Τρίτο forum για τις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα

You are currently viewing Τρίτο forum για τις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα

Οι Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα μπαίνουν για καλά στη ζωή μας με θετικές προοπτικές και για τις δυο πλευρές. Αυτό διεφάνη στο τρίτο ετήσιο forum για τις ΣΔΙΤ της α energy που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2019. Στο forum συμμετείχαν και συνεργάστηκαν τόσο τα άμεσα εμπλεκόμενα υπουργεία, όσο και επιχειρηματικοί και επενδυτικοί φορείς.

Η  αθρόα συμμετοχή από περίπου 250 στελέχη του ιδιωτικού τομέα, επενδυτές, μελετητές, εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα, το ουσιαστικό ενδιαφέρον, οι ερωτήσεις που έγιναν αλλά κυρίως οι ανακοινώσεις των αρμοδίων σχετικά με τα νέα έργα ΣΔΙΤ και το πότε ακριβώς θα προκηρυχθούν, χαρακτήρισαν την εκδήλωση. Όσοι δε πίστεψαν στον θεσμό, δικαιώνονται, καθώς η αγορά έχει ήδη ανοίξει με μεγάλα και σημαντικά έργα σε όλους τους τομείς.

Οι αρμόδιοι ομιλητές αναφέρθηκαν σε 18 νέα έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Από αυτά τα 12, συνολικής αξίας 1,5 δις. ευρώ, είναι ήδη δρομολογημένα, ενώ οι διαγωνισμοί για τα υπόλοιπα έξι, που ανακοινώθηκαν με την ευκαιρία της εκδήλωσης, θα ξεκινούσαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. 

ο κ. Μανώλης Γραφάκος, στο βήμα της αίθουσας εκδηλώσεων του divani hotel στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 3o forum για τις ΣΔΙΤ που διοργάνωσε η πρωτοβουλία a energy.
Ο κ. Μανώλης Γραφάκος, εκπροσωπώντας τον υπουργό κ. Χατζηδάκη, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο 3o forum για τις ΣΔΙΤ που διοργάνωσε η πρωτοβουλία a energy.

Το μήνυμα που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Υποδομών ήταν ξεκάθαρο: Το συνόψισε, μεταφέροντας τον προσωπικό χαιρετισμό του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος ως εξής:

«Τα έργα με Σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα αποτελούν μονόδρομο και θα διευκολυνθούν σε όσους τομείς υπάρχει σχετική ανάγκη και δυνατότητα. Είτε πρόκειται για απορρίμματα, είτε για κτίρια, είτε για οδικούς άξονες, είτε για ενέργεια –  οδοφωτισμούς και τηλεπικοινωνίες».

Εξειδικεύοντας στο κρίσιμο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Γραφάκος προανήγγειλε  επίσης την τροποποίηση του εθνικού σχεδιασμού υπέρ της τόνωσης του ρόλου του ιδιωτικού τομέα, αλλά και της δυνατότητας καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας, η οποία εφεξής θα επιτραπεί. 

Θεαματική αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας, επιβεβαίωσε με βάση τρέχοντα στοιχεία, τη θεαματική αύξηση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα συνολικότερα αλλά και για τα έργα ΣΔΙΤ ειδικότερα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί οτι η χώρα μας κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 135 χώρες στον τομέα των βέλτιστων διαγωνιστικών διαδικασιών.

Νίκος Μαντζούφας στο 3ο συνέδριο για τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα
Ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο συνέδριο για τις Συμπράξεις Δημοσίου- Ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Μαντζούφας παρουσίασε αναλυτικά τον χάρτη των 12 νέων έργων ΣΔΙΤ, συνολικής αξίας 1,5 δις. ευρώ, κάποια από τα οποία βρίσκονται ήδη σε φάση ανταγωνιστικού διαλόγου, ενώ κάποια άλλα προκηρύσσονται αυτήν την περίοδο. Μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του κ. Μαντζούφα κάνοντας κλικ εδώ!

Στα νέα έργα ΣΔΙΤ του Υπουργείου Υποδομών, που θα προκηρυχθούν τους αμέσως επόμενους μήνες, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, παρουσίασε επίσης για πρώτη φορά τις δύο μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, η προκήρυξη των οποίων επίσης προετοιμάζεται.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε η ΚΕΔΕ με τον Γενικό Γραμματέα της κ. Δημήτρη Καφαντάρη, ο Γενικός Γραμματέας ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος με τον ειδικό του σύμβουλο κ. Π. Ευγενικό, ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων με τον σύμβουλο ΥΠΕΝ κ. Βασίλη Λιόγκα και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γραφείων Μελετών – ΣΕΓΜ, ενώ σειρά διακεκριμένων ομιλητών από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν αναλυτικά ορισμένα από τα πλέον σημαντικά νέα έργα ΣΔΙΤ.

Διαβάστε αναλυτικότερα ποια είναι τα νέα έργα που ανακοινώθηκαν και τι άλλο συζητήθηκε στο συνέδριο εδώ.

Ο συντονισμός των ενοτήτων έγινε από τους κ. Πέτρο Σφηκάκη, Διευθύνοντα Εταίρο, LEXPARTNERS Σφηκάκης & Συνεργάτες, Γιάννη Κίτσο, Πρόεδρο Τμήματος της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (A.E.E.Π.), Γιώργο Ηλιόπουλο, Αντιπρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – ΕΕΔΣΑ και Γιώργο Σιδερή, εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΔΙΤ Forum και της A-Energy.

Τιμητικές διακρίσεις για αυτούς που πίστεψαν στις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα

Αυτοί που πίστεψαν, υλοποίησαν με επιτυχία και διέδωσαν το θεσμό ΣΔΙΤ, έλαβαν τιμητικές διακρίσεις από τον θεσμό ΣΔΙΤ Forum Initiative. Τα κριτήρια του φορέα ήταν η ώθηση στην ανάπτυξη του θεσμού που έδωσαν οι τιμώμενοι, είτε για την προώθηση είτε για την επιτυχημένη υλοποίηση έργων.

Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν:

 • η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ γιατί κράτησε σταθερό και χωρίς ασυνέχεια το τιμόνι των έργων ΣΔΙΤ στη διάρκεια της κρίσης
 • η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί στράφηκε στη μέθοδο ΣΔΙΤ για την υλοποίηση σημαντικών έργων στην ενέργεια
 • ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι το μεγαλύτερο υπό υλοποίηση έργο διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, αλλά και για την πρόσφατη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών
 • η ανάδοχος του ίδιου έργου, Ανώνυμη Εταιρία Ειδικού Σκοπού ΣΙΡΡΑ Α.Ε (στη ΣΙΡΡΑ συμμετέχει η Κοινοπραξία ARCHIRODON GROUP – INTPAKOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ – ENVITEC Α.Ε.) για την επιτυχή ολοκλήρωση της προαναφερθείσας μονάδας
 • ο ΟΑΣΑ για την υλοποίηση της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ως έργα με ιδιαίτερη απήχηση στο ευρύ κοινό
 • η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την προτεραιότητα που έδωσε ως επενδυτής στα έργα ΣΔΙΤ, αλλά και για την ταχύτητα και ακρίβεια υλοποίησης της μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου
 • η ΗΛΕΚΤΩΡ γιατί η μονάδα διαχείρισης αποβλήτων της Κοζάνης την οποία κατασκεύασε και στην οποία συμμετέχει ως επενδυτής, άνοιξε το δρόμο στα περιβαλλοντικά ΣΔΙΤ
 • η ΖΕΒ ΑΕΕΥ γιατί προώθησε την ενεργειακή εξοικονόμηση με συμμετοχή ιδιώτη-επενδυτή την περίοδο της κρίσης.

Στον τομέα εξάλλου ενημέρωσης για τα έργα ΣΔΙΤ διάκριση έλαβε:

 • το www.euro2day.gr για τη συστηματική ενημέρωση σχετικά με το θεσμό ΣΔΙΤ
 • το www.energypress.gr που διακρίθηκε για τo πρωτότυπο ενεργειακό ρεπορτάζ
 • το www.ecopress.gr για το συστηματικό περιβαλλοντικό ρεπορτάζ

Στον τομέα επικοινωνίας των έργων διάκριση έλαβε το ελληνικό τμήμα της Αction Global Communications

Προσωπική, τέλος, διάκριση απονεμήθηκε στον Γιώργο Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής, πρώην Πρόεδρο ΚΕΔΕ, για την διαχρονική υποστήριξη της ανάπτυξης περιβαλλοντικών και ενεργειακών έργων στους ΟΤΑ την περίοδο που διετέλεσε πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Διαβάστε τα αναλυτικά κριτήρια των βραβεύσεων και βρείτε φωτογραφικό υλικό εδώ

Η υποστήριξη

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν η δικηγορική εταιρεία «LEXPARTNERS Σφηκάκης & Συνεργάτες», η «ΖΕΒ ΑΕΕΥ», εταιρία Ενεργειακών Υπηρεσιών – Εsco και υποστηρικτής είναι η «TREK Development Α.Ε. – Τεχνικός Σύμβουλος έργων».

Περισσότερες πληροφορίες για τους υποστηρικτές εδώ!

Δείτε εδώ τα νέα έργα ΣΔΙΤ αναλυτικά.