Οι δραστηριότητες του ΣΔΙΤ Forum

You are currently viewing Οι δραστηριότητες του ΣΔΙΤ Forum

Οι δραστηριότητες του ΣΔΙΤ Forum κατηγοριοποιούνται σε δύο τομείς. Ο πρώτος αφορά σε εκδηλώσεις. Πρόκειται για τακτικές ενημερωτικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σχετικά με τις ΣΔΙΤ, σχετικά επιχειρηματικά workshops, αλλά και δημόσιες συζητήσεις απευθυνόμενες στις τοπικές κοινωνίες. Ο δεύτερος τομέας αφορά στον ίδιο τον ιστότοπο sditforum.gr, στον οποίο βρίσκεστε ήδη.

Τακτικές ενημερωτικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις

Μέσα στα 10 χρόνια δραστηριοποίησης της πρωτοβουλίας A energy έχουν πραγματοποιηθεί, αποκλειστικά και μόνον για το θεσμό ΣΔΙΤ τρία συνέδρια (2017, 2018 και 2019). Μπορείτε να μάθετε περισσότερα γι΄αυτά στην σχετική ενότητα. Το πιο πρόσφατο είναι του 2019 και μπορείτε να βρείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες για τους ομιλητές, τις ομιλίες και παρουσιάσεις τους, το σχετικό δημοσιογραφικό υλικό και τα συμπεράσματα του συνεδρίου.

 

δραστηριότητες του σδιτ forum κόσμος συγκεντρωμένος σε μικρές παρέες
Στιγμιότυπο από ενημερωτικές εκδηλώσεις του ΣΔΙΤ Forum και της πρωτοβουλίας A Energy

Βέβαια, τα έργα ΣΔΙΤ συνολικότερα, όπως τα έργα οδοφωτισμού και άλλα περιβαλλοντικά έργα, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, μας απασχόλησαν σταθερά από το 2012. Οι ηγεσίες αρκετών Περιφερειών και Δήμων, μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, κατέθεταν τις ιδέες τους για έργα που ήταν απόλυτα απαραίτητα για την κοινωνία πλην όμως ελλείψει επαρκών δημόσιων πόρων δεν υπήρχε άλλος τρόπος να γίνουν άμεσα, παρά μόνον με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.

Εκ του αποτελέσματος, όσοι Δήμοι και όσες Περιφέρειες αποδέχθηκαν την πρόκληση να προωθήσουν έργα με έναν εναλλακτικό καίτοι δύσκολο τρόπο, σήμερα δικαιώνονται.
Αξίζει να διαβάσετε πώς σχολιάζουν τις ΣΔΙΤ οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

Η συμβολή των Ελληνικών τραπεζών

Πέρα, όμως, από το ενδιαφέρον της Αυτοδιοίκησης και την σταθερή κατεύθυνση που έδινε σε αυτά τα έργα η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, σημαντική ήταν επίσης και η συμβολή των ελληνικών τραπεζών παρά τις αντιξοότητες που κι εκείνες αντιμετώπιζαν.

Για τα πρώτα έργα ΣΔΙΤ που έγιναν στην Ελλάδα μέσα στην κρίση, καταλυτικός υπήρξε ο ρόλος του χρηματοδοτικού προγράμματος Jessica αλλά και της ΕΤΕπ – Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Στην πορεία και άλλοι χρηματοδοτικοί οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – European Bank for Reconstruction and Development (ΕΒRD) και ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης – International Finance Corporation (IFC) έκαναν αισθητή την παρουσία τους στη χρηματοδότηση των έργων.

Έτσι, το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε σταδιακά από τη χρηματοδότηση στην ωρίμανση και στην αριθμητική επάρκεια των έργων, ώστε να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ιδού πώς βλέπουν τις ΣΔΙΤ στην Ελλάδα εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών, διεθνών και ελληνικών χρηματοδοτικών οργανισμών.

Mια πρώτη γνωριμία με το site www.sditforum.gr

screenshot απο website σδιτforum
Η αρχική μας σελίδα σχετικά με τις δραστηριότητες του ΣΔΙΤ Forum, αλλά και με τις βασικές
πληροφορίες προκειμένου να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα των ΣΔΙΤ στην Ελλάδα.

Στο κλείσιμο του 2021 και στην ανατολή μίας νέας χρονιάς ελπίζοντας στο τέλος της πανδημίας, ο θεσμός ΣΔΙΤ έχει αποκτήσει μια έντονη δυναμική. Τη δυναμική αυτή καταγράφει συνολικά το site sditforum.gr.

Πρόκειται για την δεύτερη δραστηριότητα του ΣΔΙΤ Forum. O ιστότοπος sditforum.gr είναι ένα καινούργιο θεματικό site που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021. Φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πορεία του θεσμού ΣΔΙΤ στην μετά – Covid εποχή.

Επιτρέψτε μας μια μικρή ξενάγηση στον ιστότοπο:

Στην κατηγορία Εργα, περιγράφονται συγκεντρωτικά και συνοπτικά οι σημαντικότερες εξελίξεις στα έργα ΣΔΙΤ ανά κλάδο. Αν όμως θέλετε να μάθετε περισσότερα για έργα ΣΔΙΤ, που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, διαβάστε τα Πρωτότυπα Οδοιπορικά στα έργα ΣΔΙΤ. Θα εκπλαγείτε με τις άγνωστες πτυχές στην ιστορία αυτών των έργων, ενώ θα γνωρίσετε και τους ανθρώπους που κατεξοχήν τα υποστήριξαν.

Στην κατηγορία Διάλογοι, φιλοξενούνται αναλύσεις, απόψεις και συνεντεύξεις σχετικά με τις ΣΔΙΤ. Περιμένουμε και τις δικές σας απόψεις!

Στην κατηγορία Συνέδρια και Workshops θα βρίσκετε το υλικό, τα reports και τις ομιλίες από τα συνέδρια και τις άλλες μας εκδηλώσεις για τις ΣΔΙΤ.

Στο top menu ανακαλύψτε τα τρέχοντα νέα μας, υλικό από τις τιμητικές διακρίσεις για έργα ΣΔΙΤ, το press-kit των εκδηλώσεων και το ενημερωτικό υλικό για τις επόμενες.

Ο ιστότοπος φυσικά υποστηρίζεται και αλληλεπιδρά με τα κοινωνικά δίκτυα. Εκεί θα διαβάζετε επίκαιρα θέματα όπως και σύντομες ειδήσεις.

Αναντικατάστατη η ανθρώπινη επικοινωνία…

Η πανδημία μπορεί να επιτάχυνε την ψηφιοποίηση σημαντικών τομέων των καθημερινών συναλλαγών, παράλληλα όμως απέδειξε ότι η άμεση ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία ήταν, είναι και θα είναι αναντικατάστατη.

Έτσι, λοιπόν, γίναμε αποδέκτες του ενδιαφέροντος που διατύπωσε το ευρύτατο δίκτυο φορέων, επιχειρήσεων αλλά και απλών πολιτών, που παρακολουθούν εδώ και χρόνια τις δραστηριότητές μας, να μην χαθεί αυτή η άμεση επικοινωνία.

Έχουμε ακόμα να κάνουμε και να συζητήσουμε πολλά με τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης. Έχουμε επίσης να ρωτήσουμε πολλά τους καθ΄ύλην αρμοδίους της Πολιτείας σχετικά με την έγκαιρη προετοιμασία των έργων. Θέλουμε, επίσης, να ακούσουμε τις συμβουλές και εμπειρίες των τεχνικών και νομικών συμβούλων των έργων. Πολύ δε περισσότερο των ιδιωτών επενδυτών που έχουν τις δικές τους σκέψεις και αγωνίες.

 

δρστηριότητες του ΣΔΙΤ Forum με καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη φωτογραφία Ασιάτες επισκέπτες στο forum.
Η άμεση ανθρώπινη επικοινωνία είναι αναντικατάστατη. Γι’αυτό και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε
για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, με την υποστήριξη και της διαδικτυακής παρακολούθησης.

Θα βρισκόμαστε λοιπόν από τις αρχές του 2022 ξανά από κοντά, φυσικά εμβολιασμένοι και τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα.

Η κοινωνία μας που αντεπεξήλθε, έστω και με απώλειες, στην κρίση χρέους, έχει πλέον ενδυναμωθεί τόσο πολύ που την πανδημία θα την αφήσει πολύ γρήγορα πίσω. Ήδη η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει αντιδράσει με αποτελεσματικό τρόπο στην πρωτοφανή εμπειρία της υγειονομικής κρίσης. Τα δύσκολα βέβαια είναι ακόμα μπροστά. Οι ευκαιρίες, όμως, αυτήν την φορά υπερτερούν κατά πολύ των προκλήσεων. Ας τις μεγιστοποιήσουμε λοιπόν!

Η ομάδα του ΣΔΙΤ Forum