Οι Φορείς της Αυτοδιοίκησης για τις ΣΔΙΤ

You are currently viewing Οι Φορείς της Αυτοδιοίκησης για τις ΣΔΙΤ

Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, Περιφερειακής και Τοπικής, βλέποντας τους πόρους τους να μειώνονται, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, στράφηκαν στην εναλλακτική μέθοδο χρηματοδότησης έργων με ΣΔΙΤ. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι Δήμοι και Περιφέρειες κατάφεραν να έχουν ήδη ολοκληρώσει ή να υλοποιούν σημαντικά έργα υποδομής όπως σχολικά κτίρια, έργα αναβάθμισης δημοτικού οδοφωτισμού και μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων.

Οι δυσκολίες, βέβαια, υπήρξαν και παραμένουν πολλές, καθώς τα έργα ΣΔΙΤ είναι ιδιαίτερα απαιτητικά. Προϋποθέτουν μακροχρόνια τεχνική ωρίμανση και οι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων, ιδιαίτερα των μικρότερων, κατά κανόνα δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες. Επιπλέον, δεν υπάρχει και η σχετική εμπειρία. Τέλος, o θεσμός  αντιμετωπίζεται συχνά με δυσπιστία από τις τοπικές κοινωνίες, κάτι που όμως αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί. 

Τις Συμπράξεις αξιοποίησαν με επιτυχία ορισμένες Περιφέρειες, με πρώτη τη Δυτική Μακεδονία, στη συνέχεια την Ήπειρο, Κεντρική Μακεδονία, την Πελοπόννησο. Σήμερα, έπεται η Αττική. Τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε υλοποίηση, είναι κυρίως μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και ενεργειακά έργα, όπως αναβάθμιση οδοφωτισμού σε περιφερειακό επίπεδο.

Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, οι ΣΔΙΤ σε συνδυασμό και με τις αλλαγές στο πλαίσιο ανάθεσης των δημόσιων έργων, συμβάλουν ώστε να ξεπεραστούν διαχρονικά εμπόδια και να παραχθούν σε σύντομο χρόνο, νέα καινοτόμα έργα. Φαίνεται, επίσης, ότι όπου υπήρξαν ηγεσίες και στελέχη της Περιφερειακής  Αυτοδιοίκησης και των ΟΤΑ, που πίστεψαν στο θεσμό, τα έργα προχώρησαν πολύ πιο εύκολα. Σε κάθε περίπτωση, η όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τα οφέλη των Συμπράξεων στην καθημερινότητα του πολίτη θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Η επιλογή σχετικών δηλώσεων που έγιναν από διακεκριμένους εκπροσώπους της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποκαλύπτει τη σταδιακή ενσωμάτωση του θεσμού ΣΔΙΤ σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Η σειρά των δηλώσεων είναι σε μεγάλο βαθμό χρονολογική. Οι πηγές αναφέρονται.

Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, πρώην Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας: Με ΣΔΙΤ δύο από τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική

γιωργος πατουλης καυκασιος με κουστουμι και κοκκινη γραβάτα στο βήμα μιλάει για τισ σδιτ στην αυτοδιοίκηση
Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, πρώην Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

«Στόχος μας είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να βασίζεται στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Και όχι στο θάψιμο των σκουπιδιών στη Φυλή, όπου θα πρέπει να φτάνουν προς επεξεργασία όσο το δυνατόν λιγότερα σύμμεικτα σκουπίδια. Δίνουμε επίσης βάρος στην αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με στόχο την κατάργηση της μόνιμης επιβάρυνσης της Δυτικής Αττικής που υπάρχει σήμερα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ανάμεσα στις παρεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα είναι η προκήρυξη των διαγωνισμών για τις διαδικασίες κατασκευής και λειτουργίας νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, από τις οποίες δυο, του Κεντρικού Τομέα και του Πειραιά, θα γίνουν με ΣΔΙΤ. Επίσης, θα προχωρήσουν η μονάδα Γραμματικού, η αναβάθμιση του Εργοστασίου του ΕΜΑΚ Λιοσίων και η Μονάδα για το Νότιο Τομέα της Αθήνας».

Πηγή:  Ομιλία κ. Πατούλη, στο 3ο Συνέδριο ΣΔΙΤ (Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2019). Διοργανώθηκε στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της επενδυτικής πρωτοβουλίας Α- ENERGY) με τη συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων της Πολιτείας, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.

Πάρης  Μπίλλιας, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Πιστεύουμε στο θεσμό ΣΔΙΤ και θα συνεχίσουμε να τον αξιοποιούμε

παρις μπιλλιας καυκασιος με κουστουμι στο βημα ομιλίας για σδιτ
Πάρης Μπίλλιας, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιλέξαμε τις Συμπράξεις ως ένα πολύτιμο εργαλείο υλοποίησης έργων απαραίτητων στην καθημερινότητα των πολιτών, γιατί οι φορείς του δημοσίου διαθέτουν εξαιρετικά περιορισμένους πόρους γι΄αυτά. Με τις Συμπράξεις, αξιοποιείται αφενός η τεχνογνωσία και η αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού τομέα ενώ παράλληλα, το δημόσιο,  διατηρεί την ιδιοκτησία των παγίων, όπως, επίσης, τον ισχυρό εποπτικό και ρυθμιστικό του ρόλο.

Το δικό μας σχέδιο, περιλαμβάνει δύο έργα ΣΔΙΤ που αφορούν την κατασκευή συνολικά 35 σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα της ενέργειας, ύψους 18 εκ.ευρώ. Αυτό, περιλαμβάνει την αντικατάσταση 15 χιλιάδων φωτιστικών σωμάτων με σώματα LED, όπως επίσης και του ηλεκτρολογικού δικτύου και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικών πόρων. Η Περιφέρεια ΚΜ πιστεύει στον θεσμό των ΣΔΙΤ και θα συνεχίσει να τον αξιοποιεί για περισσότερα έργα».

Πηγή: Απόσπασμα από την Ομιλία-Παρουσίαση του κ. Μπίλλια της νέας γενιάς έργων ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο «ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ: RESET» ( 7 Ιουλίου 2020, διοργανώθηκε στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της επενδυτικής πρωτοβουλίας Α- ENERGY).

Δημήτρης Καφαντάρης, Γενικός Γραμματέας Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ: Μεγάλα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες τα καλά σχεδιασμένα ΣΔΙΤ 

δημητρης καφανταρησ καυκασιος στο βημα με μικροφωνο για νεα εργα σδιτ
Δημήτρης Καφαντάρης, Γενικός Γραμματέας Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ

«Η Αυτοδιοίκηση επιθυμεί να αξιοποιήσει τις Συμπράξεις και να γίνει εγγυητής για μια ολόκληρη σειρά έργων. Τα οφέλη που έχουν τα καλά σχεδιασμένα έργα ΣΔΙΤ για την τοπική ανάπτυξη και τους πολίτες είναι μεγάλα. Μπορούν δώσουν σημαντική ώθηση στα τεχνικά επαγγέλματα και στις κατασκευές και να οδηγήσουν την τοπική οικονομική ανάπτυξη. Με την προϋπόθεση όμως ότι θα μειωθεί η γραφειοκρατία και θα υπάρξει ουσιαστική αποκέντρωση των κρατικών αρμοδιοτήτων».

Πηγή: Από τον χαιρετισμό του κ. Καφαντάρη στο 3ο Συνέδριο ΣΔΙΤ (Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2019). Διοργανώθηκε στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της επενδυτικής πρωτοβουλίας Α- ENERGY) με τη συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων της Πολιτείας, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.

Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας: Περάσαμε δύσκολα στάδια, αλλά η μονάδα απορριμμάτων είναι το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία μας

Γιάννης Λυμπέρης καυκασιος μιλαει μπορστα σε κοινό για τις σδιτ
Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ήλιδας

«Η διαχείριση απορριμμάτων είναι ένας τομέας στον οποίο η Ηλεία για πολλά χρόνια υστερούσε απίστευτα. Η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ της Ηλείας, πέρασε από πολλά χρονοβόρα και δύσκολα στάδια, ενώ αντιμετώπισε επίσης απίστευτη γραφειοκρατία. Παραμένει όμως το μεγαλύτερο έργο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Είμαστε περήφανοι που μας κατατάσσει στις κοινωνίες που επεξεργάζονται τα απορρίμματα τους με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και πολιτισμό. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε ενωμένοι, οι φορείς και οι παράγοντες της περιοχής για να καταφέρουμε και τους επόμενους μεγάλους στόχους».

Πηγή: Από τον ομιλία του κ. Λυμπέρη, στο 3ο Συνέδριο ΣΔΙΤ (Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2019). Διοργανώθηκε στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της επενδυτικής πρωτοβουλίας Α- ENERGY) με τη συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων της Πολιτείας, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.

Λάζαρος Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης:

λαζαροσ μαλουτας καυκασιος με γκριζα μαλια ομιλεί για τους Φορείς της Αυτοδιοίκησης
Λάζαρος Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης

«Στην πρόταση έργου ΣΔΙΤ του Δήμου Κοζάνης περιλαμβάνεται και ένα εντελώς πρωτότυπο έργο: Ενεργειακή κατασκήνωση για τη φιλοξενία νέων. Η ενέργεια που θα καταναλώνεται θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές όπως γεωθερμική, ηλιακή, αιολική, ενώ θα υπάρχει και οικολογική διαχείριση των αποβλήτων. Ουσιαστικά, στην κατασκήνωση οι νέοι θα αποκτούν μια μελλοντική εικόνα της Ελλάδας. Η πρότασή μας, περιλαμβάνει επίσης και ένα δυναμικό αγρόκτημα με πολλαπλές λειτουργίες, στο οποίο εκτός από παραγωγή, θα γίνεται και η τυποποίηση των προϊόντων».

Πηγή: Απόσπασμα από συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μαλούτας στο «ΘΕΜΑ 104,6» (28 Mαρτίου 2020).

Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ, πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων: Να ενημερωθούν και οι τοπικές κοινωνίες για τα οφέλη των Συμπράξεων

δημητρης φραγκακης καυκασιοσ μιλαει σε κοινο για τους Φορείς της Αυτοδιοίκησης
Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ, πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων

«Μετά από 2,5 χρόνια σκληρής και εντατικής δουλειάς, μετά από αμέτρητες συζητήσεις, διαβουλεύσεις και επισκέψεις στην Αθήνα, μετά από αντιμετώπιση δεκάδων μικρών και μεγάλων προβλημάτων που ήταν απαραίτητο να λυθούν για να ωριμάσει η πρόταση, καταφέραμε να έχουμε την αρχική έγκριση για τον Σχεδιασμό, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Συντήρηση των 8 σχολείων στα Χανιά.

Γνωρίζουμε ότι είμαστε ακόμα στην αρχή και όχι στο τέλος του δρόμου και ότι θα χρειαστεί χρόνος και μεγάλη προσπάθεια για να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Και βέβαια εξ αρχής, ήμασταν πεπεισμένοι ότι εάν πηγαίναμε με οποιαδήποτε άλλη παραδοσιακή μέθοδο κατασκευής σχολείων, πιθανότατα δεν θα είχαμε καμία τύχη να τα δούμε να υλοποιούνται. Επειδή, όμως, οι πολίτες συχνά δεν έχουν εικόνα των δυσκολιών και της ασύλληπτης γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουμε, υπάρχει και η σχετική πίεση προς τις δημοτικές αρχές.

Γι’ αυτό και είναι σημαντική η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τα αναμφισβήτητα οφέλη των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Έτσι, θα αγκαλιάσουν και οι πολίτες την προσπάθεια υλοποίησης μεγάλων έργων υποδομής που τόσο έχουμε ανάγκη στη χώρα μας…».

Πηγή: Ομιλία κ. Φραγκάκη, με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Χανίων στο 2ο Φόρουμ για τις ΣΔΙΤ με έμφαση στην Τοπική Ανάπτυξη (29 Mαρτίου 2018). Οργανώθηκε από την επιχειρηματική Πρωτοβουλία  Α- Energy.

Mιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας: Σημαντική η συμβολή των επενδυτών στην επιτυχία των ΣΔΙΤ

γερανης καυκασιος γκρι κουστουμι χωρις γραβατα για τους Φορείς της Αυτοδιοίκηση στις σδιτς
Mιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας

«Με τις τοπικές κοινωνίες μιλήσαμε τη γλώσσα της αλήθειας και του παραδείγματος. Η μεταφορά των επιτυχημένων ευρωπαϊκών πρακτικών συνέβαλε σημαντικά στην ολοκληρωμένη  διαμόρφωση της κοινής γνώμης στους δήμους που συμμετέχουν στον ΦοΔΣΑ. Φυσικά στα πλαίσια ενός … «γάμου», όπως είναι η ΣΔΙΤ, η επιτυχία εξαρτάται και από τις δυο πλευρές. Η συμβολή των επενδυτών του  έργου είναι σημαντική, τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και από πλευράς συνέπειας στην τήρηση των απαιτητικών χρονοδιαγραμμάτων».

Πηγή: Ομιλία κ. Γεράνη με την ευκαιρία απονομής τιμητικής διάκρισης στον ΦΟΔΣΑ Kεντρικής Μακεδονίας από την πρωτοβουλία Α-Energy (Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2019).

Ιωάννης Σέγκος, Δήμαρχος Χερσονήσου Κρήτης και Γενικός Γραμματέας του Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α: Η εποπτεία να ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ιωάννης Σέγκος καυκασιος κουστουμι χψρις γραβατα καθισμενος μιλαει για τις σδιτ και τους Φορείς της Αυτοδιοίκησης
Ιωάννης Σέγκος, Δήμαρχος Χερσονήσου Κρήτης και Γενικός Γραμματέας του Δικτύου Φο.Δ.Σ.Α

«Υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” στη διαχείριση των απορριμμάτων, που βασίζονται στην λανθασμένη αντίληψη ότι “τα σκουπίδια κρύβουν χρυσάφι”. Πιθανή  δε παραγωγή πλούτου δεν προέρχεται από τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά από την υπερτιμολόγηση των υπηρεσιών διαχείρισής τους. Σε κάθε περίπτωση η ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, είναι χρήσιμη αρκεί η εποπτεία να ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Πηγή: Από την ομιλία του κ. Σέγκου στο 9ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πάτρα (Σεπτέμβριος 2021). Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».