Τράπεζες και ξένοι χρηματοδοτικοί οργανισμοί σχολιάζουν τις ΣΔΙΤ

You are currently viewing Τράπεζες και ξένοι χρηματοδοτικοί οργανισμοί σχολιάζουν τις ΣΔΙΤ

Ο μεγάλος και συνεχώς αυξανόμενος αριθμός έργων ΣΔΙΤ, προϋποθέτει βέβαια χρηματοδότηση και όχι μόνον! Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει απλόχερα και σε συνεχή βάση τα μέσα στήριξης των ΣΔΙΤ. Ευρωπαϊκοί, χρηματοδοτικοί οργανισμοί είναι πλέον παρόντες στην Ελλάδα. Οι ελληνικές τράπεζες είναι ετοιμοπόλεμες και έμπειρες, ώστε να δώσουν μέσα από τις αρμόδιες διευθύνσεις σύνθετων χρηματοδοτήσεων τον καλύτερο εαυτό τους.

Η χρηματοδότηση, λοιπόν, των ΣΔΙΤ φαίνεται να έχει εξασφαλιστεί. Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον σε ένα άλλο σημαντικό θέμα: Τη σταθερή ροή των έργων ΣΔΙΤ, την ωρίμανση αλλά και την ένταξη κάθε έργου σε ένα συνολικό πλάνο ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου. Προς αυτή τη κατεύθυνση, είναι επίσης σημαντικό, ότι ορισμένα από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με παρουσία στην Ελλάδα, όπως η EBRD, συμβάλουν πλέον με την τεχνογνωσία τους και στην ωρίμανση των έργων.  Άλλωστε, μπροστά σε μια ευκαιρία για το θεσμό, όπως αυτή του Ταμείου Ανάκαμψης, η αισιοδοξία υπερτερεί των όποιων προκλήσεων…

Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από τις δραστηριότητες του ΣΔΙΤ Forum της Πρωτοβουλίας Α-Energy τα τελευταία χρόνια. 

Διαβάστε εδώ τι έχουν πει πρόσωπα με αποφασιστικές αρμοδιότητες για την χρηματοδότηση των ΣΔΙΤ στην Ελλάδα. Η επιλογή των δηλώσεων έχει γίνει στο πλαίσιο της επικαιρότητας αλλά και των δραστηριοτήτων του ΣΔΙΤ Forum.

Andrea Moraru, Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο: Μαζί θα πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα στις ΣΔΙΤ

γυναικα καυκασια με μαντιλι στο λεμο nadreea Moraru
Andrea Moraru, Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο

«Είμαστε πολύ περήφανοι που υποστηρίζουμε την Ελλάδα με τη δημιουργία αυτού του νέου μηχανισμού ωρίμανσης και παρακολούθησης έργων ΣΔΙΤ, που θα συμβάλει στην παροχή αποτελεσματικής και υψηλής ποιότητας προετοιμασίας έργων. Η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό ιστορικό επιτυχούς σχεδιασμού και παράδοσης έργων ΣΔΙΤ. Σε συνδυασμό με την εμπειρία της EBRD σε αυτόν τον τομέα, θα είμαστε σε θέση να πετύχουμε μαζί πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι ένας πολύτιμος εταίρος και είμαστε χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας».

Πηγή: Δήλωση της κας Moraru, με την ευκαιρία της υπογραφής συνεργασίας της EBRD με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η συνεργασία αφορά τη δημιουργία μηχανισμού για τη νομική, τεχνική, χρηματοοικονομική ωρίμανση και την προετοιμασία των διαδικασιών ανάθεσης των έργων ΣΔΙΤ (4 Φεβρουαρίου 2020).

Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας: Η συμμετοχή των τραπεζών θα εστιάσει σε έργα που έχουν συγκεκριμένο ταμειακό ανταποδοτικό χαρακτήρα

βασιλης καραμουζης ανδρας καυκασιος με γκριζα μαλιά φοραει κουστουμι - φωτογραφια στο άρθρο σδιτ και χρηματοδοτικοί οργανισμοί
Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας

«Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, η συμμετοχή των τραπεζών θα εστιάσει σε έργα που έχουν συγκεκριμένο ταμειακό ανταποδοτικό χαρακτήρα, προκειμένου οι ταμειακές ροές του έργου να μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης και το δάνειο συγχρηματοδότησης.

Στα έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα περιλαμβάνονται όχι μόνο τα έργα που παράγουν από μόνα τους έσοδα, αλλά και τα ΣΔΙΤ με αμοιβές διαθεσιμότητας, όπως π.χ. η ανέγερση σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ. Τα μη ανταποδοτικά έργα δημοσίου χαρακτήρα όπως λ.χ. oι ψηφιακές δεξιότητες στο δημόσιο τομέα θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι μέσω δανεισμού. Αυτά τα έργα είναι εξίσου σημαντικά, απλά η επιχορήγηση είναι πιο ορθό εργαλείο λόγω της δυσκολίας μέτρησης συγκεκριμένων ταμειακών ροών που απαιτούνται κατά την αξιολόγηση ενός αιτήματος στα πλαίσια μιας πιστοδοτικής διαδικασίας».

Πηγή: Απόσπασμα ομιλίας του κ. Καραμούζη στο Fin Forum (4 Μαρτίου 2021).

Άρης Περουλάκης, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), πρώην Αναπληρωτής Επικεφαλής Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα: Η ΕΕ διαθέτει τα μέσα για την ενίσχυση των ΣΔΙΤ

αρης περουλακης καυκασιος ανδρας με κουστουμι και γραβατα μιλαει απο το βημα με μικροφωνο με θεμα σδιτ και χρηματοδοτικοί οργανισμοι
Άρης Περουλάκης, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ)

«Η ΕΕ διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για την ενίσχυση των έργων με Σύμπραξη, από τα οποία μόνον οφέλη μπορεί να προκύψουν. Και αυτό γιατί θα γίνουν περισσότερα έργα, αφού τα ΣΔΙΤ δεν επηρεάζουν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος και επιπλέον έχουν απίστευτη ποιότητα».

Πηγή: Χαιρετισμός κ. Περουλάκη με την ιδιότητα του πρώην Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα στο φόρουμ # INVEST EU: ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ (Αθήνα, 30 Μαϊου 2017). Διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Α-Energy με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, των συναρμόδιων υπουργείων, της ΚΕΔΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Aνάπτυξης (EBRD).

Στέλιος Μιχελάκης, Principal Advisor, Project Finance – European Investment Bank Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΤΕπ): Ζητούμενο είναι η σταθερή ροή έργων

κύριος με γυαλιά μιλάει σε πάνελ
Στέλιος Μιχελάκης, Principal Advisor, Project Finance – EΤΕπ

«Ο θεσμός των ΣΔΙΤ δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής συζήτησης ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σοβαρά το θέμα της επάρκειας των πόρων, σε συνεννόηση και με τους ευρωπαϊκούς εταίρους της χώρας. Η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα ικανοποιητικό θεσμικό πλαίσιο, ώστε ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, οι τράπεζες και οι συμβουλευτικές εταιρείες να μπορούν να υποστηρίξουν πλέον έργα ΣΔΙΤ με άντληση νέων κεφαλαίων από το εσωτερικό και κυρίως από το εξωτερικό.

Το μεγάλο ζητούμενο για την ασφάλεια της αγοράς είναι να υπάρξει μια σταθερή ροή έργων ΣΔΙΤ και κάθε έργο ΣΔΙΤ να εντάσσεται σε ένα συνολικό πλάνο ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου. Επίσης, πρέπει να υποστηριχθεί περαιτέρω η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ με προσωπικό και με κονδύλια, ώστε να αποτελέσει τον πόλο για τη νέα γενιά έργων, χωρίς να παραγκωνιστούν οι δημόσιοι τομείς που προωθούν τα έργα».

Πηγή: Ομιλία κ. Μιχελάκη στο φόρουμ # INVEST EU: ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ (Αθήνα, 30 Μαϊου 2017). Διοργανώθηκε από την πρωτοβουλία Α-Energy με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, των συναρμόδιων υπουργείων, της ΚΕΔΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Aνάπτυξης (EBRD).

Joaquin Tebar Soto, Senior Investment Officer, Corporate Finance Services, IFC (θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας): Ενθαρρύνουμε την επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα

Soto, καυκάσιος, με μουσι και γυαλιά, ειπαν για τις σδιτ χρηματοδοτικοι οργανισμοι
Joaquin Tebar Soto, Senior Investment Officer, Corporate Finance Services, IFC

«Ο ρόλος του IFC στο πλαίσιο των συνολικότερων στόχων της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η ενθάρρυνση και η κινητοποίησης επενδύσεων και ευκαιριών, με ξεχωριστούς τομείς ενδιαφέροντος τον τραπεζικό κλάδο, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τον αγροδιατροφικό τομέα, τη γενική συμβουλευτική επενδύσεων και τη δανειοδότηση επιχειρήσεων. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να αυξηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη, η ρευστότητα και η ανάπτυξη και να αυξηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις υποδομές και υπηρεσίες κάθε είδους».

Πηγή: Απόσπασμα από ομιλία του κ. Soto, στο διήμερο φόρουμ «Η Επόμενη Ημέρα των έργων και επενδύσεων: Πρόγραμμα Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, Εναλλακτικά Χρηματοδοτικά Εργαλεία» (Αθήνα, 8 – 9 Μαρτίου 2016). Διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Α- Energy με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, φορέων, σημαντικών χρηματοοικονομικών οργανισμών και τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα.

Άλκης Δρακινός, Μanaging Director για την Κεντρική Ασία της ΕBRD – Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, πρώην Αναπληρωτής Επικεφαλής του γραφείου της ΕBRD στην Ελλάδα: Θα προσφέρουμε κάθε δυνατή υποστήριξη

δρακινος, καυκασιος με μπλε κουστουμι και γραβάτα καθισμένος
Άλκης Δρακινός, Μanaging Director για την Κεντρική Ασία της ΕBRD- Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

«Η Ελλάδα είναι ένας νέος χώρος επενδυτικού ενδιαφέροντος της ΕΒRD, η οποία με σύνολο κεφαλαίων περίπου 60 δις ευρώ επενδύει κάθε χρόνο περίπου 9.4 δις σε 381 επενδύσεις. Οι επιμέρους άξονες ενδιαφέροντος και επενδύσεων της Τράπεζας, που έχει ήδη καταθέσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη στην Ελλάδα, επικεντρώνονται στον ιδιωτικό τομέα: Στον κλάδο των εξαγωγών, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις υποδομές και στα μεγάλα έργα.

Σε ότι αφορά ειδικότερα τις ΣΔΙΤ, είναι ένα πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, για την υποστήριξη του οποίου, η ΕΒRD θα προσφέρει κάθε δυνατή τεχνική, συμβουλευτική και χρηματοδοτική υποστήριξη».

Πηγή: Απόσπασμα από ομιλία του κ. Δρακινού, στο διήμερο χρηματοδοτικό φόρουμ «Η Επόμενη Ημέρα των έργων και επενδύσεων: Πρόγραμμα Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, Εναλλακτικά Χρηματοδοτικά Εργαλεία» (Αθήνα, 8 – 9 Μαρτίου 2016). Διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Α- Energy Ιnvestments με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, φορέων, σημαντικών χρηματοοικονομικών οργανισμών και τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα.

Δημήτριος Κωνσταντακόπουλος, Investments & Concessions Manager, Μέλος ΔΣ ΕΕΣΥΠ – Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, τέως Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Μεγάλων Έργων της Εθνικής Τράπεζας: Πώς θα είναι “bankable” τα έργα ΣΔΙΤ

Δημήτριος Κωνσταντακόπουλος, καυκάσιος ομιλιτής σε συνεδριο a-energy οι χρηματοδοτικοί οργανισμοί και οι σδιτ
Δημήτριος Κωνσταντακόπουλος, Investments & Concessions Manager, Μέλος ΔΣ ΕΕΣΥΠ -Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, τέως Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Μεγάλων Έργων της Εθνικής Τράπεζας

«Τα έργα ΣΔΙΤ θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε σαφείς και υπαρκτές ανάγκες. Να έχουν οικονομική αυτοτέλεια, δηλαδή να είναι οικονομικά βιώσιμα και χρηματοδοτήσιμα υπό διάφορα σενάρια. Να είναι τεχνολογικά εφικτά. Να διαθέτουν ικανό και έμπειρο management και ισχυρούς / οικονομικά εύρωστους μετόχους. Επιπλέον, να διαθέτουν ισχυρές δεσμεύσεις νομικές και συμβατικές σε ότι αφορά τις αναλαμβανόμενες υποχρεώσεις από τους συμβαλλομένους.

Άλλες μείζονες παράμετροι στη δανειοδότηση έργων είναι: Η πλήρης εξασφάλιση των πηγών χρηματοδότησης, η βιωσιμότητα του Έργου υπό δυσμενή σενάρια, οι ικανοποιητικοί δείκτες κάλυψης δανειακών υποχρεώσεων και δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, η διάρκεια του δανείου, το πακέτο των εξασφαλίσεων και επιτόκιο που να αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά του δανειοδοτούμενου έργου.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας, όπως η κοινωνική αποδοχή, η πολιτική βούληση και υποστήριξη, η επαρκής νομοθεσία, η κατάλληλη οργανωτική δομή και διάρθρωση του Φορέα Ανάθεσης, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά τόσο στη διαγωνιστική φάση όσο και στη φάση υλοποίησης του έργου, η κατάλληλη προετοιμασία / ωρίμανση του έργου προς δημοπράτηση, κατάλληλοι / έμπειροι σύμβουλοι».

Πηγή: Ομιλία κ. Κωνσταντακόπουλου με την ιδιότητα του Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Μεγάλων Έργων της Εθνικής Τράπεζας στο φόρουμ «Χρηματοδοτώντας την Ανάπτυξη» (Αθήνα, 23-24 Οκτωβρίου 2014). Διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Α- Energy με την υποστήριξη του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.