Είπαν για τις ΣΔΙΤ οι Έλληνες πολιτικοί

You are currently viewing Είπαν για τις ΣΔΙΤ οι Έλληνες πολιτικοί

Τι είπαν για τις ΣΔΙΤ Έλληνες διακεκριμένοι πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι των τραπεζών και φορείς της αγοράς συνολικότερα; Ορισμένες από τις δηλώσεις, ανακοινώσεις ή διαπιστώσεις που έχουν ειπωθεί, βοηθούν στην πιο σφαιρική αντίληψη για το θεσμό.

Διαβάστε εδώ, τι έχουν πει πρόσωπα με αποφασιστικές αρμοδιότητες για την προοπτική, τη σημασία αλλά και τις δυσκολίες των ΣΔΙΤ στην Ελλάδα από το 2014 και μετά. Η επιλογή των δηλώσεων έχει γίνει κυρίως στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων της επενδυτικής πρωτοβουλίας Α- Energy. Κάποιες έχουν επιλεγεί από την τρέχουσα ειδησεογραφία. Τις παραθέτουμε όλες, αναφέροντας την πηγή.

Tι είπαν για τις ΣΔΙΤ προσωπικότητες από τον πολιτικό χώρο

Ο θεσμός των ΣΔΙΤ έχει αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής συζήτησης όπου κι αν έχει εφαρμοστεί και φυσικά και στην Ελλάδα. Το βασικό επιχείρημα των πολέμιων του θεσμού, είναι, ότι τα συγκεκριμένα έργα είναι ακριβά και τελικά μετακυλύουν το κόστος στο Δημόσιο και στους φορολογούμενους. Παράλληλα, είναι στην πραγματικότητα πολύ λίγες και οι εταιρείες που επωφελούνται από την ανάληψή τους.

Εκ του αποτελέσματος πάντως, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2004 και μετά έχουν εγκρίνει έργα ΣΔΙΤ. Προφανώς αναγνώρισαν το θέμα της επάρκειας των δημοσίων πόρων και εκτίμησαν την στήριξη που διαχρονικά έχει προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα συγκεκριμένα έργα. Συνολικά από το ξεκίνημα του θεσμού στην Ελλάδα μέχρι σήμερα (τέλη 2021) έχουν εγκριθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις 56 έργα ΣΔΙΤ.

Από αυτά, η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εγκρίνει δέκα (μέχρι 23 Νοεμβρίου 2021), η κυβέρνηση Τσίπρα ενέκρινε δεκατρία, η κυβέρνηση Σαμαρά (συνεργασίας NΔ-ΠΑΣΟΚ και αρχικά και ΔΗΜΑΡ) ενέκρινε εννέα, η κυβέρνηση Παπαδήμου οκτώ, και η κυβέρνηση Καραμανλή εικοσιτέσσερα.

Η επιλογή σχετικών δηλώσεων πολιτικών προσώπων από όλους τους χώρους από το 2008 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2019 παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς αποκαλύπτει την σταδιακή εξέλιξη του θεσμού στην χώρα. Οι πηγές αναφέρονται. Η σειρά των δηλώσεων είναι σε μεγάλο βαθμό χρονολογική για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα άρδευσης με ΣΔΙΤ

κυριάκος μητσοτάκης στο ειπαν για τις ΣΔΙΤ μιλάει από το βήμα προφανω΄ς της βουλής
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

«Για πρώτη φορά δρομολογούμε έργα άρδευσης με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. 

Διαθέτουμε πλέον τα εργαλεία για να μπορέσουμε σε διαφορετικές συνθήκες, πιο δύσκολες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, να κάνουμε πράξη ένα έργο με πανελλήνιο αποτύπωμα το οποίο θα αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα έλλειψης αρδευτικού νερού σε πολλές περιοχές της χώρας. 

Είναι όμως επίσης και πολύ σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο θα δρομολογηθεί το πρόγραμμα για να υλοποιηθεί. Απαιτείται ταχύτητα και συμμόρφωση στα χρονοδιαγράμματα, καθώς οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έρχονται με αρκετές αιρεσιμότητες όχι μόνο ως προς τον τρόπο αξιοποίησής τους αλλά και ως προς τις διαδικασίες».

Πηγή: Από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα έργα υποδομών αγροτικής ανάπτυξης μέσω ΣΔΙΤ (Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2021).

Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ: Εγγυημένη στήριξη των ΣΔΙΤ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νίκος Παπαθαν'άσης, σε στιγμιότυπο ομιλίας του
Νίκος Παπαθανάσης Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ

«Τα έργα που κατασκευάζονται μέσω ΣΔΙΤ εκτελούνται εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού. Παράλληλα δημιουργούν άρτιες και καινοτόμες υποδομές με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως αυτή η μονάδα της Ηλείας που βρισκόμαστε. Εξάλλου, πέρα από την αποτελεσματικότητα, η μέθοδος ΣΔΙΤ δεν κοστίζει επιπλέον χρήματα και έχει και εγγυημένη στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Πηγή: Από τον χαιρετισμό του κ. Παπαθανάση στην εκδήλωση για την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Ηλεία (19/04/2021).

 

Στέργιος Πιτσιόρλας, πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης: Εξαιρετικό εργαλείο ανάπτυξης δεδομένων των περιορισμένων πόρων

Στέργιος Πιτσιόρλας στο βήμα της βουλής με μιρκόφωνο :είπαν για τις ΣΔΙΤ
Στέργιος Πιτσιόρλας, πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

«Με δεδομένο ότι οι δημόσιοι πόροι είναι μικροί, ενώ και οι κοινοτικοί μειώνονται, οι ΣΔΙΤ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας. Αρκεί να ξεπεράσουμε τις ιδεολογικού και πολιτικού χαρακτήρα αναστολές μας για τη συγκεκριμένη μορφή έργων και να κατανοήσουμε την ουσία του τι μπορεί αυτή να προσφέρει. Η κυβέρνηση έχει κάνει μία βασική επιλογή και είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τα έργα ΣΔΙΤ. Ωστόσο, θα πρέπει το πνεύμα αυτό να περάσει και στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Θα προωθήσουμε σημαντικά έργα με τη μορφή των ΣΔΙΤ στους τομείς της ενέργειας, των έργων υποδομής και μεταφορών και των ψηφιακών δικτύων. Είναι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση και θα αρχίσουν να υλοποιούνται».

Πηγή: Ομιλία κ. Πιτσιόρλα στο φόρουμ # INVEST EU: ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ (Αθήνα, 30 Μαϊου 2017). Διοργανώθηκε από την πρωτοβουλία Α-Energy με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, των συναρμόδιων υπουργείων, της ΚΕΔΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Aνάπτυξης (EBRD).

Γιώργος Σταθάκης, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην Υπουργός Οικονομίας: Να γίνονται τα έργα με τη μέθοδο που επιλέγεται από τις τοπικές κοινωνίες

Γιώργος Σταθάκης σε ομιλία για το ειπαν για τις σδιτ
Γιώργος Σταθάκης, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην Υπουργός Οικονομίας

«Συγχαρητήρια στους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι προχώρησαν με αποφασιστικότητα, με συνέπεια και επέλεξαν τον τρόπο και τη διαδικασία με την οποία θα ολοκληρωθεί ένα τόσο σημαντικό έργο. Έτσι, η Δυτική Μακεδονία γίνεται η πρώτη περιφέρεια που έχει ολοκληρωμένο έργο διαχείρισης απορριμμάτων. Υπήρξε εξαιρετική συμβολή από την εταιρεία που ανέλαβε το ρίσκο, όντας εξαιρετικά αξιόπιστη, με όρους ΣΔΙΤ.

Ξεκαθαρίζουμε, ότι υπήρξε η συζήτηση για το αν ένα τέτοιο έργο έπρεπε να είναι δημόσιο, ιδιωτικό, ΣΔΙΤ, ή οτιδήποτε άλλο. Η θέση μας είναι πολύ σαφής. Να γίνουν τα έργα με το καλύτερο εργαλείο που είναι πρόσφορο και επιλέγεται από τις τοπικές κοινωνίες. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση περισσεύει».

Πηγή: Χαιρετισμός κ. Σταθάκη ως υπουργού Οικονομίας στην εκδήλωση για την έναρξη εμπορικής λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων για τα σύμμεικτα ΑΣΑ στην Κοζάνη (Ιούνιος 2017).

Ανδρέας Λοβέρδος: Βουλευτής ΚΙΝΑΛ, πρώην Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης και πρώην Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων: Εποπτεία συμβάσεων και σχέση με την κοινωνία

ο ανδρεας λοβερδος ομιλιτης στο ειπαν για τις σδιτ
Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής ΚΙΝΑΛ, πρώην Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πρώην Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

«Οι συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) είναι μια πολύ χρήσιμη μέθοδος για να γίνονται περισσότερα έργα και υποδομές. Ιδιαίτερα σε περιόδους δημοσιονομικής στενότητας. Από την πλευρά μας, θέτουμε όμως και κάποιες συμπληρωματικές δικλείδες για την επιτυχία τους. Οι σχετικές συμβάσεις θα πρέπει να εποπτεύονται σωστά. Nα διασφαλίζουν την τόνωση της απασχόλησης, τον σεβασμό της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε και την άμεση σχέση των έργων αυτών με τις τοπικές κοινωνίες, η οποία θα πρέπει να χτίζεται σε ανταποδοτική βάση».

Πηγή: Απόσπασμα από τις σκέψεις που είχε καταθέσει ο κ. Λοβέρδος με την ιδιότητα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» στο φόρουμ « Χρηματοδότηση και Ελληνική Επιχειρηματικότητα». ( Αθήνα, 7 Ιουλίου 2016, ξενοδοχείο Caravel . Διοργανώθηκε από την επιχειρηματική Πρωτοβουλία Α-Energy.

Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ: Με τη σφραγίδα του καπιταλιστικού δρόμου

δημητρης κουτσουμπας καυκάσιος άνδρας με γυαλια σε κόκκινο φόντο
Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ

«Τα ΣΔΙΤ στην Εγνατία, το “fly over” και το σχέδιο για ανάπλαση της ΔΕΘ έχουν τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, κατευθύνσεων της ΕE, του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου. Αφήνουν μονίμως ανικανοποίητες τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες του εργαζόμενου λαού για πλήρη αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, σχολική στέγη, χώρους πρασίνου και ποιότητα ζωής»

Πηγή: Από την ομιλία του κ. Κουτσούμπα, στο εκθεσιακό κέντρο Ι. Βελλίδης στην 85η ΔΕΘ. (16.9.2021).

Γιώργος Καραγιάννης, Υφυπουργός Υποδομών: Κάθε έργο ΣΔΙΤ να οδηγείται σε υλοποίηση το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο

Γιώργος Καραγιάννης σε βήμα ομιλιτών και μιλάει σχετικά με τις σδιτ
Γιώργος Καραγιάννης, Υφυπουργός Υποδομών

«Ένα έργο ΣΔΙΤ είναι μια πρόσκληση κινητοποίησης δημοσίων και ιδιωτικών πόρων για την υλοποίηση έργων και δράσεων που έχει ανάγκη ο τόπος. Του ορθολογικού σχεδιασμού και της αξιοποίησης κάθε διαθέσιμης δυνατότητας για να επιτύχουμε με συλλογικό τρόπο τους κοινούς μας στόχους. Έχουμε θέσει ως τελικό στόχο, κάθε έργο ΣΔΙΤ, να μελετάται και να οδηγείται προς υλοποίηση το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο. Κάτι που προϋποθέτει, απλοποίηση αφενός των διαδικασιών και αφετέρου προσεκτική επιλογή και του ίδιου του έργου».

Πηγή: Ομιλία κ. Καραγιάννη με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέας Υποδομών στο φόρουμ «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ: ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΔΙΤ» (Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2019). Διοργανώθηκε από την πρωτοβουλία Α-Energy με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, χρηματοοικονομικών οργανισμών και επενδυτών.

Nίκος Μαντζούφας: Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Υπουργείο Οικονομικών και πρώην Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ για δέκα συνεχή χρόνια: Τα ΣΔΙΤ ήταν και θα είναι δύσκολα έργα

Νίκος Ματζούφας καυκάσιος άνδρας με ελαφριά γενιάδα στο βήμα ομιλητή με μικρόφωνο
Nίκος Μαντζούφας: Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Υπουργείο Οικονομικών

«Η αύξηση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα συνολικότερα, αλλά και για τα έργα ΣΔΙΤ ειδικότερα, όπου η χώρα μας κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 135 χώρες στον τομέα των βέλτιστων διαγωνιστικών διαδικασιών, είναι θεαματική. Ήδη, όπως προείπα, βρίσκονται σε φάση ανταγωνιστικού διαλόγου ή προκηρύσσονται 12 νέα έργα ΣΔΙΤ συνολικής αξίας 1,5 δις. ευρώ.

Στο ερώτημα όμως που τέθηκε από το ακροατήριο, για το αν και πόσο μπορούν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες των ΣΔΙΤ, απαντώ ότι αυτό δεν γίνεται. Τα έργα αυτά ήταν και θα είναι πάντα δύσκολα έργα και είναι λογικό όταν οι συμβάσεις τους έχουν έναν ορίζοντα μακροπρόθεσμο της τάξης των 20-30 ετών. Βέβαια, το δύσκολο, στο τέλος φέρνει καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό όμως που είναι εφικτό είναι το να κινηθούμε όλοι πιο γρήγορα αξιοποιώντας την εμπειρία που ήδη υπάρχει».

Πηγή: Σχολιασμός στο πλαίσιο της ομιλίας του κ. Μαντζούφα με την προηγούμενη ιδιότητά του ως Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ στο φόρουμ «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ: ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΔΙΤ» (Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2019). Διοργανώθηκε από την πρωτοβουλία Α-Energy με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, χρηματοοικονομικών οργανισμών και επενδυτών.

Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ: Αναγκαία η μόχλευση πόρων μέσω ΣΔΙΤ

Δημήτρης Σκάλκος καυκάσιος άνδρας με κουστούμι με κρόφωνο μπορστά του ειπαν για τις σδιτ
Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ

«Χωρίς την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων, ακόμα και τα πολύ σημαντικά ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στην εθνική οικονομία την προηγούμενη δεκαετία. Γι΄ αυτό θα μοχλεύσουμε περισσότερους ιδιωτικούς πόρους, μέσα από τη χρήση εργαλείων όπως οι ΣΔΙΤ. Στο κομμάτι εξάλλου των χρηματοδοτικών εργαλείων, θα κινητοποιήσουμε δάνεια της τάξης των 13 δισ. ευρώ, που δεν θα είναι επιδοτήσεις και θα προσελκύσουν ιδιωτικούς πόρους και κεφάλαια».

Πηγή: Απόσπασμα από την Ομιλία του κ. Σκάλκου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο «ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ: RESET» (7 Ιουλίου 2020). Διοργανώθηκε από την επενδυτική πρωτοβουλία Α- ENERGY σε συνεργασία με το ενημερωτικό site www.ecopress.gr και τη συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων και υπουργείων.

Γιάννης Μανιάτης, πρώην Υπουργός Ενέργειας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά: Καταλυτικός ο ρόλος των ΣΔΙΤ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Ενέργειας , αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά καυκάσιος άνδρας κατά την διάρκεια δημόσιας ομιλίας ειπαν για τις σδιτ
Γιάννης Μανιάτης, πρώην Υπουργός Ενέργειας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

«Η χώρα μας μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο θα βασίζεται στη λεγόμενη κυκλική οικονομία. Για το λόγο αυτό θα απαιτηθούν 10 επιχειρησιακά σχέδια, που μπορούν να υλοποιηθούν με την αξιοποίηση των αναμενόμενων €72 δισ. των ευρωπαϊκών ταμείων. Αυτά, με την μόχλευση και των ιδιωτικών επενδύσεων μέσω ΣΔΙΤ, μπορεί να ξεπεράσουν τα €110 δισ.

Τα σχέδια αφορούν την πλήρη αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Παρεμβάσεις στις εθνικές ενεργειακές πολιτικές, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και εξοικονόμηση ενέργειας. Αφορούν επίσης στην ολοκληρωμένη πολεοδομική ανασυγκρότηση της χώρας, την ανάπτυξη του τομέα της θέρμανσης/ψύξης, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Επιπλέον, τη στήριξη της ναυτιλίας και ιδιαίτερα αυτής των μικρών αποστάσεων, την ανάδειξη των μεγάλων προοπτικών αειφόρου ανάπτυξης για τις περιοχές Natura 2000, διαμόρφωση δικτύου μικρών ενεργειακά αυτόνομων νησιών της χώρας».

Πηγή: Απόσπασμα από την Ομιλία του κ. Μανιάτη στο Αναπτυξιακό Συνέδριο «ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ: RESET» ( 7 Ιουλίου 2020). Διοργανώθηκε από την επενδυτική πρωτοβουλία Α- ENERGY σε συνεργασία με το ενημερωτικό site www.ecopress.gr και τη συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων και υπουργείων.

Mανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, πρώην Δήμαρχος Μελισσίων: Επιτυχημένο το μοντέλο για τη διαχείριση απορριμμάτων

Mανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτωνκαυκάσιος άνδρας με γυαλιά στο βήμα σσυνεδρίου ειπαν για τις σδιτ
Mανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, πρώην Δήμαρχος Μελισσίων

«Η ένταξη στο σχεδιασμό των περιφερειακών και δημοτικών αρχών της υλοποίησης, μέσω ΣΔΙΤ, μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων είναι το μεγάλο ζητούμενο, καθώς θεωρούνται κατά γενική ομολογία ένα πετυχημένο μοντέλο για τη διαχείριση απορριμμάτων που σήμερα έχει ήδη ενσωματωθεί και στη χώρα μας.

Οι νέες μονάδες που θα γίνουν με ΣΔΙΤ θα διαχειρίζονται προδιαλεγμένα απορρίμματα, αυτά δηλαδή που προέρχονται από τους ΟΤΑ και από τα κέντρα διαλογής ανακύκλωσης. Θα διαθέτουν τεχνολογία ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με ποσοστά ανάκτησης 60%. Μια από τις τεχνολογίες που θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιούν θα είναι αυτή της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων. Τα σκουπίδια είναι πρώτες ύλες, είναι δευτερογενή προϊόντα, είναι δευτερογενή καύσιμα και ο συνολικότερος στόχος είναι η υιοθέτηση καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας. Να καταλήγουν, δηλαδή, στην ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα, αφού προηγουμένως θα έχουν ανακτηθεί όλα τα χρήσιμα υλικά τους».

Πηγή: Ομιλία κ. Γραφάκου στο φόρουμ «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ: ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΔΙΤ» (πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 16 Δεκεμβρίου 2019 από την πρωτοβουλία Α-Energy με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής –ΚΙΝΑΛ: Ως πότε οι πολιτικές σκοπιμότητες θα υπερβαίνουν το κοινό καλό;

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Κινήματος Αλλαγής καυκάσιος ανδρας μιλάει σε συνεδριο ειπαν για τις σδιτ
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Κινήματος Αλλαγής –ΚΙΝΑΛ

«Δεν υπήρχε τίποτε άλλο που θα μπορούσε να σταματήσει το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, ύψους 168 εκατ. Ευρώ, εκτός από μικρά και μεγάλα, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Το ΠΑΣΟΚ, είχε πάντα σταθερή άποψη στο θέμα, άλλωστε το έργο ξεκίνησε επί διακυβέρνησής του. Από τον Απρίλιο όμως του 2013, οπότε αναδείχθηκε ο ανάδοχός του, μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις και παρόλα αυτά, το έργο παραμένει “παγωμένο” αν και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί, λύνοντας οριστικά το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Ως πότε λοιπόν οι πολιτικές σκοπιμότητες θα υπερβαίνουν το κοινό καλό»;

Απόσπασμα από ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη που κατέθεσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος στη Βουλή (8.11.19).

Πηγαίνοντας τέλος πολύ πίσω, στη δεκαετία του 2000-2010 παραθέτουμε δυο ακόμα δηλώσεις για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το τι είπαν για τις ΣΔΙΤ

Προκόπης Παυλόπουλος, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρώην Υπουργός Εσωτερικών, επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή: Με τις ΣΔΙΤ, η Αυτοδιοίκηση συμπληρώνει πόρους και υποδομές

προκόπης παυλοπουλος πρωην προεδρος της δημοκρατιας καυκασιος με λευκά μαλια μπορστα σε βιβλιοθηκη ειπαν για τις σδιτ
Προκόπης Παυλόπουλος, πρώην Προέδρος της Δημοκρατίας, πρώην Υπουργός Εσωτερικών, επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή

«Με την ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις Συμπράξεις, παρέχεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η δυνατότητα να συμπληρώσει τις ελλείψεις της σε πόρους, υποδομές και τεχνογνωσία. Επιτυγχάνεται, επιπλέον, η ταχύτερη ολοκλήρωση και απόδοση των έργων σε κοινή χρήση, καθώς ο ιδιωτικός τομέας έχει οικονομικά κίνητρα από την εκμετάλλευση του έργου ή την άσκηση μιας υπηρεσίας. Έτσι, πρέπει να θέσει το έργο σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν».

Πηγή: Ομιλία κ. Παυλόπουλου με την ιδιότητά του ως Υπουργού Εσωτερικών σε συνέδριο του «Economist» (Αθήνα, Δεκέμβριος 2008).

Γιώργος Αλογοσκούφης, Καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: Διέξοδος στα επενδυτικά κεφάλαια ιδιωτών

Γιώργος αλογοσκουφης καυκάσιος ανδρας με κοκκινη γραβάτα και την σημαια της Ευρωπαικης ενωσης πισω του. ξεχωρίζουν τα κιτρινα αστερια ειπαν για τις σδιτ
Γιώργος Αλογοσκούφης, Καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

«24 έργα ΣΔΙΤ ύψους 3 δις ευρώ, έχουν ήδη εγκριθεί και θα αρχίσουν να υλοποιούνται από το 2008 και μετά. Με τις Συμπράξεις δίνεται μια ακόμη διέξοδος στα επενδυτικά κεφάλαια των ιδιωτών. Το δημόσιο αποκτά ένα ακόμη εργαλείο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει. Ένας ακόμα στόχος είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε κέντρο ανάπτυξης στον τομέα των ΣΔΙΤ, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πηγή: Από συνέντευξη του κ. Αλογοσκούφη με την ιδιότητά του ως Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών σε ειδική έκδοση της εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» για τον θεσμό των ΣΔΙΤ (Δεκέμβριος 2008).