Χωρίς ανταγωνισμό, ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το κτίριο της ΓΓ Υποδομών

You are currently viewing Χωρίς ανταγωνισμό, ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το κτίριο της ΓΓ Υποδομών

Μόνον το σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ – REDEX υπέβαλε δεσμευτική προσφορά…

Χωρίς καθόλου ανταγωνισμό, κατέληξε ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το νέο κτίριο της της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Για ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα, προϋπολογισμού 112,5 εκατ. ευρώ, κατατέθηκε μόνον μία δεσμευτική προσφορά από το σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ – REDEX, γεγονός που επιβεβαιώνει εκτιμήσεις της κατασκευαστικής αγοράς για μη ελκυστικότητα των κτιριακών έργων, αλλά και για κόπωση των έτσι κι αλλιώς ελάχιστων εταιρειών που μπορούν να διεκδικήσουν έργα ΣΔΙΤ σε αυτήν την τάξη μεγέθους.

Το νέο κτίριο της ΓΓ Υποδομών, θα συγκεντρώσει τις υπηρεσίες της γραμματείας που σήμερα μοιράζονται σε 13 διάσπαρτα, μισθωμένα κτήρια, εξασφαλίζοντας οικονομικό όφελος για το Δημόσιο της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ ετησίως, ή 90 εκατ. ευρώ στα 30 έτη. Η διάρκεια του ΣΔΙΤ είναι 30 χρόνια, εκ των οποίων τα 3 πρώτα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς, στο ύψος του υπό ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος. Με το συγκεκριμένο έργο επιτυγχάνεται η ασφαλής διέλευση των πεζών που θέλουν να διασχίσουν την οδό Πειραιώς, ο όγκος των οποίων αναμένεται να αυξηθεί μετά και την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και την προσβασιμότητα στο Σεράφειο αθλητικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Το νέο κτίριο έχει σχεδιαστεί με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, θα είναι πενταόροφο και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χώρους διοίκησης, γραφεία, αμφιθέατρο, συνεδριακό κέντρο, βιβλιοθήκη, μουσείο τεχνολογίας, εστιατόριο, κυλικεία, παιδικό σταθμό, ιατρείο και υπόγειους χώρους στάθμευσης.

Αναλυτικά, το εμβαδό της ανωδομής είναι 21.730,91 τ.μ., των υπογείων είναι 31.976 τ.μ. και του συνολικού περιβάλλοντος χώρου 10.565 τ.μ.

Σε σχετική του δήλωση, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης, ανέφερε ότι ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών ολοκληρώνεται μετά και την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. «Μπαίνουμε», είπε χαρακτηριστικά, στην τελική ευθεία για την υλοποίηση ενός κτιριακού συγκροτήματος υψηλής αισθητικής στην οδό Πειραιώς, που θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τη λειτουργία των υπηρεσιών μας και θα δώσει προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή».