Φοιτητικές εστίες με ΣΔΙΤ: «Χείρα βοηθείας» από την ΕΤΕπ με χρηματοδότηση 190 εκ. ευρώ

You are currently viewing Φοιτητικές εστίες με ΣΔΙΤ: «Χείρα βοηθείας» από την ΕΤΕπ με χρηματοδότηση 190 εκ. ευρώ

Οι φοιτητικές εστίες με ΣΔΙΤ λαμβάνουν σημαντική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΔΙΤ Forum η ΕΤΕπ θα παράσχει χρηματοδότηση της τάξης των 190 εκ. ευρώ, λύνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το χρηματοδοτικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τους τελευταίους μήνες οι διαγωνισμοί για τις νέες φοιτητικές εστίες με ΣΔΙΤ, τριών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας: Των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,προερχόμενες από έγκυρους ακαδημαϊκούς κύκλους που έχουν άμεση γνώση του θέματος, η ΕΤΕπ, ενέκρινε το ελληνικό αίτημα για συμμετοχή στη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων έργων. Επιπλέον, περιέλαβε ειδική πρόβλεψη και για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής-ΠΑΔΑ που θα πραγματοποιηθούν επίσης με ΣΔΙΤ, καθώς το ΠΑΔΑ δεν έχει προλάβει να προχωρήσει σε αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Της έγκρισης της χρηματοδότησης, που δεν έχει ακόμα επίσημα ανακοινωθεί, προηγήθηκαν εκτεταμένες συζητήσεις της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ με τα αρμόδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ακολούθησε το σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά, για κάλυψη από την ΕΤΕπ, τμήματος των δανείων που θα χρειαστεί να λάβουν οι ιδιώτες επενδυτές, που θα κερδίσουν τους διαγωνισμούς.

Τα χρήματα που έλειπαν…

Φοιτητικές εστίες με ΣΔΙΤ, ενδεικτική μακέτα
Ενδεικτική μακέτα των νέων φοιτητικών κατοικιών με ΣΔΙΤ που πρόκειται να κατασκευαστούν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Οι φοιτητικές εστίες που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ, έχουν συνολικό προϋπολογισμό τα 445 εκατ. ευρώ, αναμένεται δε ότι θα συμβάλλουν καθοριστικά στην οριστική επίλυση του προβλήματος της φοιτητικής στέγης στην Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πλην όμως, στην παρούσα φάση τα χρήματα αυτά δεν ήταν δυνατόν να εξασφαλιστούν εξολοκλήρου, με αποτέλεσμα, οι διαγωνισμοί να εξελίσσονται μεν, πλην όμως σε κλίμα αβεβαιότητας και με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να αναζητεί κατεπειγόντως εναλλακτικές λύσεις.

Για την κρατική συμμετοχή, που είναι βέβαια δεδομένη, αναζητήθηκαν ήδη οι απαραίτητοι πόροι. Για τα δάνεια που θα απαιτηθούν, η γενναιόδωρη χρηματοδοτική συμβολή της ΕΤΕπ, ανερχόμενη περίπου στο ήμισυ του προϋπολογισμού των έργων των φοιτητικών εστιών (190 εκ. ευρώ), έρχεται την πλέον κατάλληλη στιγμή, καθώς οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις εστίες, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με προοπτική ανακήρυξης προσωρινών αναδόχων ακόμα και μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2022.

…και η ανακούφιση των πρυτανικών αρχών

Γι΄αυτό ίσως και η ανακούφιση με την οποία υποδέχθηκαν χθες οι πρυτανικές αρχές των τεσσάρων Πανεπιστημίων την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της χρηματοδότησης των φοιτητικών εστιών είναι μεγάλη. Τα Πανεπιστήμια, ως αναθέτουσες αρχές των έργων, και χωρίς να διαθέτουν υποστηρικτικό μηχανισμό για τόσο σύνθετες διαδικασίες « μπήκαν με τα μπούνια» στη μάχη για να λύσουν το μακροχρόνιο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, αλλά και των εκπαιδευτικών / ερευνητικών υποδομών συνολικότερα που καθόλου δεν ανταποκρίνονται στο υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκής γνώσης που παρέχουν.

Τα έργα είναι πολυδιάστατα, μακροχρόνια και οι απαιτήσεις των διαγωνιστικών διαδικασιών τεράστιες. Ο διαγωνισμός λόγου χάριν για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει προϋπολογισμό 207 εκατ. ευρώ και αφορά τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών και συμπληρωματικών υποδομών για φοιτητές, από τις οποίες οι 2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και οι 1.000 στο Ηράκλειο.

Ο διαγωνισμός του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έχει προϋπολογισμό 105,4 εκατ., περιλαμβάνοντας όχι μόνον φοιτητικές εστίες, αλλά επίσης πανεπιστημιακές κατοικίες και άλλα έργα. Ο αντίστοιχος διαγωνισμός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιλαμβάνει επίσης φοιτητικές εστίες και άλλες εκπαιδευτικές / ερευνητικές υποδομές σε Βόλο και Λαμία. Εύλογο λογικό λοιπόν να αγωνιούν οι αρμόδιες πρυτανικές αρχές καθώς πέρα από τη χρηματοδότηση έχουν να σκεφτούν και να επιλύσουν πολλά ακόμα θέματα στο πλαίσιο συμβάσεων που θα διαρκέσουν 30 χρόνια…

Ο ανθρώπινος παράγοντας πίσω από τη χρηματοδότηση

Φοιτητικές εστίες με ΣΔΙΤ: καυκάσιος με κουστούμι  μιλάει σε συνέδριο
Ο κ. Μιχελάκης κατά την διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο της A Energy

Μαζί με το θετικό νέο για τη χρηματοδότηση των φοιτητικών εστιών και μια καθαρά ανθρώπινη παράμετρος: Από τραπεζικές πηγές που εμπλέκονται στα συγκεκριμένα έργα ακούσαμε ότι σημαντικό ρόλο, στην προώθηση και διασφάλιση του ελληνικού αιτήματος χρηματοδοτικής συμβολής σε αυτά, είχε ο κ. Στέλιος Μιχελάκης, στέλεχος επί σειρά ετών της ΕΤΕπ. Οι ίδιες πηγές περιγράφουν τον κ. Μιχελάκη ως έναν χαμηλών τόνων άνθρωπο, με ουσιαστικές γνώσεις για το πώς λειτουργούν οι χρηματοδοτήσεις σύνθετων έργων και με συνολική εικόνα της εξέλιξης των έργων στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη.

Με στόχο τη σταθερή ροή έργων

Το 2017, στο πρώτο ΣΔΙΤ Forum (είχε διοργανωθεί από την επιχειρηματική πρωτοβουλία A Energy), ο κ. Μιχελάκης είχε πολύ εύστοχα επισημάνει, ότι η Ελλάδα παρά την κρίση χρέους, κατάφερε να αναπτύξει ένα ικανοποιητικό θεσμικό πλαίσιο για έργα ΣΔΙΤ με δυνατότητα άντλησης νέων κεφαλαίων από το εσωτερικό και κυρίως από το εξωτερικό.
Αυτό που έμενε, ήταν να υπάρξει μια σταθερή ροή έργων ΣΔΙΤ και κάθε έργο ΣΔΙΤ να εντάσσεται σε ένα συνολικό πλάνο ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου. Είχε επίσης ταχθεί υπέρ της περαιτέρω υποστήριξης της τότε Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ (σήμερα Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ) με προσωπικό και με κονδύλια, ώστε να αποτελέσει τον πόλο για τη νέα γενιά έργων, χωρίς βέβαια να παραγκωνίζονται οι δημόσιοι φορείς που προωθούν τα έργα.

Στην εποχή των Συμπράξεων

Από το 2017 μέχρι το 2022 και ιδιαίτερα από το 2019 και μετά, τα έργα ΣΔΙΤ αυξήθηκαν κατακόρυφα σε αριθμό, επεκτάθηκαν σε πολλούς τομείς, ακόμα και στην άρδευση-ύδρευση και το σημαντικότερο ίσως, άρχισαν να καλύπτουν ολοένα και περισσότερο ανάγκες άμεσα αντιληπτές στον καθημερινό άνθρωπο. Οι φοιτητικές εστίες, τα σχολεία, το νέο κτίριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και πολλά άλλα, είναι ανάμεσα σε αυτά: Έργα έντονα κοινωνικά, που γίνονται για να εξυπηρετήσουν ουσιαστικές και κατεπείγουσες ανάγκες, για να αναβαθμίσουν την εκπαίδευση, την ακαδημαϊκή ζωή, να προάγουν την έρευνα και τον πολιτισμό. Αν δει κανείς τον αριθμό των έργων ΣΔΙΤ που βρισκονται σήμερα σε εξέλιξη και σταχυολογήσει τη σημασία τους θα αντιληφθεί αμέσως ότι περνάμε στον αστερισμό των Συμπράξεων.

Θα θέλαμε πάντως με την ευκαιρία αυτού του άρθρου να επισημάνουμε ότι οι ευκαιρίες συμβαδίζουν και με προκλήσεις. Λόγου χάριν, περα από τις φοιτητικές εστίες, υπάρχουν και άλλα σημαντικά έργα ΣΔΙΤ που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης ή ωρίμανσης. Κι όλα αυτά σε μία περίοδο δύσκολη, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία. Από την άλλη, οι προσφερόμενες χρηματοδοτικές λύσεις και επιλογές για έργα χρήσιμα στην κοινωνία, είναι πλέον περισσότερες και δυναμικότερες σε σχέση με εκείνες που προσφέρονταν κατά την περίοδο της κρίσης χρέους.

Όταν τα θέματα λύνονται στην πορεία

Σίγουρα λοιπόν μια κυβέρνηση όπως η σημερινή, που αντιμετωπίζει τις ΣΔΙΤ ως αναπτυξιακό όχημα και τις προωθεί εντατικά μέσα στις έκτακτες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης, δεν περιμένει ότι στο ξεκίνημα των διαγωνιστικών διαδικασιών θα είναι όλα λυμένα. Ούτε τα θέματα ωρίμανσης, ούτε και τα θέματα χρηματοδότησης. Κάποια από τα παραπάνω θα λύνονται στην πορεία. Οι απλοί όμως πολίτες και μελλοντικοί χρήστες των έργων θα αναζητούσαν ενδεχομένως μια πιο ανοιχτή αντιμετώπιση και ενημέρωση, πέρα από τις αναγγελίες των έργων. Και ειδικά για τα έργα ΣΔΙΤ, που αφορούν τις σημερινές αλλά και τις επόμενες γενιές και για τα οποία ο καθημερινός άνθρωπος γνωρίζει ελάχιστα.

Ο λόγος και στην κοινωνία

Και βέβαια, στο τέλος της ημέρας, η γενική εικόνα: Μια Ευρώπη που υπήρξε ανέκαθεν σύμμαχος του θεσμού ΣΔΙΤ, μια Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που κατ΄ επανάληψη «έβαζε πλάτη» για να προχωρήσουν σημαντικά έργα τις πλέον δύσκολες στιγμές, μια αυξημένη σήμερα ανάγκη για νέα έργα που θα πρέπει να γίνουν όχι μόνον σωστά, αλλά και πολύ γρήγορα και ένας κατασκευαστικός τομέας που αναλαμβάνει ρόλο επενδυτή. Δεν θα πρέπει και η κοινωνία να έχει λόγο σε όλα αυτά;

Οι απόψεις που διατυπώνονται στο άρθρο είναι προσωπικές.

Άντα Σεϊμανίδη

Η κ. Σεϊμανίδη είναι αρθρογράφος, συνιδρυτής της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α-Energy και συγγραφέας τριών βιβλίων αναπτυξιακού περιεχομένου. Μέσα στο 2022, θα εκδοθεί και το επόμενο με θέμα «Έργα ανάπτυξης και Πανδημία: Μια υπόθεση για την κοινωνία»