Το ενδιαφέρον για τα αρδευτικά έργα με ΣΔΙΤ διευρύνεται. Ελάχιστες μέρες μετά την ανακοίνωση του προγράμματος «ΥΔΩΡ 2.0», ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο οποίος συντονίζει το όλο έργο, δέχθηκε ένα ενδιαφέρον τηλεφώνημα:
Ο Σύμβουλος για Αγροτικές Υποθέσεις της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Jean-Pascal FAYOLLE και η κ. Ευσταθία Αντιόχου, Υπεύθυνη Μελετών της Οικονομικής Υπηρεσίας της Γαλλίας στην Ελλάδα επιθυμούσαν μια λεπτομερειακή συνάντηση με τον Γενικό.
Αντικείμενο, η ενημέρωση σχετικά με το Πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0» το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων από τη δεκαετία του 1960, το οποίο περιλαμβάνει τα 21 αρδευτικά έργα, που πρόκειται να κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ.
Η συνάντηση έγινε με τη συμμετοχή και των στελεχών της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών (ΓΓΕΠΥ). Και βέβαια ήταν και λεπτομερειακή: Τα στελέχη της Γαλλικής Πρεσβείας ρώτησαν πότε θα γίνουν οι προκηρύξεις των έργων, πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικότερα το Πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0» και τι προβλέπουν οι διακρατικές συνεργασίες για τέτοια θέματα.
Εδιαφέρον για τις ΣΔΙΤ του ΥΔΩΡ 2.0
Οι εκπρόσωποι της Γαλλικής Πρεσβείας δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον της γαλλικής πλευράς για τα επικείμενα αρδευτικά έργα στο πλαίσιο του «ΥΔΩΡ 2.0». Ο λόγος; Επιχειρηματικοί κολοσσοί με εξειδίκευση σε τέτοια έργα, όπως για παράδειγμα οι γαλλικοί όμιλοι Suez, Veolia και Vinci δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα διεκδικώντας άλλα έργα (εκτός «ΥΔΩΡ 2.0») στον ευρύτερο χώρο της διαχείρισης υδάτων.
Προφανώς τα έργα άρδευσης με ΣΔΙΤ είναι πολύ ελκυστικά για τις γαλλικές κατασκευαστικές εταιρείες καθώς διαθέτουν επιπλέον και μεγάλη δυνατότητα χρηματοδότησης. Από κοντά και οι μελετητικές εταιρείες για τις οποίες, η προετοιμασία και η ωρίμανση αυτών των έργων μεταφράζονται σε εξόχως σημαντικό επιχειρηματικό αντικείμενο.
Αν λοιπόν ο έρωτας και ο βήχας δεν…κρύβονται, το ίδιο συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση και με το επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Ούτε αυτό κρύβεται! Στο κάτω της γραφής, οι καλές επιχειρηματικές συνεργασίες με χώρες που στηρίζουν πάντα την Ελλάδα είναι πάντα ωφέλιμες. Μόνον που στην περίπτωση ενός δημόσιου αγαθού όπως το νερό, θέματα όπως η διατήρηση προσιτών τιμών πρέπει να θεωρηθούν «ταμπού» και πάση θυσία να διαφυλαχθούν…