Τα νέα Έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων στο 4ο ΣΔΙΤFORUM

You are currently viewing Τα νέα Έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων στο 4ο ΣΔΙΤFORUM

νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ θα παρουσιαστούν στην ειδική ενότητα για τα περιβαλλοντικά έργα στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου ΣΔΙΤFORUM, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Απριλίου στην Αθήνα.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΡΑΦΑΚΟΣ για τα νέα Έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων
ο κ. Μανώλης Γραφάκος

Στην ενότητα, όπου θα συμμετάσχουν οι κκ. Μ. Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού – Διαχείρισης Αποβλήτων, Γ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Μ. Γεράνης, Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Γ. Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και άλλοι σημαντικοί ομιλητές, θα τεθούν επίκαιρα ερωτήματα και συνολικότερα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα μας.

O κ. Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού – Διαχείρισης Αποβλήτων ανοίγοντας την ενότητα θα παρουσιάσει τις άμεσες προτεραιότητες στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, με ειδική αναφορά στο χρονοδιάγραμμα των νέων έργων και τη συμβολή τους στους συνολικούς στόχους του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων – ΠΕΣΔΑ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ
ο κ. Γιώργος Πατούλης

Το επόμενο βήμα για τις ΜΕΑ Αττικής

Ο κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, θα αναφερθεί συνολικότερα στο σχεδιασμό για τη σταδιακή μετατροπή της Περιφέρειας Αττικής σε «πράσινη» περιφέρεια και θα παρουσιάσει την πρόοδο και τα επόμενα βήματα για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Αττικής που έχουν ήδη δημοπρατηθεί.

Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία δύο νέων μεγάλων υποδομών επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής και αντίστοιχα της ΜΕΑ του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΡΑΝΗΣ
ο κ. Μιχάλης Γεράνης

Ο εξελίξεις για την νέα ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης

Ο κ. Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας θα παρουσιάσει τις τρέχουσες εξελίξεις στο διαγωνισμό για νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, ο οποίος επίσης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο υπό υλοποίηση έργο για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα, θα εξυπηρετεί δέκα δήμους της Θεσσαλονίκης και η κατασκευή της θα γίνει μέσα σε δυο χρόνια.

Νότιο Αιγαίο: Οι πρώτες ολοκληρωμένες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων

ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος
ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος

O κ. Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου θα παρουσιάσει τα Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ρόδου αλλά και της Θήρας που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ.

Η μονάδα της Ρόδου, που θα προπορευθεί από πλευράς χρόνου, είναι ένα πολύ μεγάλο έργο με στόχο να αντιμετωπίσει προβλήματα που ταλάνιζε το νησί επί δεκαετίες.

Αντίστοιχα, η μονάδα που θα κατασκευαστεί στη Σαντορίνη αναμένεται επίσης να λύσει το θέμα των απορριμμάτων που υποβάθμιζε μέχρι σήμερα τον περιβαλλοντικό πολιτισμό του πολυσύχναστου νησιού.

Για την ειδική σημασία της μονάδας στην τοπική ανάπτυξη αναμένεται να αναφερθεί από τη δική του πλευρά ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αντώνης Σιγάλας. Σχετικά με την ανακύκλωση, θα υπάρξει τοποθέτηση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Νίκο Χιωτάκη.

Ωρίμανση έργων και διάθεση των παραγόμενων δευτερογενών υλικών

Και στο πλαίσιο αυτής της ενότητας θα υπάρξουν τοποθετήσεις εκ μέρους περιβαλλοντικών φορέων όπως η ΕΕΣΔΑ (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, επενδυτών, τεχνικών συμβούλων και της αγοράς για τις προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την ταχύτερη ωρίμανση νέων περιβαλλοντικών έργων με ΣΔΙΤ, την αποδοχή τους από την κοινωνία, την προοπτική διάθεσης των παραγόμενων δευτερογενών υλικών και άλλα επίκαιρα θέματα.

Θα είναι εκεί ο ο κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής Ανάπτυξης και Έρευνας, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, o κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – ΕΕΔΣΑ, ο κ. Ιωάννης Φραντζής, Σύμβουλος περιβαλλοντικών έργων και άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές.

Tην σχετική ενότητα θα συντονίσει ο διευθυντής του ειδησεογραφικού portal ecopress.gr κ. Αργύρης Δεμερτζής.

Ανάμεσα στα επίκαιρα ερωτήματα που θα τεθούν:

Ποια πρακτικά ή άλλου είδους θέματα αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα έργα και πώς διαμορφώνεται στην παρούσα φάση το χρονοδιάγραμμα τους;

Πόσο σημαντικά είναι τα συγκεκριμένα έργα για τους συνολικούς στόχους του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων-ΠΕΣΔΑ και την ευθυγράμμιση της διαχείρισης των αποβλήτων σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Νότιο Αιγαίο με τους στόχους του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση περιβάλλοντος;

• Γιατί θεωρείται από ορισμένους αναγκαία η δημιουργία ειδικού πλαισίου για ΣΔΙΤ μεσαίας κλίμακας για έργα Ανακύκλωσης και Ανάκτησης Υλικών;

• Πώς εξελίσσεται η ωρίμανση και η αποδοχή τους από την κοινωνία;

• Ποια μπορεί να είναι η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου στο κόστος κατασκευής σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο των Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος;

Πως θα μετριαστεί το ρίσκο διάθεσης των παραγόμενων δευτερογενών υλικών/ή ενέργειας;

• Το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει αποτυπωθεί μέχρι στιγμής θεωρείται ικανοποιητικό;

• Αισιοδοξούν οι αναθέτουσες αρχές για το βασικό κριτήριο επιλογής των αναδόχων, που είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης;


Για να δείτε τη θεματολογία του 4ου ΣΔΙΤFORUM πατήστε εδώ.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμμετάσχετε στο 4o ΣΔΙΤForum πατήστε εδώ.