ΤΑΙΠΕΔ: Με διαδικασία βελτιωμένων προσφορών, ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό

You are currently viewing ΤΑΙΠΕΔ: Με διαδικασία βελτιωμένων προσφορών, ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Το ΤΑΙΠΕΔ, επιδιώκει τη μεγιστοποίηση των εσόδων από το «φιλέτο» των παραχωρήσεων

Τη διαδικασία των βελτιωμένων προσφορών θα ακολουθήσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τη νέα σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών της Αττικής Οδού.

Το ΤΑΙΠΕΔ, γνωρίζοντας βέβαια ότι το «φιλέτο», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται η Αττική Οδός από τους κατασκευαστικούς κύκλους, έχει ανυπολόγιστη αξία για όποιον Όμιλο είτε Κοινοπραξία αναλάβει τελικά την σύμβαση για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευσή της για χρονικό διάστημα 25 ετών και χωρίς κατασκευαστικό αντικείμενο…λαμβάνει ήδη τα μέτρα του.

Θα μεγιστοποιήσει τον ανταγωνισμό, ζητώντας από τους συμμετέχοντες, η προσφορά των οποίων έχει απόκλιση 5% από την υψηλότερη βελτιωμένη προσφορά, οδηγώντας έτσι εκ των πραγμάτων το διαγωνισμό σε δεύτερο γύρο.

Οι έξι μνηστήρες

Οι διαγωνιζόμενοι, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, είναι:

  1. Ο ισπανικός Όμιλος Abertis Infraestructuras, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 8.000 χλμ αυτοκινητοδρόμων σε 15 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.
  2. Ο Όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων στην Ελλάδα. Ειδικά έπειτα από την προσθήκη της σύμβασης για την Εγνατία Οδό.
  3. Η Κοινοπραξία Brisa – Auto Estradas de Portugal – Rubicone MIDCO, B.V. – Intrakat. Η Brisa, είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής αυτοκινητοδρόμων στην Πορτογαλία και συνεργάζεται η Intrakat, η οποία αύξησε πρόσφατα το ποσοστό της στο σχήμα διεκδίκησης της Αττικής Οδού σε 49% έναντι 30% που όριζε η αρχική συμφωνία.
  4. Η Κοινοπραξία Macquarie Asset Management Motorway Holdings – Fincop Infrastructure: Η αυστραλιανή Macquarie είναι ένα πολύ δυναμικό fund με επενδύσεις σε δεκάδες χώρες, η οποία στην Ελλάδα έχει εξαγοράσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Η Fincop Infrastructure είναι εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου.
  5. Η Κοινοπραξία VINCI Highways – VINCI Concessions – Μυτιληναίος Α.Ε. – Mobility Partner: Ο Όμιλος Μυτιληναίου συνεργάζεται με την γαλλική VINCI η οποία έχει συμμετάσχει αρκετές φορές σε έργα παραχώρησης στη χώρα μας (στη Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο και σε οδικές παραχωρήσεις όπως Ολυμπία Οδός κ.α.).
  6. Η Κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις – Άβαξ – Meridiam Eastern Europe Investments: Η Άκτωρ Παραχωρήσεις (θυγατρική ομίλου Ελλάκτωρ) σε κοινοπραξία με την Άβαξ έχουν κατασκευάσει και λειτουργούν σήμερα την Αττική Οδό. Η σύμβασή τους λήγει τον Οκτώβριο του 2024. Η γαλλική εταιρεία Meridiam, είναι διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με παρουσία σε αρκετές χώρες.

Εκτιμάται, ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η νέα σύμβαση θα έχει ανατεθεί στον επικρατέστερο. Πάντως, στα μισά κοινοπρακτικά σχήματα, είναι εμφανής η συμμετοχή χρηματοοικονομικών φορέων, καθώς είναι λογικό, ότι οι μεγάλοι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι να δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν στα οικονομικά μεγέθη και στην ρευστότητα που απαιτούν τέτοιοι διαγωνισμοί.

Ειδικά για την Αττική Οδό, ακούγεται ότι το τίμημα θα ξεπεράσει πιθανόν τα τα 2 δισ. ευρώ!