Στέλιος Μιχελάκης, ΕΤΕπ: Να εστιάσουμε στην επιτυχία της νέας γενιάς έργων ΣΔΙΤ

You are currently viewing Στέλιος Μιχελάκης, ΕΤΕπ: Να εστιάσουμε στην επιτυχία της νέας γενιάς έργων ΣΔΙΤ

Να εστιάσουμε στην επιτυχία της νέας γενιάς έργων ΣΔΙΤ, που έτσι κι αλλιώς είναι πολλά σε αριθμό, παρά να επεκταθούμε και σε άλλα έργα, πρότεινε από τη δική του πλευρά στο 4ο ΣΔΙΤ Forum ο κ. Στέλιος Μιχελάκης, ανώτερος σύμβουλος της Διεύθυνσης Project Finance, της Ευρωπαïκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την Βόρεια, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο κ. Μιχελάκης, μιλώντας στην ενότητα «Χρηματοδοτώντας τα νέα έργα ΣΔΙΤ – Ο ρόλος των τραπεζών», αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του θεσμού ΣΔΙΤ στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, η οποία όπως τόνισε έχει ξεπεράσει την πρώτη δύσκολη περίοδο δημιουργίας του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και ανάπτυξης της αγοράς. Είναι δε θετικό το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη σειρά έργων ΣΔΙΤ, καθώς ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα με δυνατά έργα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τα θετικά των ΣΔΙΤ και τα σημεία προσοχής

Αναφερόμενος στα θετικά σημεία των ΣΔΙΤ αλλά και στα σημεία προσοχής, ο κ. Μιχελάκης υπενθύμισε ότι εφόσον αυτά σχεδιαστούν σε εναρμονισμό με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις δεν θα έχουν δημοσιονομική επιβάρυνση, όπως έγινε με τη νέα γενιά έργων ΣΔΙΤ. Είναι όμως σημαντικό να εξασφαλίζονται πλήρως οι πληρωμές διαθεσιμότητας, τα έργα να επιλέγονται σωστά ώστε να είναι κατάλληλα για ΣΔΙΤ, να είναι απόλυτα χρήσιμα για την κοινωνία, να είναι αρκετά ώριμα ώστε να μπορούν να προχωρήσουν στο άμεσο μέλλον και ο σχεδιασμός τους να διέπεται από μια συντηρητική προσέγγιση. Επίσης θα πρέπει να διασφαλίζεται και μια minimum υποστήριξη από τα άλλα κόμματα ή να έχει επιτευχθεί η «αποπολιτικοποίηση» των ΣΔΙΤ, ώστε να μην αποτελούν πεδία αντιπαραθέσεων.

ο κ, Στέλιος Μιχελάκης στο βήμα του 4ου ΣΔΙΤ Forum
ο κ. Στέλιος Μιχελάκης

Να εστιαστούμε στα 20 υπάρχοντα έργα, να λειτουργήσουν ποιοτικά και σωστά

Στην παρούσα φάση, τόνισε ο κ. Μιχελάκης, εκεί όπου θα πρέπει να εστιάσει η χώρα και όλοι οι φορείς, επενδυτές και οι τράπεζες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θεσμό, είναι αυτή η νέα γενιά έργων να είναι επιτυχής. «Θα έλεγα να μην βιαστούμε ιδιαίτερα να φτιάξουμε και άλλα ΣΔΙΤ», τόνισε χαρακτηριστικά, «αλλά να εστιαστούμε στα 20 υπάρχοντα, να τα δούμε να κατασκευάζονται και να λειτουργούν ποιοτικά, με το σωστό τρόπο και με το δημόσιο να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις πληρωμής των αμοιβών διαθεσιμότητας».

Απαντώντας εξάλλου σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Μιχελάκης, επεσήμανε ότι είναι βασικό τα έργα ΣΔΙΤ να γίνονται στα πλαίσια των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού να εξυπηρετήσει τις πληρωμές διαθεσιμότητας για την αποφυγή δημοσιονομικών επιπτώσεων στο μέλλον, καθώς αυτά αποτελούν μία δέσμευση της τάξης των 30-35 ετών. Επομένως, θα πρέπει να υπάρχει ορατότητα για την ικανότητα του δημοσίου να εξυπηρετήσει αυτές τις πληρωμές.

ΕΤΕπ: Σε ετοιμότητα για συμβουλευτική υποστήριξη & χρηματοδότηση νέων έργων

Αναφερόμενος εξάλλου στη χρηματοδότηση ελληνικών έργων ΣΔΙΤ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο κ. Μιχελάκης, υπενθύμισε τα πολύ σημαντικά έργα ΣΔΙΤ που έχουν υποστηριχθεί από την ΕΤΕπ. Τόνισε ότι η ΕΤΕπ είναι πάντα έτοιμη για να συμβουλεύσει αλλά και για να χρηματοδοτήσει ελληνικά έργα ΣΔΙΤ. Εξήγησε επίσης τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται η Τράπεζα με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της περιόδου, ανέφερε την τρέχουσα συμβολή της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση των νέων φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και λοιπών υποδομών τεσσάρων
ελληνικών Πανεπιστημίων: Κρήτης, Θεσσαλίας, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Δυτικής Αττικής.

Αυξάνονται οι ΣΔΙΤ στην Ευρώπη, πρόκληση η ενεργειακή κρίση

Τέλος, αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό χάρτη των έργων ΣΔΙΤ, ο κ. Μιχελάκης επιβεβαίωσε την αυξανόμενη δραστηριότητα που εμφανίζεται σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Από την άλλη, όπως επεσήμανε, οι ΣΔΙΤ καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, όπως πληθωριστικά φαινόμενα, αδυναμία εξοπλισμού, υλικών κτλ. Για να προσθέσει, ότι το συγκεκριμένο θέμα, οι αναθέτουσες αρχές κάθε χώρας θα προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν, η κάθε μία με το δικό της τρόπο, δεδομένου ότι οι οικονομίες και οι συνθήκες είναι διαφορετικές.


Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Μιχελάκη σε βίντεο.

Περισσότερες πληροφορίες και δημοσιεύματα για το 4ο ΣΔΙΤ FORUM μπορείτε να βρείτε εδώ.