Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους οδικούς άξονες ΕΟ2 στο Μαυροβούνι, Δράμα – Αμφίπολη και Μετρό Θεσσαλονίκης

You are currently viewing Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους οδικούς άξονες ΕΟ2 στο Μαυροβούνι, Δράμα – Αμφίπολη και Μετρό Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδιακασία για τα τρία έργα

Δύο ακόμα οδικά έργα με ΣΔΙΤ, όπως επίσης και και η ανάδειξη Φορέα Λειτουργίας και Συντήρησης του Μετρό της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται πλέον σε στάδιο διαγωνιστικής διαδικασίας, μετά από την πρόσφατη προκήρυξη του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για την αναβάθμιση του οδικού άξονα ΕΟ2 στο Μαυροβούνι, τον Κάθετο Άξονα Δράμα – Αμφίπολη και τη Λειτουργία/Συντήρηση του Δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Για τα παραπάνω έργα, αναμένεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του πρώτου σταδίου της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι και τα τρία αυτά έργα είχαν περιληφθεί στον κατάλογο έργων που είχε ανακοινώσει ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης στο 4o ΣΔΙΤ Forum. Προφανώς το υπουργείο επισπεύδει τους διαγωνισμούς για όσα έργα διαθέτουν τις προϋποθέσεις ωριμότητας, στηρίζοντας σταθερά την επιλογή των ΣΔΙΤ για την ταχεία υλοποίηση έργων οδικής ασφάλειας και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών με ευθύνη του ΙΦΣ.

Ιδού και μια σύντομη περιγραφή των έργων:

Λειτουργία/Συντήρηση του Δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Με προϋπολογισμό 292 εκ. € και διάρκεια συνολικά 12 χρόνια, το έργο περιλαμβάνει την συντήρηση των σταθμών, των σηράγγων καθώς και του τροχαίου υλικού, ενώ αφορά επίσης τη βασική γραμμή και την επέκταση προς Καλαμαριά.

Ο οδικός άξονας ΕΟ2

Το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση της Αναβάθμισης του οδικού άξονα ΕΟ2 (Μαυροβούνι – Έδεσσα, Παράκαμψη Γιαννιτσών, Παράκαμψη Χαλκηδόνας) και λειτουργία/ συντήρηση του τμήματος γέφυρας Αξιού ποταμού – Έδεσσας» έχει προϋπολογισμό 358.8 εκ. €. Περιλαμβάνει την αναβάθμιση τριών τμημάτων του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Έδεσσας (ειδικότερα στο κομμάτι Αξιού ποταμού – Έδεσσα) καθώς και την λειτουργία και συντήρηση.

Αναμένεται να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ασφάλειας των οδικών υποδομών της κεντρικής Μακεδονίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών.

Σημαντική θα είναι, επίσης, η βελτίωση της οδικής προσπελασιμότητας και πρόσβασης στο διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Δράμα – Αμφίπολη

Το έργο «Κάθετος Άξονας Δράμα – Αμφίπολη (Παλαιοκώμη)» αφορά την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση της αναβάθμισης της Εθνικής Οδού Δράμας – Αμφίπολης, είτε με αποκατάσταση και διαπλάτυνση τμημάτων της υπάρχουσας οδού είτε με κατασκευή εντελώς νέων τμημάτων κατά μήκος του τμήματος από Παλιοκώμη σε Μαυρολεύκη, και από Μαυρολεύκη σε Δράμα συνολικού μήκους 43 χλμ.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 200,4 εκ. €, ενώ με τον αναβαθμισμένο οδικό άξονα, ο χρόνος διαδρομής αναμένεται να μειωθεί σημαντικά κατά 30 περίπου λεπτά για τα επιβατικά και κατά 45 περίπου λεπτά για τα βαρέα οχήματα.