Από το βήμα του 4ου ΣΔΙΤ Forum, o κ. Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, έστειλε μήνυμα ότι ο χειρισμός του θέματος της εγγυημένης ποσότητας στους διαγωνισμούς, για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεράνης, τοποθετούμενος στην ειδική ενότητα του συνεδρίου με τίτλο «Περιβαλλοντικά Έργα ΣΔΙΤ», οι ΣΔΙΤ είναι σίγουρα ένα καλό εργαλείο. Όταν όμως λαμβάνουμε αποφάσεις για τα επόμενα 30 χρόνια, πρέπει να προσέξουμε τι προβλέπεται να γίνει τότε και πόση εγγυημένη ποσότητα θα έχουμε τελικά για να παίρνει ο ανάδοχος. Από τη στιγμή μάλιστα, προσέθεσε, που οι συγκεκριμένες επενδύσεις, ιδιαίτερα στη διαχείριση απορριμμάτων χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δική μας υποχρέωση είναι τα χρήματα αυτά να επιστρέψουν στον πολίτη. Άρα, πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα αυτό το θέμα, ακολουθώντας το καλό παράδειγμα της σχετικής αντιμετώπισης από τους Γερμανούς».
Θετικά αποτελέσματα στη μονάδα Σερρών – θα πάμε ακόμα καλύτερα
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στις Σέρρες που υλοποιήθηκε με ΣΔΙΤ από την Κοινοπραξία Αρχιρόδον – Ιντρακατ – Εnvitec με αναθέτουσα αρχή τον ΦΟΔΣΑ ΚΜ, και η οποία συμπλήρωσε πρόσφατα πάνω από δυο χρόνια λειτουργίας, ο κ. Γεράνης, τα χαρακτήρισε θετικά: «Έχουμε μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα στη μονάδα των Σερρών που εξυπηρετεί Σέρρες και Κιλκίς, αλλά θα πάμε ακόμα καλύτερα, ώστε στο τέλος να μην πηγαίνουν απορρίμματα για ταφή».
Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι και στη νέα μονάδα που πρόκειται να υλοποιηθεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη και η οποία βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης επίσης με ΣΔΙΤ, θα υπάρξουν ανάλογα αποτελέσματα. Σε ότι αφορά τον συνολικότερο περιφερειακό σχεδιασμό, θα συμπληρωθεί από νέα δομή στη Μαυροράχη που θα αφορά Πιερία, Πέλλα και Ημαθία, αλλά και τη μονάδα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης που επίσης πρόκειται να δημοπρατηθεί σύντομα.
Έμφαση στις επενδύσεις δευτερογενούς καυσίμου
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ΚΜ επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να γίνουν επενδύσεις παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου: «Το όραμά μας στην Κεντρική Μακεδονία είναι να λύσουμε ολόκληρο το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων της Βορείου Ελλάδας: να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε καθόλου ταφή, ούτε καν αυτό το 10% που είναι ο στόχος για το 2030. Ευτυχώς, η Πολιτεία άκουσε τις προτάσεις μας σχετικά με την ενεργειακή αξιοποίηση και τις ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό».
Συνεχίζοντας είπε: «Η απολιγνιτοποίηση δημιουργεί μια θετική συγκυρία για μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης που θα έχουν τη δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης λόγω της συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστούν και ευνοϊκές συνθήκες για τη θέρμανση των πολιτών. Είναι η ώρα να κάνουμε κι εμείς αυτό που γίνεται εδώ και χρόνια με επιτυχία στην Ευρώπη και μάλιστα σε μεγάλες πρωτεύουσες όπως το Παρίσι και η Βιέννη».
Με την ευκαιρία, ο κ. Γεράνης, ανέφερε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2022 θα ξεκινήσει η διαλογή στην πηγή σε περιφερειακό επίπεδο στην Κεντρική Μακεδονία, για να προσθέσει ότι τα οργανικά απόβλητα αποτελούν πολύ καλό λίπασμα, ενώ το υπόλειμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας.
Παρά τις καθυστερήσεις θα φτάσουμε τις προηγμένες χώρες
Δηλώνοντας την αισιοδοξία του σχετικά με την σύντομη επίλυση των σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, ο κ. Γεράνης ανέφερε ότι παρά τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις θα φτάσουμε σύντομα τις προηγμένες χώρες. Εξειδικεύοντας στη Βόρεια Ελλάδα, υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο ΦΟΔΣΑ ΚΜ έχουν αποσπάσει ήδη τρία πρώτα βραβεία για την περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών και σειρά άλλων διακρίσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πρόσθεσε επίσης ότι η Αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας, εκφραζόμενη μέσα από 38 Δήμους και δύο εκατομμύρια πολίτες, βρήκε μετά από σκληρή δουλειά ετών τη χρυσή τομή, αποτελώντας σήμερα την πυξίδα για ολόκληρη τη χώρα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Επίσης, η Θεσσαλονίκη έχει πλέον διευρύνει τους ορίζοντές της με επόμενο στόχο τη δημιουργία του Διαβαλκανικού Κέντρου Κυκλικής Οικονομίας.
Ραγδαίες εξελίξεις με φόντο την 4η βιομηχανική επανάσταση
Οι εξελίξεις και αλλαγές που έρχονται με βασικό πυρήνα την 4η βιομηχανική επανάσταση είναι ραγδαίες, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ΚΜ. Αν δεν προσέξουμε και δεν μπούμε άμεσα μέσα στην κυκλική οικονομία, θα έχουμε τα αποτελέσματα της προηγούμενης βιομηχανικής επανάστασης, Η οποία έφερε ευημερία και πρόοδο, παράλληλα όμως δημιούργησε και τεράστια ρύπανση και όχι μόνον ατμοσφαιρική. Μια δυνατή Αυτοδιοίκηση λοιπόν θα συμβάλλει και στη σωστή αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων», κατέληξε ο κ. Γεράνης.
Παρακολουθήστε στο ΣΔΙΤ-TV την βιντεοσκοπημένη ομιλία του κ. Γεράνη.
Περισσότερες πληροφορίες και δημοσιεύματα για το 4ο ΣΔΙΤ FORUM μπορείτε να βρείτε εδώ.