Κοινοβουλευτική παρέμβαση Νίκου Παναγιωτόπουλου για την κατασκευή του νέου αρδευτικού έργου στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

You are currently viewing Κοινοβουλευτική παρέμβαση Νίκου Παναγιωτόπουλου για την κατασκευή του νέου αρδευτικού έργου στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

Ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Καβάλας υποστηρίζει ότι το έργο βασίζεται σε μία πεπαλαιωμένη μελέτη του 1993 και πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα στην άρδευση της πεδιάδας της Χρυσούπολης

Τις αντιδράσεις τοπικών φορέων της Ξάνθης έχει προκαλέσει η κοινοβουλευτική παρέμβαση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, νυν βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος έθεσε ερωτήματα σχετικά με την κατασκευή του νέου αρδευτικού έργου στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης λίγο πριν αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα. Παρέμβαση επί του θέματος και κατά του πρώην υπουργού έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης της περιφερειακής συνείδησης και της ενδοπεριφερειακής συνοχής.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο κατασκευής και λειτουργίας του έργου

Το έργο «Μεταφοράς νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης» είναι προϋπολογισμού 170 εκ ευρώ. Αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εκτεταμένου αρδευτικού δικτύου στην νότια πεδιάδα της Ξάνθης όπου εντοπίζονται έντονα προβλήματα υφαλμύρωσης συνολικού μήκους άνω των 300.000μ. Περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία του κύριου αρδευτικού δικτύου προσαγωγής νερού και μεταφοράς από το φράγμα Τοξοτών έως τη Νότια πεδιάδα της Ξάνθης και την κατασκευή και λειτουργία υπόγειου δικτύου για την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων.

Πρόκειται για έργο, το οποίο σχεδιάζεται να αρδεύσει έκταση 300.000 στρεμμάτων και αναμένεται να επωφεληθούν όχι μόνο οι αγρότες της Ξάνθης αλλά και της Ροδόπης.

Η ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστηρίζει ότι το έργο βασίζεται σε μία πεπαλαιωμένη μελέτη του 1993 και πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα στην άρδευση της πεδιάδας της Χρυσούπολης. Η στάση αυτή προκάλεσε την αντίδραση παραγόντων της Ξάνθης.

Η αντίδραση του προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης στο ράδιο “Χρόνος”

Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης απάντησε πως η μελέτη του έργου δεν είναι από το μακρινό 1993, αλλά έγινε το 2007 από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. «Πέρασε, εγκρίθηκε και εντάχθηκε επί υπουργίας Αλέξανδρου Κοντού», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι ένα έργο πνοής το οποίο οραματίστηκαν, σχεδίασαν και ολοκλήρωσαν στο πρώτο του κομμάτι το 2009 και τότε μία χούφτα οικολόγοι με εξώδικο τους μας είπαν ότι έπρεπε να σταματήσει» σημείωσε. Όταν μετά από 10 χρόνια το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχισή του, το έργο είχε ήδη απενταχθεί με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην έχει ολοκληρωθεί. Οι τοπικοί φορείς διεκδίκησαν και κατάφεραν να εξασφαλίσουν εκ νέου την χρηματοδότηση του μέσω Σύμπραξης Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κι «από ό,τι βλέπουμε προχωράει», είπε ο κος Μωραΐτης.

Σχολιάζοντας τη στάση του πρώην υπουργού ανέβασε τους τόνους, λέγοντας τα εξής: «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, σε μια περιοχή που πρέπει να υπάρχει περιφερειακή συνείδηση όλων των βουλευτών, των προέδρων των επιμελητηρίων. Πρέπει να μοιράζεται ο πλούτος δίκαια με ισονομία παντού. Δεν μπορεί ένας νομός να είναι στα τάρταρα και ένας ψηλά».

Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εκτίμησε πως θα πρυτανεύσει η λογική, το έργο θα προχωρήσει κι έτσι η Ξάνθη θα αποκτήσει μία σημαντική υποδομή που θα ενισχύσει όχι μόνο τη δική της οικονομία, αλλά και των γύρω Περιφερειακών Ενοτήτων.