Σε τελικό στάδιο ωρίμανσης η Λιμνοδεξαμενή Λασιθίου με ΣΔΙΤ

You are currently viewing Σε τελικό στάδιο ωρίμανσης η Λιμνοδεξαμενή Λασιθίου με ΣΔΙΤ

Μέχρι το τέλος του 2022 η δημοπράτηση

Ένα ακόμα σημαντικό έργο με ΣΔΙΤ στον τομέα του νερού αναμένεται ότι θα δημοπρατηθεί μέχρι το το τέλος του 2022. Πρόκειται για την Λιμνοδεξαμενή Λασιθίου και τα συνοδά έργα, ένα επίσης ώριμο έργο που έπεται μετά από την πολύ πρόσφατη δημοπράτηση από το Υπουργείο Υποδομών, του Φράγματος στον ποταμό Ενιπέα Φαρσάλων και του έργου αξιοποίησης αρδευτικού νερού στον Ταυρωνίτη.

Το συγκεκριμένο έργο αποδεικνύει ότι, τα έργα στον τομέα του νερού, έχουν την τιμητική τους και ευνοούνται ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, καθώς βέβαια διαθέτουν κατά κανόνα ώριμες μελέτες και τις λοιπές προϋποθέσεις για να προχωρήσουν. Επιπλέον, όπως πάντα τονίζει ο πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, τα έργα αυτής της κατηγορίας, ενισχύουν τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής και εξασφαλίζουν την εξοικονόμηση νερού που σήμερα χρησιμοποιείται για άρδευση. Προωθούνται δε, η βιώσιμη ανάπτυξη και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το σχετικό έργο ΣΔΙΤ, συνολικού κόστους επένδυσης 82 εκατ. ευρώ, αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των αρδευτικών υποδομών στο Νομό Λασιθίου Κρήτης. Στόχος του έργου είναι η κάλυψη αρδευτικών αναγκών και την ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού στην περιοχή του Νομού Λασιθίου. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία χωμάτινης Λιμνοδεξαμενής στην περιοχή Χοχλάκια του Δήμου Σητείας (με έργα προσαγωγής νερού και μεταφοράς στις αρδευόμενες εκτάσεις και έργα οδοποιίας) και την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος Αγίου Ιωάννη-Ιεράπετρας και βασικών έργων αξιοποίησης αρδευτικού νερού (έργα προσαγωγής και διανομής νερού και έργα δικτύων άρδευσης).

Ιδιαιτερότητες του έργου – ανάγκες που καλύπτει

Οι περιοχές του Νομού Λασιθίου είναι ευπαθείς σε υπόγειες αγροχημικές μολύνσεις λόγω της υπερβολικής χρήσης των υπόγειων υδάτινων πόρων.

Οι υδατικές ανάγκες της περιοχής των Χοχλακίων καλύπτονται σήμερα από δίκτυο πηγών, φρεάτων και γεωτρήσεων ενώ στον Άγιο Ιωάννη η άρδευση γίνεται από τα υφιστάμενα ανεπαρκή αρδευτικά δίκτυα. Με το εν λόγω έργο καλύπτονται οι ανάγκες των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων ενώ παράλληλα αυξάνεται η αποδοτικότητα των καλλιεργειών, ενισχύοντας έτσι το αγροτικό εισόδημα.