Το έργο, πριν φτάσει σε φάση υλοποίησης, πέρασε μία 20ετία με πολλές εμπλοκές, έντονο παρασκήνιο και μεγάλες “μάχες” από τους τοπικούς φορείς
Σε δημοπράτηση βγήκε και επίσημα το έργο για το Δικαστικά Μέγαρα Ηρακλείου και την ανακατασκευή του Ρεθύμνου, ύστερα από δεκαετίες που οι τοπικοί φορείς έδιναν μάχη για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που ανέκυπταν κάθε φορά. Η είδηση της δημοπράτησης μόνο χαμόγελα μπορεί να σκορπίσει, αφού πέρυσι τέτοιον καιρό το έργο του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου βρισκόταν “μπλεγμένο” στα “γρανάζια” μιας πολιτικής επιλογής να πάει πακέτο με τα Χανιά, που δεν είχε καν εξασφαλιστεί οικοπεδική έκταση, δηλαδή βρισκόταν σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Οι τοπικοί φορείς, δίνοντας για άλλη μια φορά τη μάχη τους, απέμπλεξαν το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου από το Δικαστικό Μέγαρο των Χανίων και εντέλει προχώρησε και έφτασε σε δημοπράτηση. Ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Τα έργα περιλαμβάνουν την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου στο Ρέθυμνο. Ο ανάδοχος θα αναλάβει περαιτέρω τη συντήρηση και διαχείριση αυτών των δύο δημόσιων κτηρίων.
Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 86,85 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ 70,04 εκατ. ευρώ). Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την έναρξη του διαγωνισμού έχει οριστεί για τις 23 Ιανουαρίου 2024.
Η διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ έχει οριστεί σε 360 μήνες (30 έτη) από την υπογραφή της. Από αυτό το διάστημα περίπου οι πρώτοι 36 μήνες αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο και τα υπόλοιπα έτη στη συντήρηση και διαχείρισή τους.
Η διαδικασία ανάθεσης για την παρούσα σύμπραξη περιλαμβάνει δύο φάσεις: την Α’ φάση (προεπιλογή) και τη Β’ φάση, η οποία διακρίνεται περαιτέρω σε επιμέρους στάδια, ήτοι: Στάδιο Β. Ι (ανταγωνιστικός διάλογος) και Στάδιο Β. ΙΙ (υποβολή δεσμευτικών προσφορών). Το έργο δε χρηματοδοτείται από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Το αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης των έργων
Στο αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης περιλαμβάνεται η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου με τον απαραίτητο εξοπλισμό του, η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου των ανωτέρω κτηριακών εγκαταστάσεων, καθώς και η συντήρηση και διαχείριση των Δικαστικών Μεγάρων για διάστημα 30 ετών.
Το νέο κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου θα σχεδιαστεί με βάση τις “αρχές” του βιοκλιματικού σχεδιασμού, στις οποίες συνυπάρχουν το περιβάλλον και η ενέργεια, ήτοι ως κτήριο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (ΖΕΒ), με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με άριστη ενεργειακή συμπεριφορά, με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με πιστοποίηση LEED (Silver η ανώτερη) και με ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών.
Για το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου προβλέπονται εργασίες πλήρους ανακατασκευής του, στις οποίες περιλαμβάνεται η δομική αποκατάσταση, η ενεργειακή αναβάθμιση, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η αύξηση της ασφάλειας, ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού και η ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών.
Η πορεία του πολύπαθου έργου
Αναφορικά με το πολύπαθο έργο, υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια “κούφιες” εξαγγελίες και αρκετές εμπλοκές, παρά τις εκπεφρασμένες προθέσεις όλων των τοπικών φορέων, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος, αλλά και η Περιφέρεια και ο Δήμος.
Η προσπάθεια ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου έγινε πιο έντονη στα τέλη της τελευταίας δεκαετίας του 20ού αιώνα και στην αυγή της νέας χιλιετίας κι έπειτα, επί προεδρίας ΔΣΗ Βασίλη Λαμπρινού. Για να φτάσει το έργο σε φάση υλοποίησης, πέρασαν ουκ ολίγα στάδια: Το πρώτο και κυριότερο ήταν η εξεύρεση του ιδανικού οικοπέδου, όταν προκρίθηκε το γνωστό οικόπεδο επί της συμβολής Εθνικής Αντιστάσεως και παραλιακής. Ακολούθησε η διαδικασία εξεύρεσης χρηματοδότησης και οι απαλλοτριώσεις. Από εκεί και πέρα, ξεκινά η σύνταξη μελετών, αλλά και η τροποποίηση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου. Η αλήθεια είναι ότι κι άλλες φορές στο παρελθόν είχαμε φτάσει σε δημοπράτηση του έργου, ωστόσο πάντα κάτι “στράβωνε”: Είτε επρόκειτο για τη διερεύνηση ύπαρξης αρχαιοτήτων στον επίμαχο χώρο, είτε της ύπαρξης σεισμικών ρηγμάτων, αποτελούσαν τροχοπέδη για τη συνέχιση των διαδικασιών που θα οδηγούσαν το έργο σε ολοκλήρωση.
Όταν ολοκληρώθηκαν, μετά από αρκετά χρόνια, οι μελέτες, διαπιστώθηκε ότι το έργο δε γίνεται να ολοκληρωθεί με δημόσιες επενδύσεις και τότε ξεκίνησε νέος “μαραθώνιος”… Ακολούθησε η πρώτη προκήρυξη, ωστόσο γρήγορα προέκυψε ζήτημα χρηματοδότησης… Από εκεί κι έπειτα, ακολούθησαν κι άλλες προσπάθειες, αλλά και άλλες “κούφιες” εξαγγελίες.
Μετά από πολύ μεγάλη χρονοτριβή και μπόλικα παρασκήνια, όπως για παράδειγμα η τελευταία εμπλοκή που είχε προκαλέσει η… συνύπαρξη του έργου του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου με το αντίστοιχο των Χανίων στο ίδιο… “πακέτο” (κάτι το οποίο ξεπεράστηκε μόλις πριν από λίγους μήνες), φαίνεται ότι οδεύουμε πλέον προς το να μπει σε πραγματική τροχιά υλοποίησης το έργο.
«Σύντομα θα προχωρήσει η πλήρης λειτουργική ανακατασκευή του υφιστάμενου κτηρίου που κατασκευάστηκε το 1981, μετατρέποντάς το σε ένα πραγματικά σύγχρονο δικαστικό μέγαρο, διασφαλίζοντας παράλληλα μέσα από τον ίδιο διαγωνισμό τη συντήρηση και διαχείριση του κτηρίου για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων, ο Κρητικός υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, αναφορικά με την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου.
Αναδημοσίευση από το neakriti.gr