Δημήτρης Κουρέτας: Η ακαδημαϊκή πορεία και οι βασικοί σταθμοί της διαδρομής του νέου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

You are currently viewing Δημήτρης Κουρέτας: Η ακαδημαϊκή πορεία και οι βασικοί σταθμοί της διαδρομής του νέου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Ο Δημήτρης Κουρέτας, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία», είναι ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με καθαρή νίκη απέναντι στον Κώστα Αγοραστό, ο οποίος διεκδικούσε μία τέταρτη θητεία.

Ο κ. Κουρέτας, ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, είχε τερματίσει δεύτερος με ποσοστό 34,11% την πρώτη Κυριακή και κατάφερε στο β’ γύρο να κόψει πρώτος το νήμα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 59,66%, έναντι του Κώστα Αγοραστού ο οποίος έλαβε 40,34% (με την ενσωμάτωση στο 99,63%).

Mετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, o νέος Περιφερειάρχης δήλωσε: «Πριν από μια εβδομάδα στην ίδια θέση, σας είπα ότι η πρόταση που κάναμε και κάνουμε είναι μια πρόταση αναπτυξιακή, η οποία αθροίζει κοινωνικά ποσοστά. Έτσι λοιπόν εμείς απευθυνθήκαμε σε όλους τους Θεσσαλούς πολίτες, ανεξαρτήτως κομμάτων. Σήμερα αυτή τη νίκη, δεν μπορώ να την πανηγυρίσω γιατί η Θεσσαλία, όπως σας είπα είναι μια πληγή και δεν μπορεί κανείς να πανηγυρίζει όταν η Θεσσαλία είναι μια πληγή. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις, φυσικές και νοητικές».

Ο νικητής των περιφερειακών εκλογών στην – πληγείσα από τις πρόσφατες θεομηνίες – Θεσσαλία έχει μακρά ακαδημαϊκή και ερευνητική πορεία και η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Ακολουθεί το βιογραφικό του και οι βασικοί σταθμοί της διαδρομής του.

Το βιογραφικό του νέου Περιφερειάρχη

Ο Δημήτρης Κουρέτας γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη.

Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπίδρασης διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 230 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά.

Έχει διατελέσει εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην τεχνολογική πλατφόρμα Foodforlife τις περιόδους 2007-2013 και 2014-2020.

Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανη στο Π.Θ. και από το 2018 μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Commission για χημικές και διατροφικές κρίσεις.

Έχει λάβει τιμητική διάκριση για την καινοτομία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τα “Education Leaders Awards“, ως αναγνώριση της αριστείας για τις εργασίες του στον τομέα των τροφίμων και της διατροφής.

Από τον Ιανουάριο του 2019 είναι μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών.