Η διαδικασία προχωράει, αλλά προχωράει βασανιστικά αργά
Έχουν περάσει πάνω από επτά χρόνια από τότε που ο δήμος Χανίων, επί δημαρχίας Τάσου Βάμβουκα ακόμα, είχε αποφασίσει να κατασκευάσει οκτώ σχολεία με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, ή αλλιώς ΣΔΙΤ.
Οι δύο φάσεις του ανταγωνιστικού διαλόγου
Για την κατασκευή των σχολείων, διεξήχθησαν δύο φάσεις ανταγωνιστικού διαλόγου. Πρόκειται για έναν καινούργιο τρόπο με τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι προτείνουν στοιχεία του έργου. Ο ανταγωνιστικός διάλογος δεν αφορά τις οικονομικές προσφορές – αυτές θα γίνουν στο τέλος – αλλά περιλαμβάνει προτάσεις που έκαναν οι εταιρίες για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί καλύτερα, πιο αποτελεσματικά ή με περισσότερο όφελος κάθε φάση του έργου. Είναι δηλαδή κάτι περισσότερο τεχνικό και αφορά τον τρόπο υλοποίησης κυρίως.
Για να κάνουν τις προτάσεις αυτές, όλες οι υποψήφιες εταιρίες έστειλαν κλιμάκια στα Χανιά, τα οποία επισκέφθηκαν τα οικόπεδα, είδαν αν πληρούν τις προδιαγραφές, αν υπάρχουν δρόμοι που οδηγούν σε αυτά, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση κ.α.
Οι προτάσεις που έκαναν στη συνέχεια έπρεπε να ακολουθούν, σε κάθε περίπτωση, τις προδιαγραφές που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.
Στη Β’ φάση του διαλόγου, η οποία έχει επίσης ολοκληρωθεί, οι εταιρίες έκαναν παρατηρήσεις και επί των προδιαγραφών, οι οποίες όμως δεν είχαν ριζικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, μπορούσαν να προτείνουν να χρησιμοποιηθούν υλικά διαφορετικού χρώματος από τα προτεινόμενα, ή άλλης προέλευσης, αλλά με την ίδια πάντα λειτουργία. Οι προτάσεις αυτές έχουν κατατεθεί στην τεχνική υπηρεσία του δήμου Χανίων, η οποία θα κρίνει αν – και ποιες – μπορούν να ενσωματωθούν και μετά θα εκδώσει τα τεύχη δημοπράτησης.
Αυτό αναμένεται να γίνει ως το τέλος της άνοιξης. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα υποβάλουν τις οικονομικές προσφορές. Συμμετέχουν τέσσερις εταιρίες, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να υποβάλουν προσφορές όλοι. Από όσες προσφορές υποβληθούν θα επιλεγεί ο νικητής, ο οποίος θα έχει την υποχρέωση να χτίσει τα σχολεία εντός δύο ετών.
Από τον δήμο Χανίων εκφράζεται η προσδοκία ότι ο τελικός ανάδοχος θα έχει επιλεγεί εντός του 2024, υπάρχει όμως πάντα και η πιθανότητα των ενστάσεων που μπορούν να καθυστερήσουν κι άλλο τη διαδικασία.
Τα δικαιώματα του ιδιώτη-αναδόχου
Καθώς πρόκειται για ΣΔΙΤ, αυτό σημαίνει ότι ο ανάδοχος δεν είναι απλά ο κατασκευαστής του έργου. Θα έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το κάθε κτίριο και να αποκομίζει έσοδα από αυτό – άλλωστε αυτή είναι και η ουσία του συστήματος ΣΔΙΤ.
Στα οκτώ σχολεία που θα κατασκευαστούν, ο όποιος ανάδοχος θα είναι υπεύθυνος και για τη συντήρησή τους για 25 έτη, εξασφαλίζοντας έτσι τις σχετικές… δουλειές. Επίσης, το ελληνικό δημόσιο θα μπει εγγυητής για το όποιο δάνειο χρειαστεί να πάρει για την εκτέλεση του έργου. Θα έχει ακόμα το δικαίωμα εκμετάλλευσης κυλικείων και θα μπορεί να παραχωρεί τα κτίρια για διάφορες δράσεις όταν σε αυτά δεν θα γίνονται μαθήματα, με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά.
Για ποια σχολεία πρόκειται
Τα κτίρια που θα κατασκευαστούν προβλέπεται να στεγάσουν το 2ο Γυμνάσιο Ακρωτηρίου στα Καθιανά, το 4ο Γυμνάσιο Χανίων στα Λιβάδια, το 2ο Δημοτικό Νέας Κυδωνίας στην Παρηγοριά, το 18ο Δημοτικό Χανίων στη Λίμνη Τσόντου, το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων στο ΣΟΔΥ, το Δημοτικό Χωραφακίων και το Νηπιαγωγείο Περιβολίων. Αρχικά υπήρχε πρόβλεψη και για το 2ο Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας στον Κλαδισό, το οποίο όμως δεν θα γίνει γιατί το οικόπεδο κρίθηκε ακατάλληλο. Αντ’ αυτού, η δημοτική αρχή επέλεξε άλλο οικόπεδο στην Παρηγοριά, όπου τελικά θα γίνουν 2 νηπιαγωγεία.
Παρατάσεις και προβλέψεις
Ακόμα και αν υποθέσει κανείς ότι όλες οι διαδικασίες θα κυλήσουν χωρίς καθυστερήσεις και πως η κατασκευή δεν θα συναντήσει προβλήματα, τα σχολεία αυτά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν πριν το σχολικό έτος 2027-28. Ο μόνος τρόπος να λειτουργήσουν από το 2026-27 θα ήταν να επιλεγεί ανάδοχος άμεσα, να ξεκινήσει να εργάζεται άμεσα και να έχει κατασκευάσει τα σχολεία ως το καλοκαίρι του 2026, πράγμα που δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί.
Θεωρητικά, υπάρχουν αυστηρές ρήτρες που θα πρέπει να παραινέσουν τον όποιο ανάδοχο να μην καθυστερήσει την κατασκευή, αλλά η πρακτική δείχνει ότι στην Ελλάδα καμία ρήτρα δεν είναι ικανή να εξαφανίσει τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση πάσης φύσεως έργων. Οι παρατάσεις δίνουν και παίρνουν και μερικές φορές είναι… καθολικές και οριζόντιες, όπως εκείνη που δόθηκε πέρσι από την κυβέρνηση για όλα ανεξαιρέτως τα έργα στη χώρα.
Από την άλλη πλευρά όμως, το γεγονός ότι ο ανάδοχος θα είναι και εκμεταλλευτής του κάθε κτιρίου, ίσως αποτελέσει κίνητρο στο να τελειώσει την κατασκευή των σχολείων χωρίς εμπλοκές, αφού θα θέλει να ξεκινήσει να εισπράττει από την εκμετάλλευση.
Στο ίδιο «πακέτο» ΣΔΙΤ προβλέπεται και η σύνδεση του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας με τον Δημοτικό Κήπο.
Του Λεωνίδα Φιλικόζη. Αναδημοσίευση από το zarpanews.gr