Η αγορά “βοά” ότι οι εταιρείες δεν θεωρούν ελκυστικούς τους οικονομικούς όρους του εργου
Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες “γύρισαν την πλάτη” στο αρδευτικό έργο Ταυρωπού στην Καρδίτσα και δεν υπέβαλαν καμία δεσμευτική προσφορά για το σημαντικό έργο που θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και συγχρηματοδοτείται απο το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η αρμόδια Αρχή του έργου, που είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προσδιόρισε στις 20 Σεπτεμβρίου επόμενη προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών επικαλούμενο τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών και ειδικότερα στην ομαλή πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων στο ΕΣΗΔΗΣ.
Πλην όμως η αγορά “βοά”ότι οι τρεις υποψήφιες κατασκευαστικές Κοινοπραξίες μέσω της αποχής αυτής, έστειλαν μήνυμα ότι δεν θεωρούν ελκυστικούς τους οικονομικούς όρους του έργου, το οποίο έχει αξία 128 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ.
Δεδομένου ότι και οι τρεις υποψήφιοι που πέρασαν στο τελικό στάδιο της διαδικασίας (οι κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, Metlen – Intrakat – Μεσόγειος και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ), συμμετείχαν επί μακρό στον ανταγωνιστικό διάλογο με το υπουργείο για τη διαμόρφωση της σύμβασης ΣΔΙΤ, η μη κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς στο διαγωνισμό, σημαίνει σύμφωνα με πληροφορίες ότι “δεν τα βρήκαν” με το υπουργείο αναφορικά με τους οικονομικοτεχνικούς όρους υλοποίησης.
Οι παράγοντες που αυξάνουν το κόστος του έργου σύμφωνα με τους υποψηφίους
Οι υποψήφιοι φέρονται να έχουν ζητήσει από το υπουργείο είτε να μειωθεί το αντικείμενο του έργου, είτε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του, επισημαίνοντας αφενός ότι τα τιμολόγια του είναι χαμηλά και αφετέρου ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί σε ασφυκτικούς χρόνους λόγω συγχρηματοδότησής του απο το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που αυξάνει το κόστος.
Τέλος, οι μεγάλοι κατασκευστικοί όμιλοι έθεσαν στο υπουργείο και τις επιπρόσθετες επιβαρύνσεις που προέκυψαν απο την περίοδο που προκηρύχθηκε το έργο και ειδικότερα, αυξήσεις υλικών, ενεργειακού κόστους, όπως επίσης και τις δυσκολίες που προκύπτουν απο την έλλειψη έμψυχου δυναμικού.
Εκ του αποτελέσματος και δεδομένου ότι αντίστοιχες παρατάσεις έχει δώσει το υπουργείο δύο ακόμα φορές, προκύπτει ότι προκειμένου να προχωρήσει το έργο θα πρέπει ενδεχομένως να γίνουν κάποιες προσαρμογές, εφόσον βέβαια θα κριθούν δυνατές. Το “ευαίσθητο” σημείο με το έργο του Ταυρωπού αλλά και τα λοιπά έργα του προγράμματος “ΥΔΩΡ 2” που συγχρηματοδοτούνται απο το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ότι κινδυνεύουν άμεσα να απωλέσουν την χρηματοδοτική συμβολή αν δεν συμβασιοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η χρησιμότητα του έργου
Το φράγμα Ταυρωπού θα εξυπηρετήσει την άρδευση των αγροκτημάτων Αρτεσιανού, Γεωργικού, Καναλίων, Καρδίτσας, Καρδιτσομαγούλας, Κρύας Βρύσης, Λοξάδας, Μακρυχωρίου, Μητρόπολης, Μυρίνης, Παλαιοκκλησίου, Προδρόμου, Ρούσσου, Σταυρού, Φαναρίου, Φράγκου, καθώς και μέρος των αγροκτημάτων Αγ. Αναργύρων, Αγ. Θεοδώρων και Ξινονερίου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Η συνολική εξυπηρετούμενη έκταση του έργου ανέρχεται σε 115.000 στρέμματα και βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα του ΤΟΕΒ Ταυρωπού.
Το Αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού αποτελείται από τα έργα μεταφοράς και διανομής του νερού (κεντρικός προσαγωγός, πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) και τα δίκτυα εφαρμογής (τριτεύον δίκτυο). Για την υλοποίηση του έργου δεν υφίσταται ανάγκη για απαλλοτριώσεις γης. Η διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ θα ανέρχεται σε είκοσι πέντε (25) έτη ενώ προβλέπεται 4ετής περίοδος κατασκευής.
Συνοπτικά, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην υλοποίηση των εξής: (i) του κεντρικού προσαγωγού, (ii) του πρωτεύοντος και δευτερεύοντος αρδευτικού δικτύου (δίκτυα διανομής), (iii) του τριτεύοντος δικτύου, (iv) των απαραίτητων Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για την σωστή λειτουργία του δικτύου και τέλος, (v) των επεμβάσεων που θα κριθούν απαραίτητες για τη βελτίωση/αναβάθμιση των έργων υδροληψίας συμπεριλαμβανομένης κατάλληλης διάταξης απομάκρυνσης εσχαρισμάτων στην είσοδο του δικτύου.
Eν τω μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλοι αντίστοιχοι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για αρδευτικά δίκτυα στους οποίους συμμετέχουν όλες οι προαναφερθείσες εταιρείες. Η επιτυχία των διαγωνισμών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσο έργα που συνδέονται με την άρδευση – ύδρευση μπορούν να συμπλεύσουν με τον θεσμό ΣΔΙΤ και μάλιστα σε μια αγορά με περιορισμένο ανταγωνισμό.