Πώς το αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ της Ξάνθης θα εξασφαλίσει νερό στην πεδιάδα της Ξάνθης

You are currently viewing Πώς το αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ της Ξάνθης θα εξασφαλίσει νερό στην πεδιάδα της Ξάνθης

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος – το αρδευτικό έργο ΣΔΙΤ Ξάνθης θα λειτουργήσει το 2028

Θέμα της ημέρας στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, το αρδευτικό έργο ΣΔΙΤ της Ξάνθης, που θα εξασφαλίσει νερό στην πεδιάδα της Ξάνθης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας και η τοπική κοινωνία της Ξάνθης, ενσκύπτουν στην προοπτική ενός έργου – οράματος για την περιοχή, που πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίηση.

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσε ότι η Α’ φάση προεπιλογής των σχημάτων υποψηφίων αναδόχων, θα ολοκληρωθεί τον φετινό Σεπτέμβριο και σε κάθε περίπτωση, επιδιώκει επιτάχυνση του έργου που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», με προϋπολογισμό κατασκευής 210 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Πώς όμως και πότε θα λειτουργήσει το έργο: Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έκανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, επισκεπτόμενος πρόσφατα την Ξάνθη, θα κατασκευαστούν δίκτυα για την μεταφορά και τη διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική Πεδιάδα της Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της.

Θα αρδευτεί το 22% της πεδιάδας της Ξάνθης

Επιπρόσθετα, θα κατασκευαστούν έργα μεταφοράς και διανομής νερού στην που εμπεριέχει τις αγροτικές εκτάσεις Μυρωδάτου – Αβδηρών – Βελόνης – Μάνδρας – Πεζούλας. Πρόκειται για μία από τις πέντε περιοχές στις οποίες έχει διαχωριστεί η πεδιάδα της Ξάνθης, περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων που αποτελούν περίπου το 22% της συνολικής έκτασης της πεδιάδας και παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης.

Στο έργο προβλέπεται να εφαρμοστούν και έξυπνα αρδευτικά συστήματα (συστήματα τηλεμετρίας – τηλε-ελέγχου, ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών, κ.λπ.).

Όταν αυτό ολοκληρωθεί, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαγιαννίδη, το 2028, θα γίνει δυνατή η υδρομάστευση του νερού από τον Νέστο, στο σημείο που υπάρχει σήμερα η υδρομάστευση του ΤΟΕΒ Θαλασσιάς και το νερό θα πηγαίνει στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ξάνθης.

Το έργο θα αρδεύσει 40.000 στρέμματα σε μία περιοχή όπου καλλιεργούνται κυρίως βαμβάκι, αραβόσιτος και σιτάρι. Ως προς την οικονομία που θα επιτύχει το έργο στο καλλιεργητικό κόστος, η εκτιμώμενη τάξη μεγέθους είναι στο 1/5 έως 2/5 συγκριτικά με το πετρέλαιο. Οι αγρότες δεν θα επιβαρυνθούν από την κατασκευή του έργου και θα δημιουργηθεί ένας τοπικός ΤΟΕΒ που θα εισπράττει έσοδα για τη λειτουργία του.

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι

Υπενθυμίζεται ότι, όπως σε όλα τα έργα ΣΔΙΤ, αντίστοιχα και στο άρδευτικό της Ξάνθης, ο ανάδοχος θα αναλάβει εκτός από την κατασκευή και τη συντήρηση για 25 χρόνια. Για το κατασκευαστικό κόστος του έργου έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή του κατά 30% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Τα τέσσερα σχήματα υποψηφίων αναδόχων είναι:

1) ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και για την διαχείριση, η γαλλική SAUR, η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και η INTRAKAT,
2) THALIS E.S. S.A., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε. και για την διαχείριση THALIS E.S. S.A., ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε.,
3) ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και για την διαχείριση ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και ΕΡΜΩΝ Α.Ε. και
4) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και για την διαχείριση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

Στο καλό ερώτημα, αν το αρδευτικό της Ξάνθης θα λύσει το συνολικό πρόβλημα της ύδρευσης στην περιοχή, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Κουρτίδης, σε χεθσινό σχόλιo του σε τοπική εφημερίδα, παραπέμπει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013 για να υπενθυμίσει, ότι σύμφωνα με τον βασικό σχεδιασμό που έγινε τη δεκαετία του 60’ απαιτείται η κατασκευή του φράγματος του Κομψάτου, που θα ποτίσει ένα τμήμα της πεδιάδας της Ξάνθης και ένα της πεδιάδας της Ροδόπης. Τελικός στόχος είναι να ποτιστεί όλη η Δυτική και όλη η Ανατολική Ξάνθη με ανέξοδο τρόπο για τους αγρότες, καθώς ο πρωτογενής τομέας είναι πάρα πολύ σημαντικός.