Πώς καταφέραμε να πείσουμε την τοπική κοινωνία για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων

You are currently viewing Πώς καταφέραμε να πείσουμε την τοπική κοινωνία για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων

Μιλήσαμε τη γλώσσα της αλήθειας και του παραδείγματος με σχετικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων που λειτουργούν στο κέντρο της Βιέννης, στο Παρίσι, σε πόλεις της Γερμανίας   ώστε να έχουν ακριβή εικόνα του πώς αυτές λειτουργούν και τι προσφέρουν.

Στο πλαίσιο του τρίτου φόρουμ για τις ΣΔΙΤ «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ: ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΔΙΤ» (16 Δεκεμβρίου 2019) με διοργανωτή την επενδυτική πρωτοβουλία Α Energy, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦοΔΣΑ ΚΜ). Την παρέλαβε ο επί πολλά έτη πρόεδρος του Φορέα, Μιχάλης Γεράνης από τον κ. Βασίλη Λιόγκα, σύμβουλο του ΥΠΕΝ.

Η διάκριση στον ΦοΔΣΑ ΚΜ προτάθηκε με τα εξής κριτήρια:

  • Για τη ρεαλιστική αντιμετώπιση και τη συλλογική απόφαση των 38 δήμων – μελών του ΦοΔΣΑ να ακολουθήσουν έναν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης, για απόλυτα αναγκαία έργα καθώς δημόσιοι πόροι δεν υπήρχαν!
  • Γιατί με πολύ ξεκάθαρες λύσεις και μιλώντας με έργα υλοποιούν σταθερά βήμα προς βήμα τον φιλόδοξο Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της Κεντρικής Μακεδονίας με απώτερο στόχο την κοινωνία των μηδενικών αποβλήτων!


Όλα είναι δυνατά

Με την ευκαιρία της τιμητικής διάκρισης, ο κ. Γεράνης απάντησε στις ερωτήσεις που ακολουθούν. Οι απαντήσεις του αποδεικνύουν ότι «όλα είναι δυνατά» εφόσον υπάρχει συλλογική, ξεκάθαρη και ρεαλιστική αντιμετώπιση.

Ποια είναι η εμπειρία από την πολύ πρόσφατη λειτουργία της μικρότερης μονάδας ΣΔΙΤ στις Σέρρες;

«Θετική. Η ΜΕΑ Σερρών θα εξυπηρετήσει όλους τους Δήμους της Π.Ε. Σερρών καθώς και τον Δήμο Κιλκίς με αξιοποίηση της τεχνολογίας της μηχανικής ανακύκλωσης και της αερόβιας κομποστοποίησης. Η λειτουργία της θα διπλασιάσει σχεδόν τον υπολειπόμενο χρόνο ζωής του ΧΥΤΥ.

έργα διαχείρησης απορριμμάτων: νέα Μονάδα  Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα. γενική φωτογραφια του εργου
H ΜΕΑ Σερρών θα εξυπηρετήσει όλους τους Δήμους της Π.Ε. Σερρών καθώς και τον Δήμο Κιλκίς με αξιοποίηση της τεχνολογίας της μηχανικής ανακύκλωσης και της αερόβιας κομποστοποίησης.

Είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ, που συνέδεσε πόρους της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020) με ιδιωτικά κεφάλαια. Έχει προϋπολογισμό ύψους 36 εκ. ευρώ, και δυναμικότητα 63.000 τόνων/έτος. Στην πορεία μάλιστα, εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουμε και τις αρχικές προβλέψεις. Η μονάδα διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, όπως μαγνητικούς διαχωριστές, οπτικούς διαχωριστές, αεροδιαχωριστές. Ακόμη, περιλαμβάνει Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας, με τμήμα για καθαρά οργανικά απόβλητα το περιεχόμενο δηλαδή των καφέ κάδων. Δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και στο πλαίσιο της συντήρησης».

Πόσο σημαντική είναι η συμβολή των επενδυτών στην επιτυχία του έργου;

«Φυσικά στα πλαίσια ενός … «γάμου» όπως είναι η ΣΔΙΤ η επιτυχία εξαρτάται και από τις δυο πλευρές. Η συμβολή των επενδυτών του έργου είναι σημαντική, τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και από πλευράς συνέπειας στην τήρηση των απαιτητικών χρονοδιαγραμμάτων. Στο χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης, τα ίδια κεφάλαια του αναδόχου ανέρχονται σε 9,2 εκατ. ευρώ. Η συμβολή του ΕΣΠΑ είναι 15,2 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 11,8 εκατ. ευρώ αφορούν σε δανεισμό του αναδόχου από την Εθνική Τράπεζα».

(ΣΣ Ανάδοχος του έργου είναι η Ανώνυμη Εταιρία Ειδικού Σκοπού ΣΙΡΡΑ Α.Ε, στην οποία μετέχει η κοινοπραξία των εταιρειών «ARCHIRODON -INTPAKOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ και ENVITEC Α.Ε.)

Αντιδράσεις στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων

Τα περιβαλλοντικά έργα συναντούν κανόνα μεγάλες αντιδράσεις. Αντίθετα τα έργα του ΦοΔΣΑ έχουν γίνει αποδεκτά από την τοπική κοινωνία. Πώς τα καταφέρατε;

«Μιλήσαμε τη γλώσσα της αλήθειας και του παραδείγματος. Προσκαλέσαμε τους εκπροσώπους του τύπου και άλλους ενδιαφερόμενους σε ένα οδοιπορικό σε αντίστοιχες μονάδες που λειτουργούν σε άλλες πόλεις. Στο κέντρο της Βιέννης, στο Παρίσι, σε πόλεις της Γερμανίας. Θέλαμε να έχουν ακριβή εικόνα του πώς ακριβώς αυτές λειτουργούν και τι προσφέρουν. Η μεταφορά των επιτυχημένων ευρωπαϊκών πρακτικών συνέβαλε σημαντικά στην ολοκληρωμένη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στους δήμους που συμμετέχουν στον ΦοΔΣΑ».

Πώς και γιατί αποφασίσατε στον φορέα να ακολουθήσετε έναν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης όπως οι ΣΔΙΤ και ειδικά για την μεγάλη μονάδα του Δυτικού Τομέα ;

«Μεσούσης της κρίσης, μας έγινε ξεκάθαρο ότι ένα πολύ σημαντικό έργο για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα ήταν αδύνατον να χρηματοδοτηθεί από δημόσιους πόρους. Εφόσον λοιπόν δημόσιοι πόροι δεν υπήρχαν, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ ΚΜ) αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα να αιτηθεί την υπαγωγή του έργου στον ειδικό νόμο για τα ΣΔΙΤ. Ήταν μια ρεαλιστική αντιμετώπιση. Σημειώστε ότι στον ΦοΔΣΑ μετέχουν 38 δήμοι».

Τι σημαίνει πρακτικά για την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, ένα μεγάλο έργο όπως η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα;

«Το έργο, προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ θα έχει δυναμικότητα περίπου 300.000 τόνων ανά έτος θα εξυπηρετεί 10 μεγάλους δήμους και αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην υλοποίηση του φιλόδοξου Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της Κεντρικής Μακεδονίας με απώτερο στόχο την κοινωνία των μηδενικών αποβλήτων»!

Σύντομο ιστορικό για τον φορέα

Σημειώνουμε ότι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΦΟΔΣΑ),είναι ο πρώτος πανελλαδικά, που ξεκίνησε να λειτουργεί ως περιφερειακός με την συγχώνευση 14 ΦΟΔΣΑ. Από το 2014 λειτουργεί και διαχειρίζεται τα απορρίμματα των 38 Δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο τιμόνι του Προέδρου από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του έως και σήμερα είναι ο κ. Μιχάλης Γεράνης, πρώην Δήμαρχος Χορτιάτη.