Είναι το LiFi το μέλλον στην ασύρματη επικοινωνία;

You are currently viewing Είναι το LiFi το μέλλον στην ασύρματη επικοινωνία;

Δεν ακούσαμε πρώτη φορά τον όρο LiFi (ή Li-Fi) αλλά η αλήθεια είναι ότι την αφορμή για αυτό το άρθρο μας την έδωσε ο κ. Τοπαλής. Ακούσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα μας είπε κατά την ομιλία του στο 3ο ΣΔΙΤ Forum. Μεταξύ αυτών, μας έδωσε και ένα teaser. Αναφέρθηκε στο LiFi και στις ευκαιρίες που θα προσφέρει στο μέλλον, χωρίς όμως περισσότερες εξηγήσεις. Τις αναζητήσαμε μόνοι μας, τις βρήκαμε και τις μοιραζόμαστε μαζί σας.

Τι είναι λοιπόν το LiFi;

Πρόκειται για μια σχετικά νέα τεχνολογία που επιτρέπει την μετάδοση δεδομένων μεταξύ συσκευών, σε υψηλές ταχύτητες μέσα από διάφορα φάσματα του φωτός. Την χαρακτηρίζουμε νέα διότι εμφανίστηκε το 2011 και έφτασε σε μια σχετική ωριμότητα το 2018. Η πρώτη πλήρης και λειτουργική εκδοχή της παρουσιάστηκε το 2014 στην Βαρκελώνη, στο πλαίσιο έκθεσης κινητής τηλεφωνίας. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί είναι παρεμφερής με αυτήν που χρησιμοποιεί το WiFi. (ή Wi-Fi). Η βασική διαφορά βρίσκεται στο ότι η τεχνολογία WiFi χρησιμοποιεί μικροκύματα για να μεταφέρει δεδομένα, ενώ η αντίστοιχη του LiFi χρησιμοποιεί φως.

Προς το παρόν μόνο οι λαμπτήρες τύπου LED μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αυτή τη τεχνολογία. Φυσικά δεν χρειάζεται να είναι μονίμως αναμμένες οι λάμπες αυτές για να μεταδώσουν δεδομένα, μια που η τεχνολογία LiFi χρησιμοποιεί όλα τα φάσματα του φωτός, ακόμα και αυτών που δεν είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι. Ανάλογα με το φάσμα, η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων ξεπερνάει σήμερα τα 224 Gbit/s. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ταχύτητα του LiFi μπορεί να είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη από του WiFi.

Ασφάλεια δεδομένων και το μειονέκτημα

Το LiFi δεν μπορεί να διαπεράσει τοίχους. Είναι όμως αυτό πραγματικό μειονέκτημα; Μήπως είναι και το πλεονέκτημα του, αφού δεν κινδυνεύετε από κακόβουλους hackers που καραδοκούν έξω από το γραφείο σας να σας υποκλέψουν δεδομένα; Πέραν όμως της ασφάλειας από hackers, υπάρχει και η ασφάλεια της χρήσης. Δεδομένου ότι το LiFi χρησιμοποιεί φάσματα του φωτός και όχι μικροκύματα, η χρήση του ενδείκνυται σε χώρους που η χρήση του WiFi είναι προβληματική ή και επικίνδυνη. Για παράδειγμα, εργοστάσια ή εργαστήρια υψηλής τεχνολογίας, αεροπλάνα, νοσοκομεία και άλλοι χώροι που η χρήση των μικροκυμάτων (η τεχνολογία πάνω στην οποία βασίζεται το WiFi) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην λειτουργία άλλων μηχανημάτων, όπως για παράδειγμα στο σύστημα πλοήγησης ενός αεροπλάνου ή στον βηματοδότη ενός καρδιοπαθούς.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο υπερτερεί το LiFi έναντι του WiFi είναι το ότι το φάσμα των συχνοτήτων του WiFi είναι ήδη κορεσμένο, ενώ το αντίστοιχο του LiFi πρακτικά δεν έχει περιορισμό. Αυτό από μόνο του είναι σε θέση να μας κάνει να σκύψουμε με προσοχή πάνω στην τεχνολογία αυτή και να δούμε πως θα την αξιοποιήσουμε. Σύμφωνα με προβλέψεις ειδικών, το LiFi θα είναι μελλοντικά η τεχνολογία που θα χρησιμοποιείται εντός των κτηρίων για την μετάδοση δεδομένων και θα υποκαταστήσει μερικά τις καλωδιώσεις και το WiFi.

LiFi και ΣΔΙΤ

LiFi σε νυχτερινό αυτοκινητόδρομο με φωτισμό
λεωφόροι οχημάτων αλλά και δεδομένων

Το sditforum.gr δεν είναι ένα τεχνολογικό site. Γιατί αναλώνουμε το χρόνο μας σε ένα τεχνολογικό θέμα; Η απάντηση είναι απλή. Ένα από τα στοιχήματα της επιτυχίας του θεσμού των ΣΔΙΤ στον τομέα του οδοφωτισμού είναι η αξιοποίηση του για αποκόμιση εσόδων. Τα έσοδα αυτά θα επιτρέψουν τόσο την απόσβεση του έργου όσο και την κάλυψη του κόστους συντήρησης και λειτουργίας του. Φανταζόμαστε λοιπόν μια ώριμη τεχνολογικά, οικονομικά και κοινωνικά εφαρμογή του LiFi, η οποία θα επιτρέψει την μετάδοση δεδομένων υψηλής ταχύτητας μέσω του οδοφωτισμού, υποκαθιστώντας σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό την καλωδιακή μετάδοση και σε απόλυτο βαθμό αυτήν του WiFi.

Είναι βάσιμη η προσδοκία αυτή; Πιστεύουμε πως ναι. Άλλωστε, ο τομέας του LiFi διεθνώς, έχει έναν ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που ξεπερνάει το 80% ετησίως. Οι προβλέψεις αναφέρονται σε μεγέθη της τάξης των 12,6 δις δολαρίων για το 2028 μόνο στον τομέα των εφαρμογών ιατρικής. Προσθέστε αυτόν της λιανικής (10 δις δολάρια) και αυτόν της εκπαίδευσης με άλλα 6 δις δολάρια. Εϊναι βάσιμη λοιπόν η αισιοδοξία μας. Το μέλλον προβλέπεται φωτεινό! Μείνετε συντονισμένοι.

Αντί επιλόγου ή η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: WiFi σημαίνει Wireless Fidelity. Κατά συνέπεια και LiFi θα σημένει Lighting Fidelity. Ε, λοιπόν δεν ισχύει τίποτα από τα δύο! Το Wifi απλά είναι η εμπορική ονομασία που έδωσε η ομάδα marketing στην νέα (για εκείνη την εποχή) τεχνολογία. Θα προτιμούσατε να το λένε ακόμα ΙΕΕΕ 802.11. ;

Κεντρική εικόνα: By Goldsztern – Own work, CC BY-SA 4.0,

Συντάκτης: Δημήτρης Φραγκούλης, Σύμβουλος Digital MarCom ΣΔΙΤ Forum