Υπάρχει τρόπος να προστατευθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας; Στην ανατολή του 2022 μοιραζόμαστε μαζί σας ευχές αλλά και κάποιες, χρήσιμες ελπίζουμε, σκέψεις για τη νέα χρονιά.
Ο συνδυασμός της συνεχιζόμενης υγειονομικής με την ενεργειακή κρίση έχει θέσει σε νέα δοκιμασία την παγκόσμια οικονομία. Διεθνείς πιστοληπτικοί οίκοι όπως η Moody’s , επιβεβαιώνουν ότι «η Covid-19 θα παραμείνει μια απειλή», ενώ όλοι ανεξαίρετα αναφέρονται στην «δυσάρεστη έκπληξη» του 2021.
Την αύξηση δηλαδή του πληθωρισμού, που τροφοδοτείται από την αλματώδη αύξηση των τιμών της ενέργειας (βενζίνη αέριο, ηλεκτρισμός) και των πρώτων υλών (ξύλο, χαλκός, χάλυβας). Τα χαμόγελα, λόγω της ισχυρής ανάκαμψης το 2021, διαδέχεται πλέον η έντονη ανησυχία με τις κυβερνήσεις να καταστρώνουν νέα σχέδια άμυνας για τους πρώτους μήνες του 2022.
Αυτή η πραγματικότητα συμβαίνει και στην Ελλάδα η οποία βαρύνεται με ένα χρέος 207%, παραμένοντας η πλέον υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης. Η αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2021 επισημαίνει, ότι η πανδημία του κορωνοϊού, δημιούργησε ήδη μια επιπλέον επιβάρυνση κατά περίπου 5% του ΑΕΠ στις ετήσιες υποχρεώσεις της χώρας μας για την εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα 20 χρόνια.
Tα καλά νέα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας
Υπάρχουν όμως και τα καλά νέα: Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεθνείς πιστοληπτικοί οίκοι, επιβεβαιώνουν ότι προς το παρόν, το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα είναι βιώσιμο. Κι αυτό, λόγω των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά και του θετικού προφίλ του χρέους, με χαμηλά επιτόκια δανεισμού, μέση λήξη ομολόγων 21 χρόνια και με ποσοστό 75% αυτού να βρίσκεται στα χέρια πιστωτών του Δημόσιου Τομέα (όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).
Θετικό ρόλο παίζουν και τα υψηλά διαθέσιμα, που καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν υποχώρησαν κάτω από τα 30 δις., όπως επίσης η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο PEP. Ετσι, βρέθηκε η χώρα μας να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους, καλύτερους σε σχέση με την Ιταλία.
΄Αλλο καλό νέο είναι ότι η ελληνική οικονομία κατάφερε να ανακάμψει σημαντικά μέσα στο 2021 (πρόβλεψη προϋπολογισμού για αύξηση του ΑΕΠ στο 6,9%). Η απασχόληση άντεξε στην υφεσιακή πίεση, ενώ οι εξαγωγές έγραψαν ιστορία, αφού αυξήθηκαν κατά 10% περίπου και έφτασαν σε νέο ιστορικό υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ της τάξης του 14,5%, καίτοι προβληματίζει η συνεχιζόμενη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος.
Από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και μετά αυξήθηκε κατακόρυφα η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ αυτές που πραγματικά πρωταγωνίστησαν στην ανάκαμψη ήταν οι επενδύσεις οι οποίες υπερέβησαν κάθε προσδοκία. Για όλο το 2021, εκτιμάται ότι η χώρα μας θα παρουσιάσει διψήφια αύξηση των επενδύσεων.
Όταν οι επενδύσεις επιστρέφουν εν μέσω κορωνοϊού
Κι εδώ θέλουμε να σταθούμε: Είναι πράγματι κρίμα μετά από τόσα χρόνια επενδυτικής άνοιας, οι επενδύσεις να επιστρέφουν στην Ελλάδα… εν μέσω κορωνοϊού. Όμως, αν μέσα στο 2022 οι επενδύσεις συνεχίσουν να αυξάνονται με αυτούς τους ρυθμούς και σε συνδυασμό με εξαγωγές και ιδιωτική κατανάλωση, τότε η πραγματική οικονομία θα αρχίσει να αισθάνεται την υψηλότερη οικονομική μεγέθυνση. Πώς μπορεί να διασφαλιστεί αυτό στις απρόβλεπτες συνθήκες της πανδημίας;
Απλούστατα, να μην σταματήσουμε. Να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και να συνεχίσουμε να επιταχύνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι αγορές «ψηφίζουν» Ελλάδα, ο κατασκευαστικός τομέας ανακάμπτει, ο τεχνολογικός σχίζει, η μεταποίηση μάχεται δυναμικά, οι «πράσινες» επενδύσεις συνεχίζονται, οι ξένες επενδύσεις ανθούν.
Στον αντίποδα, οι τομείς που συνεχίζουν να πλήττονται από την κρίση, όπως η εστίαση, ο τουρισμός και άλλες δραστηριότητες παραμένουν ευάλωτοι, μετρώντας τις πληγές τους. Προφανώς, αυτοί οι τομείς θα συνεχίσουν να ενισχύονται μέχρι νεωτέρας.
Ενεργειακή κρίση και ανταγωνιστικότητα
Όσο για την ενεργειακή κρίση, πολλά θα κριθούν από τα μέτρα για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Λογαριασμό Ενεργειακής Μετάβασης, χωρίς άμεση επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό. Στα 10 χρόνια δραστηριότητας της Πρωτοβουλίας ΑEnergy, παρακολουθήσαμε εκ των ένδον πόσο δύσκολα χτίζεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η διατήρησή της, είναι κατά την ταπεινή μας άποψη μεγάλη προτεραιότητα, ακόμα και αν η κρίση δεν υποχωρήσει γρήγορα.
Με την ευκαιρία θα θέλαμε να μοιραστούμε και άλλη μια διαπίστωση: Η πανδημία μπορεί να επιτάχυνε την ψηφιοποίηση σημαντικών τομέων των καθημερινών συναλλαγών, παράλληλα όμως απέδειξε ότι η άμεση ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία ήταν, είναι και θα είναι αναντικατάστατη.
Γι’ αυτό κι εμείς, αποδεχθήκαμε το ενδιαφέρον του ευρύτατου δικτύου φορέων, επιχειρήσεων αλλά και απλών πολιτών που παρακολουθούν εδώ και χρόνια τις δραστηριότητές μας, ώστε να μην χαθεί αυτή η άμεση επικοινωνία.
Η αναντικατάστατη ανθρώπινη επικοινωνία
Εχουμε ακόμα να κάνουμε και να συζητήσουμε πολλά με τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης. Εχουμε επίσης να ρωτήσουμε πολλά τους καθ’ ύλη αρμοδίους της Πολιτείας σχετικά με το πώς θα διασφαλιστεί η έγκαιρη προετοιμασία έργων και επενδύσεων. Όπως επίσης τους τεχνικούς και νομικούς συμβούλους και βέβαια τους επενδυτές που έχουν τις δικές τους σκέψεις και αγωνίες.
Θα βρισκόμαστε λοιπόν από τον Φεβρουάριο του 2022 ξανά από κοντά, φυσικά εμβολιασμένοι και τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα. Επιπλέον ξεκινούμε από σήμερα και τυπικά τη λειτουργία του νέου μας θεματικού site www.sditforum.gr.
Είναι ένα θεματικό site με πρωτότυπο υλικό που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την δυναμική πορεία του θεσμού ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου –Ιδιωτικού Τομέα) στην μετά- Covid εποχή. Με χαρά θα φιλοξενήσουμε απόψεις, ειδήσεις και τα νέα σας στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας.
Και βέβαια και στο πλήρως ανανεωμένο site της ΑEnergy www.aenergy.gr, όπου θα βρίσκετε επίσης πρωτότυπο υλικό για τις εξελίξεις και επενδύσεις στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας.
Κλείνουμε με μια τελευταία διαπίστωση με την οποία σίγουρα συμφωνείτε: Μία κοινωνία που ανταπεξήλθε, έστω και με μεγάλες απώλειες στην κρίση χρέους, έχει πλέον ενδυναμωθεί τόσο πολύ που την πανδημία θα την αφήσει γρήγορα πίσω.
Αν και τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά, οι ευκαιρίες σήμερα υπερτερούν κατά πολύ των προκλήσεων. Ας τις μεγιστοποιήσουμε λοιπόν!
Η ομάδα του ΣΔΙΤ Forum