Στο πλαίσιο του forum για τις ΣΔΙΤ που διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Α-Εnergy Ιnitiative, δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε αυτούς που πίστεψαν, υλοποίησαν με επιτυχία και διέδωσαν τον θεσμό των ΣΔΙΤ.
Ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ και τα συνοπτικά κριτήρια που έθεσε η πενταμελής επιτροπή της A-Energy σχετικά με τις τιμητικές διακρίσεις.
Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑ/ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Οδοφωτισμός με ΣΔΙΤ
Η απόφαση της σημερινής, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης, για την προώθηση έργων ΣΔΙΤ και στον τομέα της ενέργειας, ήρθε να καλύψει ανάμεσα σε άλλα μια πραγματική ανάγκη: Την ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων οδοφωτισμού σε περιφέρειες και δήμους.
Πρόκειται για έργα τα οποία υλοποιούνται σχετικά εύκολα, γρήγορα και επιπλέον δημιουργούν μια σημαντική αγορά, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επέλεξε να αναβαθμίσει ενεργειακά το δίκτυο οδοφωτισμού της, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του τομέα. Αφορά την εγκατάσταση 15.000 περίπου φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων και την εφαρμογή συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου και συντήρησης του δικτύου. Με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, αναμένεται ότι το έργο θα συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση, επίσης, του καθημερινού προβλήματος κλοπής των καλωδίων χαλκού, που είχε ως αποτέλεσμα να μην ανάβουν τα φωτιστικά.
Η τιμητική διάκριση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δόθηκε για το συγκεκριμένο έργο, αλλά και συνολικότερα γιατί επέλεξε έναν εναλλακτικό δρόμο για τη χρηματοδότηση και άλλων σημαντικών έργων στο περιβάλλον/ και στις υποδομές.
Τη διάκριση, παρέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλλιας και μέχρι πρότινος πρόεδρος του Περιφερειακού ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Τη διάκριση απένειμαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι της πρωτοβουλίας A-Energy, κ.κ. Γιώργος Σιδερής και Γιάννης Παναγόπουλος.
ΟΑΣΑ: Τα έργα ΣΔΙΤ που «άγγιξαν» το ευρύ κοινό
Μπορεί ο καθημερινός άνθρωπος που παίρνει το λεωφορείο να μην γνωρίζει τι είναι … οι ΣΔΙΤ, γνωρίζει όμως τον ακριβή χρόνο επιβίβασης και αποβίβασης του σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Και βέβαια έχει σε πολύ μεγάλη υπόληψη την τηλεματική, η οποία μπορεί να ήρθε με σημαντική καθυστέρηση στην Ελλάδα, ωστόσο, πολύ γρήγορα, άλλαξε τον τρόπο μετακίνησης χιλιάδων επιβατών.
Από κοντά και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Παρόλο που στην αρχή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, έχει πλέον ενσωματωθεί με επιτυχία. Μάλιστα η Ελλάδα, είναι από τις χώρες οι οποίες προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα στο νέο σύστημα. Σε άλλες χώρες ο χρόνος συνύπαρξης του παλιού συστήματος, δηλαδή του χάρτινου εισιτηρίου με το ηλεκτρονικό, είναι πάνω από τρία χρόνια. Αντίθετα, στην Αθήνα το ηλεκτρονικό εισιτήριο εφαρμόστηκε μέσα σε έναν χρόνο. Επίσης, ξεπέρασε με επιτυχία πλήθος προβλημάτων που είχαν σχέση με την ενημέρωση του επιβατικού κοινού, αλλά και με την προοπτική της επόμενης ημέρας.
Για τους λόγους αυτούς τιμήθηκε ο ΟΑΣΑ. Από ότι φαίνεται θα υπάρξει και άμεση συνέχεια σε έργα που φέρνουν επανάσταση στο τομέα των συγκοινωνιών, καθώς η βιώσιμη αστική κινητικότητα παραμένει πάντα το θέμα της ημέρας και σε επίπεδο Συμπράξεων! Τη διάκριση παρέλαβε o κ. Ιωάννης Σκουμπούρης, Πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών.
ΖΕΒ: Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης
Στην εξελικτική αλυσίδα πολύπλοκων οικονομοτεχνικών έργων με συνθέτη χρηματοδότηση, διεθνή πρότυπα και πιστοποίηση, συνδυασμό εναλλακτικών πηγών ενέργειας και εξοικονόμηση με συμβάσεις διαμοιραζόμενου οφέλους και ενεργειακής αποδοτικότητας, υπάρχει πάντα ένας απαραίτητος συνδετικός κρίκος.
Αυτός είναι η εταιρεία ΖΕΒ, μια πρωτοπόρος ESCO, και από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρείες του χώρου που κατάφεραν να αναπτυχθούν μέσα στην υπερδεκαετή κρίση. Έτσι, άνοιξαν το δρόμο σε έναν τομέα που απασχολεί έντονα την Ελλάδα και την Ευρώπη. Για τη συμβολή της στην επιτυχημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης, τιμήθηκε η ΖΕΒ. Την σχετική διάκριση παρέλαβε ο κύριος Άρης Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ZEB Ανώνυμος Εταιρεία Ενεργειακών Υπηρεσιών.
Β. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η μεγάλη πρόκληση των περιβαλλοντικών ΣΔΙΤ
Κατά τη διάρκεια των δύσκολων ετών της κρίσης, ορισμένες περιφερειακές αρχές, αντιλήφθηκαν ότι η κατάλληλη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων σε συνδυασμό με ιδιωτικούς, θα μπορούσε να μετατρέψει το περιβαλλοντικό πρόβλημα των απορριμμάτων σε αναπτυξιακή ευκαιρία σε συνεργασία πάντα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο δρόμος για τις Περιφέρειες και τους δήμους που έκαναν τη συγκεκριμένη επιλογή δεν ήταν εύκολος. Παρουσιάστηκαν τεχνικά, νομοθετικά θέματα, ενώ υπήρξαν συχνά και ασυμφωνίες σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Σταδιακά τα θέματα αυτά ξεπεράστηκαν, με αποτέλεσμα να τρέχουν ήδη σήμερα σημαντικά έργα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ κάποια άλλα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν.
Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ ΚΜ): Μιλώντας με έργα και με συλλογική προσέγγιση
Στην καρδιά της οικονομικής κρίσης έγινε ξεκάθαρο, ότι ένα πολύ σημαντικό έργο για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα, ήταν αδύνατον να χρηματοδοτηθεί από δημόσιους πόρους. Τότε, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ ΚΜ) αποφάσισε ομόφωνα να αιτηθεί την υπαγωγή του μεγαλύτερου έργου ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων – ΜΕΑ στον ειδικό νόμο για τα ΣΔΙΤ.
Το έργο, προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, θα έχει δυναμικότητα περίπου 300.000 τόνων ανά έτος και θα εξυπηρετεί 10 δήμους. Πέρα από την μεθοδική προετοιμασία του συγκεκριμένου έργου, ο Φορέας προετοίμασε με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και μία ακόμα μικρότερη μονάδα: Την ήδη λειτουργούσα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Σερρών.
Η μονάδα των Σερρών είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ, που συνέδεσε πόρους της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020) με ιδιωτικά κεφάλαια. , Ο προϋπολογισμός της είναι 36 εκ. ευρώ και έχει δυναμικότητα 63.000 τόνων/έτος.
Η διάκριση στον ΦοΔΣΑ ΚΜ δόθηκε: Πρώτον, για τη ρεαλιστική αντιμετώπιση και τη συλλογική απόφαση των 38 δήμων – μελών του ΦοΔΣΑ να στηρίξουν απόλυτα αναγκαία έργα, έστω και με εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης, εφόσον δημόσιοι πόροι δεν υπήρχαν! Δεύτερον, γιατί με πολύ ξεκάθαρες λύσεις και έργα, υλοποιούν βήμα προς βήμα τον φιλόδοξο Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της Κεντρικής Μακεδονίας, με απώτερο στόχο την κοινωνία των μηδενικών αποβλήτων!
Τη διάκριση, παρέλαβε ο κ. Μιχάλης Γεράνης, πρόεδρος του Φορέα από τον σύμβουλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Βασίλη Λιόγκα.
Επενδυτές της ΜΕΑ Σερρών: Οικονομική συμβολή και τήρηση χρονοδιαγραμμάτων
Φυσικά στα πλαίσια ενός γάμου, όπως είναι η ΣΔΙΤ, η επιτυχία εξαρτάται και από τις δυο πλευρές: Η ΜΕΑ Σερρών, που βρίσκεται ήδη σε φάση πιλοτικής λειτουργίας, είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που συνδέει πόρους της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020) με ιδιωτικά κεφάλαια.
Στο χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης, τα ίδια κεφάλαια του αναδόχου ανέρχονται σε 9,2 εκατ. ευρώ, η συμβολή του ΕΣΠΑ είναι 15,2 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 11,8 εκατ. ευρώ αφορούν δανεισμό του αναδόχου από την Εθνική Τράπεζα.
Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των εταιρειών «ARCHIRODON GROUP NV», «INTPAKOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ETAIPEIA ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ» και η «ENVITEC Α.Ε. ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ».
Η μονάδα διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, όπως μαγνητικούς διαχωριστές, οπτικούς διαχωριστές, αεροδιαχωριστές. Ακόμη, θα περιλαμβάνει Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας, με τμήμα για καθαρά οργανικά απόβλητα (περιεχόμενο καφέ κάδων). Η λειτουργία της θα διπλασιάσει σχεδόν τον υπολειπόμενο χρόνο ζωής του ΧΥΤΥ.
Η τιμητική διάκριση προς τους επενδυτές του έργου αφορά: Πρώτον, την οικονομική συμβολή σε ένα έργο που δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και κατά τη συντήρηση. Δεύτερον, την τήρηση των απαιτητικών χρονοδιαγραμμάτων και τρίτον την εξυπηρέτηση όλων των Δήμων της Π.Ε. Σερρών καθώς και του Δήμου Κιλκίς, με αξιοποίηση της τεχνολογίας της μηχανικής ανακύκλωσης και της αερόβιας κομποστοποίησης.
Τη διάκριση, παρέλαβε εκ μέρους της Κοινοπραξίας του έργου ο κ. Γεωργακόπουλος, Project Manager έργων ΣΔΙΤ της διεθνοποιημένης εδώ και χρόνια εταιρείας Archirodon. Την απένειμε ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ).
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ:Η σταθερή απόφαση επένδυσης σε περιβαλλοντικές ΣΔΙΤ
Tο να επιχειρεί κάποιος μέσα στην κρίση είναι από μόνο του αξιοθαύμαστο, ειδικά σε έναν τομέα, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, όπου νομοθετικά, τεχνικά αλλά και πολλά άλλα προβλήματα έπρεπε να επιλυθούν. Ανάμεσα σε αυτά, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, χρονοβόρα διαδικαστικά θέματα και άλλα πολλά. Η συμμόρφωση της χώρας μας με τα ευρωπαϊκά ισχύοντα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, αποδείχθηκε άλλωστε μία δύσκολη υπόθεση.
Η υλοποίηση σημαντικών περιβαλλοντικών έργων, δεν θα ήταν δυνατή αν και από την πλευρά τους κάποιοι επενδυτές δεν συστρατεύονταν και από τη δική τους πλευρά, σε αυτήν την προσπάθεια, για να την ενισχύσουν με κεφάλαια, τεχνογνωσία και κύρος. Επίσης, αναλαμβάνοντας και τα σημαντικά έξοδα προετοιμασίας για τους σχετικούς Δημόσιους Διεθνείς Διαγωνισμούς με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Η τιμητική διάκριση στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δεν αφορά μεμονωμένα τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου που ήταν το τρίτο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ του τομέα, αλλά κυρίως την σταθερή της απόφαση να επενδύσει στρατηγικά στα περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα με Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα.
Ειδικά για το έργο της Ηπείρου που επεξεργάζεται σύμμεικτα απόβλητα (όλα όσα δηλαδή περιέχονται στον κοινό πράσινο κάδο απορριμμάτων), κατασκευάστηκε σε πρωτοφανείς χρόνους. Στο πλαίσιο λειτουργίας του η μείωση των απορριμμάτων προς απόρριψη σε ΧΥΤΥ θα πέσει στο 30%.
Επιπλέον, από την διαδικασία επεξεργασίας παράγεται ενέργεια, η οποία συνδέεται με το δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας, συμβάλλοντας όχι μόνο στη μείωση των απορριμμάτων, αλλά και στην μετατροπή της Ηπείρου σε “Πράσινη Περιφέρεια”.
Τη διάκριση, παρέλαβε κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Business Development Manager της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Την απένειμε ο επιστημονικός σύμβουλος της πρωτοβουλίας A-Energy, κ. Γιάννης Ζολώτας.
ΗΛΕΚΤΩΡ: Ανοίγοντας το δρόμο στις περιβαλλοντικές ΣΔΙΤ
Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που είναι το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα με ΣΔΙΤ, σηματοδότησε την επέκταση του θεσμού στα περιβαλλοντικά έργα.
Από τον Ιούνιο του 2017, οπότε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία, έχει υπερβεί τους συμβατικούς του στόχους, επιτυγχάνοντας εκτροπή βιοαποδομήσιμων υλικών από ταφή σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%. Το υπόλειμμα προς ταφή είναι μικρότερο από 36% των παραγόμενων Αστικών Στερεών Αποβλήτων.
Ταυτόχρονα, παράγεται υλικό τύπου κομπόστ σε απόλυτη συμφωνία με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Η ακολουθούμενη τεχνολογική εφαρμογή είναι αυτής της αερόβιας επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος, την οποία διαθέτει η γερμανική θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ, Herhof GmbH.
Το έργο είναι ευρύτερα γνωστό στην τοπική κοινωνία και ως η Μονάδα που…άφησε άνεργο τον ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας, προστατεύοντας ταυτόχρονα την Περιφέρεια από τα γνωστά ευρωπαϊκά πρόστιμα για χωματερές και κακές πρακτικές στη διαχείριση απορριμμάτων.
Το έργο οραματίστηκε η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, που είναι η διαδημοτική εταιρία των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της διαχείρισης Στερεών αποβλήτων που ορίζουν οι οδηγίες της ΕΕ.. Παρά τις αντιδράσεις που αρχικά υπήρξαν, οι δήμοι δικαιώθηκαν πλήρως για τις μακροχρόνιες προσπάθειες και την επιλογή της συγκεκριμένης μεθόδου .
Τη διάκριση, παρέλαβε ο κ. Γιώργος Σκουτερόπουλος, μέλος ΔΣ της ΗΛΕΚΤΩΡ.
Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ
Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ: Με σταθερή πυξίδα
Από το 2006, οπότε και συστάθηκε η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ μέχρι σήμερα, ο δρόμος υπήρξε μακρύς και δύσκολος: Την ώρα που ο θεσμός των Συμπράξεων έκανε τα πρώτα του βήματα, μεσολάβησε η πρωτοφανής οικονομική κρίση.
Παρά τις αντιξοότητες, από το 2009 μέχρι το 2015 υλοποιήθηκαν τα πρώτα 10 έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα (αξίας 545 εκατ. ευρώ), με τη συνδρομή του ταμείου Jessica ανοίγοντας το δρόμο. Τα αμέσως επόμενα χρόνια, στα υπέρ των έργων ΣΔΙΤ προστέθηκαν το άρτιο πλέον θεσμικό πλαίσιο, η μεταφορά του κινδύνου στον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και η προσφερόμενη χρηματοδότηση.
Με τρεις διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς (ΕΤΕπ, EBRD, IFC) σε συνδυασμό με το Ταμείο Υποδομών, η χρηματοδότηση δεν είναι πλέον το κρίσιμο στοιχείο. Το πραγματικό στοίχημα είναι η εξασφάλιση σειράς από βιώσιμα και ώριμα έργα που θα μπορέσουν άμεσα να αξιοποιήσουν την προσφερόμενη χρηματοδότηση, ώστε να υπάρξει σταθερή ροή έργων.
Στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ που καλείται να επιταχύνει τους ρυθμούς, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση, γιατί διατήρησε σταθερό το τιμόνι του θεσμού και των έργων ΣΔΙΤ τη δύσκολη δεκαετία της κρίσης με συστηματική εργασία και προπαντός με συνέχεια, παρά τον μικρό αριθμό του προσωπικού της και των διατιθέμενων μέσων σε σχέση με τις ανάγκες.
Τη διάκριση, που απευθύνεται στη σταθερότητα της ηγεσίας της και στα ικανά στελέχη της, παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας.
Δ. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΔΙΤ
Η αφύπνιση της Αυτοδιοίκησης και ο γόρδιος δεσμός των απορριμμάτων
Σε μια χώρα, όπου η Αυτοδιοίκηση δεν έχει αναλάβει πάντα όσες πρωτοβουλίες θα έπρεπε για την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος της διαχείρισης απορριμμάτων, όπου επίσης η διαλογή στην πηγή και η ολοκληρωμένη διαχείριση πρέπει να αποτελούν άμεσες προτεραιότητες των τοπικών κοινωνιών, ο Γιώργος Πατούλης καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στην ΚΕΔΕ ανέδειξε και έθεσε σε άμεση προτεραιότητα τα περιβαλλοντικά όπως επίσης και τα ενεργειακά θέματα ενθαρρύνοντας τους Δήμους στην ανάληψη πρωτοβουλιών και αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων τους.
Σήμερα από τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής, καλείται με δυναμικό και αποτελεσματικό τρόπο να επιλύσει τον γόρδιο δεσμό των απορριμμάτων. Η τιμητική διάκριση αφορά τις πρωτοβουλίες που έλαβε τα προηγούμενα χρόνια ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και την αφύπνιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχετικά με τη δυνατότητα αξιοποίησης εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων. Την παρέλαβε ο κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, πρώην πρόεδρος ΚΕΔΕ.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα έργων διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ εδώ.
Ε. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Site Ecopress: Το ρεπορτάζ για τα περιβαλλοντικά έργα με ΣΔΙΤ
Σε μια χώρα, όπου οι πολίτες δεν είναι όσο πρέπει ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά, η διαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με έργα διαχείρισης αποβλήτων, για τη διαλογή στην πηγή και για την ολοκληρωμένη διαχείριση είναι εκ των ουκ άνευ.
Το site www. ecopress συμμετέχει δραστήρια στην ενημερωτική μάχη για την ανάδειξη των νέων έργων και δράσεων που θα οδηγήσουν σε μηδενικά απόβλητα και θα βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα συνολικότερα, με συστηματική και πρωτότυπη κάλυψη και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Τη διάκριση παρέλαβε ο γενικός διευθυντής του site Ecopress κ. Αργύρης Δεμερτζής.
Site Euro2day: Η συστηματική ενημέρωση για έργα ΣΔΙΤ
Σε μια περίοδο που η προοπτική της ελληνικής οικονομίας κρίνεται από την ταχεία ανάπτυξη των επενδύσεων, η εξειδικευμένη επενδυτική ενημέρωση σπανίζει. Ακόμα δε περισσότερο, σπανίζουν τα πρωτότυπα ρεπορτάζ, προϋποθέτωντας χρόνο, κόπο και αφοσίωση.
Ειδικά για το θεσμό και τα έργα ΣΔΙΤ, το ενημερωτικό site www euro2day έχει διαχρονικά ενημερώσει συστηματικά και με απόλυτα αντικειμενικό τρόπο το επιχειρηματικό αλλά και το ευρύτερο κοινό, επισημαίνοντας ταυτόχρονα παραλείψεις, ενδεχομένως και λανθασμένες προσεγγίσεις, τόσο από πλευράς φορέων υλοποίησης όσο και από πλευράς της αγοράς. Τη διάκριση, παρέλαβε από τον Πρόεδρο της ΕΕΣΔΑ κ. Ηλιόπουλο, o Οικονομικός Συντάκτης επί σειρά ετών του site κ. Φώτης Κόλλιας.
Site Εnergypress: Ενημέρωση για τις Συμπράξεις στον νέο τομέα της ενέργειας
Η ενέργεια είναι ένας νέος τομέας στις ΣΔΙΤ, που όμως προωθείται πλέον με άμεση προτεραιότητα. Ήδη ωριμάζουν δεκάδες νέα έργα από τα οποία άλλα αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια, άλλα αφορούν τον υπαίθριο φωτισμό, άλλα και έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) με ιδιαίτερη αναφορά στα αιολικά, καθώς απαιτούν σημαντικά κεφάλαια.
Το Εnergypress μεταδίδει καθημερινά κάθε νέα εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση με πλουραλισμό, φιλοξενώντας πάντα όλες τις απόψεις και προπαντός με πρωτότυπο ρεπορτάζ που προϋποθέτει εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά και τήρηση των ευαίσθητων ισορροπιών στον απαιτητικό χώρο της ενέργειας. Η διάκριση απονεμήθηκε στον Διευθυντή του site, κ. Θοδωρή Παναγούλη.
Αction Global Communications, ελληνικό τμήμα: Επικοινωνία έργων- Κοινωνική αποδοχή
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ποσοστό άνω του 50% της κοινής γνώμης προτιμά την υλοποίηση έργων ως ΣΔΙΤ έναντι των κλασικών δημοσίων έργων. Ωστόσο κι ενώ η πλήρης κατανόηση, η καλύτερη γνωριμία και η κοινωνική αποδοχή των έργων είναι βασικές προϋποθέσεις επιτυχίας, η σχετική επικοινωνία με το ευρύ κοινό και κυρίως με τις τοπικές κοινωνίες είναι περιορισμένη.
Το ελληνικό τμήμα της Action Global Communication έχει υλοποιήσει με επιτυχία καμπάνιες ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα εξειδικεύοντας στα σχολεία που υλοποιήθηκαν με ΣΔΙΤ, αλλά και σε άλλα έργα. Τη διάκριση, παρέλαβε ο κ. Γιώργος Σιάφης, διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Action Global.
Τα μέλη της Επιστημονικής – Συμβουλευτικής Επιτροπής:
Γιώργος Ηλιόπουλος, Πρόεδρος ΕΕΣΔΑ (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), Γιάννης Παναγόπουλος, Διπλ/χος Ηλ. – Μηχανολόγος ΕΜΠ, Τεχνικός Σύμβουλος, Γιάννης Zoλώτας, Ενεργειακός Μηχανικός, Γιώργος Σιδερής υποναύαρχος εα, Αντα Σεϊμανίδη, Αρθρογράφος.
Περισσότερα για τις τιμητικές διακρίσεις: https://ecopress.gr/a-energy-prasina-vravia-se-epichirisis/