15 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των μεγάλων τεχνικών εταιρειών – προτεραιότητες

You are currently viewing 15 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των μεγάλων τεχνικών εταιρειών – προτεραιότητες

Το 2024 θα μπουν προτεραιότητες, δεν θα τινάξουμε τη μπάνκα στον αέρα, έλεγε προχθές υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών

Το γεγονός ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο από συμβάσεις έργων των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών είναι 15 δισ. ευρω, είναι είδηση. Καλή μεν γιατί οι λίγες αυτές εταιρείες εξασφάλισαν το μέλλον τους μακροπρόθεσμα, παράλληλα όμως ανησυχητική γιατί πολύ απλά τα έργα αυτά πρέπει …να γίνουν.
Με τα προβλήματα που υπάρχουν αυτό δεν είναι μια εύκολη εξίσωση. Χαρακτηριστικο του σχετικού κλίματος που υπάρχει στο Υπουργείο Υποδομών, είναι φράση που ειπώθηκε από ανώτατο στέλεχος σε πρόσφατη συνάντηση, όπου εξεταστηκαν τα αιτήματα των μεγάλων εταιρειών για παραπέρα υποστήριξη της Πολιτείας προκειμένου να υλοποιηθεί το ανεκτέλεστο.

Μεγάλες απαιτήσεις, δεν μπορούμε να τιναξουμε τη “μπάνκα” στον αέρα

“Δεν μπορούμε να τιναξουμε τη μπάνκα στον αέρα”, ανέφερε το στέλεχος, για να προσθέσει ότι μέσα στο 2024 πρέπει να μπουν αυστηρές προτεραιότητες, αλλά επιπλέον να τεθεί και ένα όριο για το μέχρι που μπορεί να συνεισφέρει η Πολιτεία σε έργα που αναλήφθηκαν με συγκεκριμένους και εγγεγραμμένους όρους στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τι “φοβάται” το Υπουργείο

Πρόκειται για έναν προβληματισμό που εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τον προβληματισμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Η οποία, με επικεφαλής τον Δημήτρη Σταϊκούρα, έχοντας πλήρη γνώση των δημοσιονομικών κινδύνων λόγω της πρόσφατης θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη προσοχή τα αιτήματα ενίσχυσης για την υλοποίηση του ανεκτέλεστου, αλλά και τη βροχή αιτημάτων από τις εργοληπτικες οργανώσεις για αναπροσαρμογή τιμών στα έργα.

Γνωστός εργολήπτης δημοσίων έργων και ΣΔΙΤ, αναφέρει στο ΣΔΙΤ Φόρουμ ότι ενώ το υπουργείο έχει βέβαια πλήρη επίγνωση των αυξήσεων στο κόστος των έργων, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό στο να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΑΤΕ και άλλων εργοληπτικών οργανώσεων, γιατί φοβάται ότι η επικαιροποίηση των τιμών υλικών/εργασίας, και τελικά των προϋπολογισμών τόσων έργων θα έχει σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Φυσικά αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ με συμβάσεις 25 και 30 ετών.

Δημοσιονομικό κόστος από τις προσαρμογές στις τιμές

Το γεγονός ότι, ήδη εδώ και έναν χρόνο, οι πληρωμές των έργων δεν εξυπηρετούνται κανονικά, είναι ένα ακόμα καμπανάκι για τον μη ορθολογικό τρόπο με τον οποίο για μια ακόμα φορά αναπτύσσονται τα μεγάλα έργα στη χώρα μας.

Κι ενώ η άνθιση στα μεγάλα έργα είναι εμφανής, αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα. Μόνη λύση φαίνεται να είναι η αυστηρή προτεραιοποίηση των έργων ξεκινώντας από το 2024. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του υπουργείου Υποδομών, πάνω από 180 έργα, ύψους 30 δισ. ευρώ, θα υλοποιηθούν μέχρι το 2030. Παραθέτουμε τον σχετικό χάρτη περιμένοντας τις εξελίξεις, καθώς η νέα χρονιά προβλέπεται αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα!!

Σύμφωνα λοιπόν με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υποδομών, η εικόνα έχει ως εξής:

  • Το μετρό Θεσσαλονίκης αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το β’ εξάμηνο του 2024.
  • Σημαντικό τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας, Ε65, θα παραδοθεί το α’ εξάμηνο του 2024.
  • Ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου προχωράει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.
  • Η οδική σύνδεση Ακτιο προς την Αμβρακία θα παραδοθεί τις πρώτες εβδομάδες του 2024.
  • Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης και το νέο αεροδρόμιο Καστελίου προχωρούν. Σε ό,τι αφορά τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), αποσφραγίστηκαν πρόσφατα οι φάκελοι των τεχνικών προσφορών. Το πρώτο τμήμα Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος, μήκους 22 χλμ. έχει πάρει πλέον τον δρόμο της υλοποίησης, ως δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Χερσόνησος – Νεάπολη, μήκους 22 χλμ. υλοποιείται με ΣΔΙΤ, κόστους 290 εκατ. ευρώ, με τα 90 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ακολουθεί το μεγαλύτερο τμήμα του έργου, το Χανιά – Ηράκλειο, μήκους 157 χλμ. Θα πραγματοποιηθεί με Σύμβαση Παραχώρησης, προϋπολογισμού 1,75 δισ. ευρώ.
  • Η κατασκευή του Flyover στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει.
  • Οι αυτοκινητόδρομοι Ιωάννινα – Κακαβιά και Λαμία – Καρπενήσι επαναδημοπρατήθηκαν.
  • Ο οδικός άξονας Μπράλος – Αμφισσας άρχισε να κατασκευάζεται.
  • Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας: Είναι σε εξέλιξη οι πρόδρομες εργασίες και η πρόοδος είναι σχεδόν στο 50%.
  • Η αποκατάσταση των υποδομών της Θεσσαλίας, με κόστος 3,3 δισ. ευρώ, θα «τρέξει» από την άνοιξη του 2024.
  • Η διευθέτηση και οριοθέτηση ρεμάτων είναι μία ακόμα σημαντική προτεραιότητα, καθώς και
  • Η υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Έμφαση στον τομέα μεταφορών και συγκοινωνιών

Σημειώνεται ότι στις επείγουσες προτεραιότητες της τρέχουσας περιόδου διακυβέρνησης, περιλαμβάνονται επίσης τα μεγάλα προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες, όπου η προμήθεια νέου στόλου οχημάτων έχει μεν δρομολογηθεί, πλην όμως δεν λύνει το συνολικότερο θέμα της αναβάθμισης των συγκοινωνιακών υπηρεσιών. Το θέμα είναι τόσο ευρύ και σε υστέρηση, ώστε έχει ανοίξει συζήτηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο, για την ανάγκη δημιουργίας ενός αυτόνομου υπουργείου Μεταφορών και Συγκοινωνιών, κάτι που όμως φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει λόγω των καθυστερήσεων, οι οποίες πάντοτε προκαλούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

… και τα κατεπείγοντα έργα στη Θεσσαλία

Τέλος, καθοριστικής σημασίας είναι και τα έργα αποκατάστασης της λαβωμένης απο τις πλημμύρες Θεσσαλίας, συνολικού ύψους 3,3 δισ.ευρώ. Η έναρξη των έργων υποδομής που αναμένεται να αναμορφώσουν την περιοχή, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, είναι προγραμματισμένη για την φετινή άνοιξη. Από το παραπάνω ποσό τα 2,3 δισ. ευρώ θα αφορούν σε έργα υποδομών, τα οποία θα συγκεντρώσουν προφανώς το ενδιαφέρον μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών απο την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Άντα Σεϊμανίδη

Η κ. Σεϊμανίδη είναι αρθρογράφος, συνιδρυτής της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α-Energy και συγγραφέας τριών βιβλίων αναπτυξιακού περιεχομένου. Μέσα στο 2022, θα εκδοθεί και το επόμενο με θέμα «Έργα ανάπτυξης και Πανδημία: Μια υπόθεση για την κοινωνία»