Τα έργα που υπηρετούν το περιβάλλον αφορούν όλους μας, κάτι που δεν έχει γίνει αντιληπτό στο μέτρο που θα έπρεπε και ειδικά στην Ελλάδα
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και η δική μας σκέψη είναι να την τιμήσουμε με μεγαλύτερη προσήλωση στα έργα… Είτε πρόκειται για τα απορρίμματα, είτε το για νερό, είτε για την προστασία απο την κλιματική αλλαγή, είτε για άλλες υποδομές, τα έργα που υπηρετούν το περιβάλλον αφορούν όλους μας.
Αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό στο μέτρο που θα έπρεπε και ειδικά στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Aπο την αποκατάσταση των καμένων και κατεστραμμένων απο τις πλημμύρες εκτεταμένων γεωγραφικών περιοχών της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, απο την απογοητευτική επίδοση στην ανακύκλωση του 20% καθώς συνεχίζουμε να θάβουμε το 80% των σκουπιδιών μας, απο την λειψυδρία στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες, από την καθημερινή έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον που επιδεικνύει μεγάλο δυστυχώς ποσοστό συμπολιτών μας, απο που να ξεκινήσουμε και που να τελειώσουμε…
Έργα πρόληψης και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση εδώ και τώρα
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με τα μηνύματά της, μας υποδεικνύει το συνολικότερο πρόβλημα του πλανήτη μέσα στο οποίο εμπλεκόμαστε κι εμείς με τις σωστές ή λανθασμένες γνώσεις και καθημερινές πρακτικές μας. Μας θυμίζει ότι κυρίως με προληπτικά έργα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι περιβαλλοντικές απειλές και προλαμβάνονται στο μέτρο του δυνατού οι καταστροφές.
Πάνω στα έργα αυτά, πρέπει να ενσκύψουμε κι εμείς ως απλοί πολίτες, να ενημερωθούμε αναλυτικά, να μην βιαστούμε να επικρίνουμε, παρά αντίθετα, να παροτρύνουμε την Πολιτεία να δώσει μεγαλύτερη έμφαση και προτεραιότητα σε αυτά που πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα!
Ατομική ευθύνη
Επιπλέον ας μην ξεχνάμε ότι το περιβάλλον έχει ανάγκη από την ενεργό συμμετοχή όλων μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης. Η προστασία αυτή, ξεκινά από τον καθέναν από εμάς κι από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε καθημερινά. Και είναι οι καθημερινές μας συνήθειες που θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές…
#GenerationRestoration
Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θεσμοθέτησε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και ξεκίνησε τον εορτασμό της από το 1973.
Για το 2024, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με κεντρικό σύνθημα #GenerationRestoration, δίνει έμφαση στην αποκατάσταση, την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τα οικοσυστήματα, να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή, να σώσουμε τα είδη από την εξαφάνιση και να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας.
Η φετινή ημέρα Περιβάλλοντος 2024, αποτελεί συνέχεια της διεθνούς δεκαετίας δράσης (2021-2030) για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των Ηνωμένων Εθνών (UN), μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, έως και το 40% της γης του πλανήτη υποβαθμίζεται, επηρεάζοντας άμεσα το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και απειλώντας περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ (44 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Ο αριθμός και η διάρκεια των ξηρασιών έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2000 – χωρίς επείγουσα δράση και η ξηρασία μπορεί να επηρεάσει πάνω από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050.
Η αποκατάσταση της γης είναι βασικός πυλώνας της «Δεκαετίας Αποκατάστασης των Οικοσυστημάτων (2021-2030)», μια έκκληση για την προστασία και την αναβίωση των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο, η οποία είναι κρίσιμη για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Το 2024 σηματοδοτεί την 30ή επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης. Η COP 16 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD) θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2024.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι λοιπόν το κύριο μέσο των Ηνωμένων Εθνών για την ενθάρρυνση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και δράσης για το περιβάλλον. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1973 και έχει γίνει επίσης μια ζωτικής σημασίας πλατφόρμα για την προώθηση της προόδου όσον αφορά τις περιβαλλοντικές διαστάσεις των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Με επικεφαλής το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), πάνω από 150 χώρες συμμετέχουν κάθε χρόνο.
Μεγάλες εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κοινότητες, κυβερνήσεις και διασημότητες από όλο τον κόσμο υιοθετούν το σήμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για να υπερασπιστούν περιβαλλοντικούς σκοπούς.
Τα πιεστικότερα προβλήματα
Σε ότι αφορά τα πιεστικότερα οικολογικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος στα οικοσυστήματα είναι έξι:
α) Ρύπανση
Η ρύπανση του αέρα και των υδάτων παίρνει τρομακτικές διαστάσεις και απειλεί την ανθρώπινη υγεία, τη γεωργία, την οικονομία. Χιλιάδες πρόωροι θάνατοι αποδίδονται στην εσωτερική και εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση. Η παραγωγή αποβλήτων και η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων συνεχώς αυξάνεται.
β) Κλιματική Αλλαγή
H Μεσόγειος ψήνεται κυριολεκτικά. Διακόσια και πλέον εκατομμύρια οικολογικοί πρόσφυγες και πάνω από 5,5 τρισεκατομμύρια ευρώ είναι το τρομακτικό κόστος από την αύξηση της θερμοκρασίας της γης και όλοι σχεδόν συμφωνούν ότι η Κλιματική Αλλαγή είναι πραγματικότητα με κύριο αίτιο τα ανθρωπογενή αέρια του θερμοκηπίου. Ίσως ακόμα πιο ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως τυφώνες, πλημμύρες, ξηρασίες και καύσωνες πείσουν την κοινή γνώμη, τους πολιτικούς, αλλά κυρίως τους βιομηχάνους ότι πρέπει να αλλάξουν μυαλά διότι σε λίγες δεκαετίες δεν θα υπάρχουν αγορές να διαθέσουν τα προϊόντα τους.
γ) Έλλειψη νερού
Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και η κλιματική αλλαγή προκαλεί ανομβρίες και ξηρασίες, η έλλειψη υδάτινων πόρων αναδεικνύεται σε μείζον περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα. Μόλις το 3% των υδάτινων πόρων παγκοσμίως είναι πόσιμοι, ενώ 1,1 και πλέον δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές νερό.
δ) Αποδάσωση
Από την κεντρική Αφρική μέχρι τη λεκάνη του Αμαζονίου και τα νησιά της Ινδονησίας, τα δάση του πλανήτη μας αποψιλώνονται και εξαφανίζονται με τρομακτικά ταχείς ρυθμούς. Η ερημοποίηση επηρεάζει περίπου το 1/4 της επιφάνειας του πλανήτη και απειλεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε 100 χώρες. Η φύση αργοπεθαίνει, ολόκληρη η δημιουργία, ο γαλάζιος πλανήτης μας αργοπεθαίνει, και μαζί το μέλλον που χτίζουμε για τα παιδιά μας. Εκτιμάται ότι το 15% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων προέρχονται από την αποδάσωση. Η αποψίλωση των δασών απειλεί επίσης τα ζώα και τους ανθρώπους που βασίζονται σε αυτά για την επιβίωσή τους.
ε) Απώλεια της βιοποικιλότητας
Οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στους βιότοπους της άγριας ζωής, αλλά και η κλιματική αλλαγή προκαλούν ταχεία μείωση της βιοποικιλότητας. 1 εκατομμύριο είδη χλωρίδας και πανίδας κινδυνεύουν με εξαφάνιση έως το 2050.
στ) Διάβρωση και υποβάθμιση των εδαφών
Οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές έχουν προκαλέσει διάβρωση των εδαφών με συνέπεια τη μείωση της καλλιεργήσιμης γης, τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, την αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων και την ερημοποίηση. Σύμφωνα με το WWF έχει χαθεί το 50% της φυτικής γης του πλανήτη τα τελευταία 150 χρόνια.