Κοζάνη: πρωτότυπο οδοιπορικό στην πρώτη μονάδα μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

You are currently viewing Κοζάνη: πρωτότυπο οδοιπορικό στην πρώτη μονάδα μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Η πρώτη πανελλαδικά μονάδα μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, έγινε στην Κοζάνη. Η εμπορική λειτουργία της ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017. Από τότε μέχρι σήμερα έχει διαγράψει μια πολύ πετυχημένη πορεία.

Το σημαντικό όμως στοιχείο του έργου είναι ότι το διεκδίκησαν με μια φωνή όλοι οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας μέσω της ΔΙΑΔΥΜΑ. Κυριολεκτικά πάτησαν «πόδι» για να γίνει. Δικαιώθηκαν όχι μόνον γιατί πέτυχαν τους στόχους τους, αλλά και γιατί το έργο άνοιξε το δρόμο σε αντίστοιχες μονάδες ανακύκλωσης με ΣΔΙΤ.

Συγκεκριμένα, ακολούθησαν οι μονάδες των Σερρών, της Ηπείρου, της Ηλείας που έχουν επίσης ολοκληρωθεί και λειτουργούν με επιτυχία. Η μονάδα της Πελοποννήσου βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης όπως επίσης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, της Φυλής και του Σχιστού που επίκεινται.

Πως η Δυτική Μακεδονία άνοιξε τον δρόμο στις ΣΔΙΤ

Θελήσαμε να μάθουμε πώς η ΔΙΑΔΥΜΑ, η επιχείρηση με μετόχους τους 13 Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, πέτυχε να αποκτήσει πρώτη υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων. Έτσι, επισκεφθήκαμε τη μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων για τα σύμμεικτα ΑΣΑ στην Κοζάνη: Μία μονάδα απόλυτα εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Η πρώτη εντύπωση φθάνοντας στο σημείο που βρίσκεται η μονάδα, ήταν το σεληνιακό, απόκοσμο τοπίο. Το έργο έχει αναπτυχθεί σε έναν «γυμνό» χώρο έκτασης 200 στρεμμάτων στο λιγνιτικό πεδίο της περιοχής. Η φύλαξη και η είσοδος στους βασικούς χώρους του έργου εξαιρετικά οργανωμένη. Στη συνέχεια, η υποδοχή στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκδηλώσεων του έργου. Η αίθουσα προσφέρεται και για εκπαιδευτικές ημερίδες. Ένας ζεστός καφές μας χρειαζόταν, μια που οι πρώτες εντυπώσεις αύξησαν ακόμα περισσότερο την περιέργεια μας, ενόψει της ξενάγησης στις εγκαταστάσεις του.

Πώς ξεκίνησε αλήθεια αυτό το έργο; Και γιατί έκανε τόσα χρόνια να ολοκληρωθεί μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη χώρα μας. Γνωρίζουμε οτι παρόμοιες υποχρεωτικά διαθέτουν όλες οι χώρες που εφαρμόζουν ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Την ημέρα της ξενάγησης είχαμε την τύχη να συναντήσουμε τον πρώην πρόεδρο του Δ.Σ της ΔΙΑΔΥΜΑ και πρώην Δήμαρχο Βοϊου, γιατρό στο επάγγελμα, Δημήτρη Λαμπρόπουλο.

ο κ. Λαμπρόπουλος, ιατρός με λευκά μαλιά και μουστάκι μας ξεναγεί στην μονάδα μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας
Ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΙΑΔΥΜΑ και γιατρός στο επάγγελμα κ. Λαμπρόπουλος, μας μετέφερε σημαντικές λεπτομέρειες για τα διάφορα στάδια που πέρασε το έργο της Κοζάνης, μέχρι να υλοποιηθεί

Εκτός από τον πρώην πρόεδρο, συναντήσαμε και τον γενικό διευθυντή της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένη Μαυρίδη. Από τις εμπειρίες τους, καταγράψαμε ένα άγνωστο ιστορικό στην ιστορία αυτού του έργου.

Ένα μη γνωστό ιστορικό: Οι τρεις απορρίψεις που οδήγησαν στη ΣΔΙΤ

Αδύνατον να πιστέψει κανείς ότι ένα τόσο «αυτονόητο» έργο έκανε να υλοποιηθεί 15 χρόνια! Και μάλιστα σε μία Περιφέρεια όπως αυτή της Δυτικής Μακεδονίας. Μην ξεχνάμε ότι είναι η Περιφέρεια που πρώτη σε ολόκληρη την Ελλάδα πέτυχε ήδη από το 2005 να κλείσει 207 ανεξέλεγκτες χωματερές. Επιπλέον, το 2007 έβαλε μπρος για την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Η ΔΙΑΔΥΜΑ, Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας, ιδρύθηκε το 1998 και είναι ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ) της Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Μέτοχοι της Εταιρείας είναι σήμερα οι 13 Δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: Αμυνταίου, Άργους Ορεστικού, Βελβενδού, Βοΐου, Γρεβενών, Δεσκάτης, Εορδαίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Νεστορίου, Πρεσπών, Σερβίων και Φλώρινας. Οι Δήμοι αυτοί με μια απίστευτη σύμπνοια έβαλαν ως στόχο να δημιουργήσουν μια τέτοια μονάδα από τις αρχές του 2000. Μάλιστα. Είκοσι χρόνια πίσω!

Υπέβαλε λοιπόν η ΔΙΑΔΥΜΑ, από το 2002 μέχρι το 2004, τρεις προτάσεις για χρηματοδότηση του έργου στο τότε Ταμείο Συνοχής ΙΙ. Πλην όμως όλες απορρίφθηκαν! Ο λόγος ήταν οι διαφορετικές προτεραιότητες της χώρας την εποχή εκείνη (δημιουργία ΧΥΤΑ, κλείσιμο ΧΑΔΑ). Το έργο, συνέχισε να αποτελεί διακαή πόθο των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας.

Με την ευκαιρία της θεσμοθέτησης του Νόμου περί ΣΔΙΤ, οι Δήμοι αντιλήφθηκαν αμέσως τον εναλλακτικό τρόπο για να σωθεί το έργο. Τελικά, αυτό εγκρίθηκε στον νόμο για τις ΣΔΙΤ το 2007. Οι όροι ήταν πολύ ευνοϊκοί, καθώς περιλάμβαναν ανάμεσα σε άλλα και επιδότηση του κόστους λειτουργίας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ακολούθησε ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός το 2011 και η ανακήρυξη τελικά το 2014 ως Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης, της «ΕΠΑΔΥΜ». Είναι μια εταιρεία ειδικού σκοπού (με αποκλειστικό στόχο την κατασκευή και τη μετέπειτα λειτουργία του συγκεκριμένου έργου) των Εταιρειών «ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΗΛΕΚΤΩΡ».

ΔΙΑΔΥΜΑ: Δεχόμασταν απειλές για την μονάδα μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων

Παρόλο που η χρηματοδότηση και ο επενδυτής του έργου είχαν εξασφαλιστεί, η πορεία του έργου συνέχισε να έχει απρόοπτα. Η πρωτοφανής κρίση χρέους που ξεκίνησε το 2010 στη χώρα μας καθυστερούσε τα πάντα. Σε αυτήν, ήρθε να προστεθεί και η αντίσταση τοπικών παραγόντων που δεν ήθελαν να γίνει το έργο.

ανδρας με λευκά μαλιά και λευκό πουκάμισο σε επαγγελματικό χώρο. πρόκειται για τον γενικό διευθυντή της ΔΙΑΔΥΜΑ της Δυτικής μακεδονίας. μας μιλάει για το έργο μονάδα μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ
Ο κ. Δημοσθένης Μαυρίδης, Γενικός Διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ, αναγκάστηκε να δώσει ψυχοφθόρες μάχες εντός και εκτός Περιφέρειας, σχετικά με τη σκοπιμότητα και ωφελιμότητα του έργου

Από τους σεμνούς ανθρώπους που εργάστηκαν άοκνα για την επιτυχία του, ο τότε πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΙΑΔΥΜΑ και γιατρός στο επάγγελμα Δημήτρης Λαμπρόπουλος, πρώην Δήμαρχος Βοϊου, μας εκμυστηρεύτηκε τις προσωπικές του αναμνήσεις. Από αυτές η σημαντικότερη: Μέχρι και την τελευταία στιγμή της υλοποίησης του έργου δεχόταν επίμονες απειλές. Όχι μόνον για τον ίδιο, αλλά και για το στενό οικογενειακό του περιβάλλον…

Από τη δική του πλευρά, ο Γενικός Διευθυντής και «ψυχή» όπως τον αποκαλούν της ΔΙΑΔΥΜΑ, Δημοσθένης Μαυρίδης, αναγκάστηκε να δώσει ψυχοφθόρες μάχες όχι μόνον εντός Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και εκτός. Οι αρνητικές αντιδράσεις και η καχυποψία ήταν έντονες από στελέχη άλλων Περιφερειών και ιδιαίτερα της Αττικής. Και αυτό, παρ’ ότι αποδείκνυε με χαρτί και με μολύβι, ότι το έργο, όχι απλώς δεν ζημιώνει τους πολίτες, αλλά αντίθετα, προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα. Επιπλέον, προστατεύει το περιβάλλον, δημιουργεί οικονομίες κλίμακας και μείωση του κόστους διαχείρισης.

Δεν ακυρώσαμε το έργο: Η μονάδα σχεδιαζόταν τόσα χρόνια…

Άνδρας με κουστούμι και γυαλιά κοντινή φωτογραφία. Πρόκειται για τον πρώην Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη
Ο κ. Ιωαννίδης, πρώην Δήμαρχος Κοζάνης, δεν μετάνιωσε ποτέ για την υποστήριξη του έργου παρά τις πολιτικές πιέσεις για ακύρωσή του

Η μονάδα της Κοζάνης είχε ακόμα έναν υποστηρικτή που σε μία εξίσου καθοριστική για το έργο στιγμή “πάτησε πόδι”: Τον πρώην Δήμαρχο Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη, ο οποίος παρ’ότι, το 2015, είχε δεχτεί οξεία κριτική από υπουργούς της τότε Κυβέρνησης, δεν θέλησε να ακυρώσει το έργο. Δηλώνει δε, ότι ουδέποτε μετάνιωσε για την απόφαση αυτή:

«Αποφάσισα να μην ακυρώσω τη μονάδα και δέχθηκα κριτική από πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά νομίζω ότι τα αποκεντρωμένα συστήματα, τα μικρά συστήματα ναυάγησαν…Η Δυτική Μακεδονία εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα που δεν έχουν πολλές περιοχές στη χώρα μας, ενός περιφερειακού, ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων. Έχει ήδη κλείσει τις παράνομες χωματερές πριν από 14 χρόνια. Όλα τα σκουπίδια έρχονται σε έναν κεντρικό Χ.Υ.Τ.Α. μέσα από ένα Σταθμό Μεταφόρτωσης, υπάρχει μία εταιρεία, η ΔΙΑΔΥΜΑ, η οποία διαχειρίζεται το ζήτημα αυτό. Αυτό μας έδωσε το πλεονέκτημα, αφού έχουμε λύσει πολλά προβλήματα, να μιλήσουμε για το επόμενο βήμα. Εδώ και χρόνια, άλλωστε, σχεδιαζόταν μία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα είχε τη δυνατότητα διαχείρισης 120 χιλιάδων τόνων».

(Πηγή: Από συνέντευξη του κ. Ιωαννίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η εγγυημένη ποσότητα και η κριτική για τα 25 χρόνια

Η ΔΙΑΔΥΜΑ δέχτηκε επίσης οξεία κριτική σχετικά με τη μακροχρόνια σύμβαση του έργου (25 χρόνια). Το ζήτημα που έμπαινε ήταν, γιατί να δεσμευτούν οι Δήμοι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η απάντηση ήταν ότι, ένα τόσο απαιτητικό από τεχνολογικής και χρηματοοικονομικής πλευράς έργο, θα ήταν υλοποιήσιμο μόνον αν είχε μεγάλη διάρκεια. Με ‘Ιδια κεφάλαια 35% και δανεισμό 65%, το μεγάλο χρονικό περιθώριο θα μπορούσε να διασφαλίσει τη χαμηλότερη δυνατή τιμή χρέωσης. Επιπλέον, δινόταν η δυνατότητα μεταφοράς του ρίσκου καλής εκτέλεσης, λειτουργίας, συντήρησης και απόδοσης του έργου εξ΄ ολοκλήρου στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης.

Η ΔΙΑΔΥΜΑ εγγυήθηκε ότι θα παραδίδει στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης ελάχιστη ποσότητα αποβλήτων, της τάξης των 90.000 τόνων ανά έτος. Η εγγύηση αυτή ίσχυε για όλη τη διάρκεια της Συμβατικής Περιόδου. Η πρόβλεψη βασίστηκε στα πραγματικά στοιχεία/ζυγίσεις που διέθετε ο διαδημοτικός φορέας από τα προηγούμενα 10 χρόνια λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Το φυσικό αντικείμενο της Σύμβασης ΣΔΙΤ για τη μονάδα μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων

Το εργοστάσιο διαχειρίζεται το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας με μέγιστη ετήσια δυναμικότητα τους 120.000 τόνους.

Το φυσικό αντικείμενο της Σύμβασης ΣΔΙΤ περιλαμβάνει:

 • Την κατασκευή του εργοστασίου
 • Κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) δίπλα στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Περιφερειακού ΧΥΤΑ Δυτ. Μακεδονίας
 • Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων
 • Κατασκευή ενός νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Η περιοχή για το νέο Σταθμό Μεταφόρτωσης ορίστηκε στην περιοχή «Κασλά». Η απόσταση από την πόλη της Κοζάνης είναι περίπου 3 χλμ. Ο σταθμός ανέβασε τον αριθμό των ΣΜΑ της περιοχής σε δέκα. Μέσω αυτών, μεταφέρονται στη μονάδα τα απορρίμματα για τελική επεξεργασία και διάθεση υπολείμματος.

Από την σχετική επεξεργασία παράγονται οκτώ είδη ανακυκλώσιμων υλικών (πέντε πλαστικά, μέταλλα, χαρτί, αλουμίνιο) και κομπόστ Α τύπου. Η σύμβαση περιλαμβάνει, επίσης, την προμήθεια του απαραίτητου κινητού και μηχανολογικού εξοπλισμού, την λειτουργία και συντήρηση του συνόλου των υποδομών.

Το κόστος επένδυσης και η μείωση της επιβάρυνσης των κατοίκων

Το συνολικό κόστος επένδυσης είναι 49 εκατ. € με ΦΠΑ. Το κόστος αυτό καλύπτεται κατά το 35% από ίδια κεφάλαια του ΙΦΣ (17 εκατ. €) και κατά 65% από Δανεισμό. Ο δανεισμός αναλύεται ως εξής: 13 εκατ. € από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων -ΕΤΕπ, 13 εκατ. € από το Jessica και 6 εκατ. € από την Εθνική τράπεζα.

Η μεγαλύτερη όμως αγωνία των Δήμων της Δ. Μακεδονίας, αφορούσε στην οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων της περιοχής. Ειδικά την περίοδο που υπογράφηκε η σύμβαση και έπρεπε να αναπτυχθεί το έργο, η περιοχή λόγω οικονομικής κρίσης, υπέφερε από μεγάλη ανεργία. Οι Δήμοι δεν ήθελαν να επιβαρυνθούν οι πολίτες, καθώς, λόγω συνθηκών, δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο κόστος.

Πολιτικές προσωπικότητες στα εγκαίνια της πρώτης μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Ελλάδα
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της πρώτης μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Ελλάδα

Πως μειώθηκε η επιβάρυνση για κάθε πολίτη

Η επιβάρυνση για κάθε πολίτη της Περιφέρειας είχε εκτιμηθεί ως εξής: Από τα 3,5 λεπτά του ευρώ/ημέρα (ή 13 ευρώ/κάτοικο/έτος) που ήταν προ του έργου για μεταφόρτωση και υγειονομική ταφή των σύμμεικτων ΑΣΑ, το κόστος θα αυξανόταν στα 5,5 λεπτά του ευρώ/ημέρα (ή 20 ευρώ/κάτοικο/έτος). Η σχετική επιβάρυνση αφορά τις επενδύσεις ύψους 49 εκατ. ευρώ και τις υπηρεσίες μεταφόρτωσης, επεξεργασίας, υγειονομικής ταφής, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων κεφαλαίων για συντηρήσεις και επανεπενδύσεις σε όλη τη διάρκεια της 25ετίας.

Το θέμα διευθετήθηκε τελικά κατόπιν πρότασης των δήμων να χρηματοδοτήσει το ελληνικό Δημόσιο όχι την κατασκευή, αλλά τη λειτουργία. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από την τότε κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα).
Με κοινή υπουργική απόφαση, επιτράπηκε, η επιδότηση του Δημοσίου να φτάσει τελικά στο 70% τον πρώτο χρόνο, στο 60% το δεύτερο και στο 50% από τον τρίτο και μετά. Έτσι, οι δήμοι θα πληρώνουν το πρώτο διάστημα της λειτουργίας της μονάδας λιγότερες δαπάνες.

Πρακτικά μιλώντας, το κόστος διαχείρισης των αστικών αποβλήτων για μία τετραμελή οικογένεια στη Δυτική Μακεδονία διαμορφώθηκε σε 45 ευρώ το χρόνο. (Το σύνολο του κόστους για την ΔΙΑΔΥΜΑ ήταν συνολικά 132 ευρώ/τόνο). Σημειώνεται επίσης, ότι η Σύμβαση ΣΔΙΤ προβλέπει μηχανισμούς αξιοποίησης των εγκαταστάσεων της νέας μονάδας, για την επεξεργασία συλλεγέντων υλικών χωριστά. Έτσι, αυξάνεται η μεταπωλητική τους αξία και συνεπώς θα μειώνεται το τέλος διαχείρισης απορριμμάτων προς τους Δήμους.

Από την έναρξη λειτουργίας μέχρι σήμερα

Από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου (Ιούνιος 2017) μέχρι σήμερα (Νοέμβριος 2021), η επένδυση έχει αποδώσει τα μέγιστα. Υπερβαίνει τους συμβατικούς στόχους και επιτυγχάνει εκτροπή βιοαποδομήσιμων υλικών από ταφή σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%. Το υπόλειμμα προς ταφή είναι λιγότερο από 36% των παραγόμενων Αστικών Στερεών Αποβλήτων.

Πιο αναλυτικά, η μονάδα της Κοζάνης διαθέτει δυναμικότητα 120.000 τόνων/έτος Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ). Αναλαμβάνει τη μεταφόρτωση του συνόλου των ΑΣΑ που παράγονται στους 12 Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μέσω 10 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Στη συνέχεια, τα οδηγεί προς επεξεργασία στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και στην ταφή των υπολειμμάτων στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Η ΜΕΑ επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών μέσω σύγχρονης τεχνολογίας μηχανικών και οπτικών διαχωρισμών, σε ποσοστό άνω του 35%. Ταυτόχρονα, παράγεται υλικό τύπου κομπόστ σε απόλυτη συμφωνία με τις ισχύουσες προδιαγραφές. Τα ανακυκλώσιμα υλικά θα εκμεταλλεύεται εμπορικά ο ιδιώτης επενδυτής. Μέρος, όμως, των εσόδων, σύμφωνα με τη σύμβαση, θα επιστρέφει στη ΔΙΑΔΥΜΑ, ανάλογα με την τιμή πώλησης που θα επιτυγχάνεται. Οι τιμές πώλησης των υλικών ελέγχονται από ανεξάρτητο ελεγκτή και διαμορφώνονται με βάση τις διεθνείς χρηματιστηριακές τους τιμές.

Ένας φερέγγυος partner

Άνδρας με ανοιχτό πουκάμισο και γυαλιά ο οποίο έχει επενδύσει εκατομμύρια στο έργο Κοζάνης, Πρόκειται για τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα
Στην επιτυχία του έργου σημαντική είναι η συμβολή του ιδιώτη επενδυτή (ΗΛΕΚΤΩΡ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις) ως έμπειρου και φερέγγυου partner του έργου. Στη φωτό ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι ο ιδιώτης επενδυτής (ΗΛΕΚΤΩΡ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), θεωρείται ως ένας έμπειρος και φερέγγυος partner του έργου. Χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες για τη βιολογική επεξεργασία των απορριμμάτων, όπως αυτή της αερόβιας επεξεργασίας, αλλά και της μηχανικής διαλογής. Συγκεκριμένα, η ΜΕΑ Κοζάνης εφαρμόζει την τεχνολογική εφαρμογή της αερόβιας επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος. Συνδράμει σε αυτό η διεθνώς αναγνωρισμένη Γερμανική θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ, η Herhof GmbH.

Ο επενδυτής ξεκίνησε καλά, παραδίδοντας το έργο πριν την ώρα του και υλοποιώντας στο έπακρον τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Η ΗΛΕΚΤΩΡ ανέλαβε το έργο της Μελέτης, Κατασκευής, Συντήρησης και Λειτουργίας των Εγκαταστάσεων στις 10/6/2015. Ολοκλήρωσε εμπρόθεσμα και με επιτυχία την πλήρη λειτουργία του συστήματος, δύο χρόνια αργότερα, στις 10/6/2017.

μονάδα μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κοζάνη
Η μονάδα μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων της Κοζάνης που υλοποιήθηκε με την μέθοδο ΣΔΙΤ

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής δημιουργήθηκαν πάνω από 150 θέσεις εργασίας, ενώ σήμερα απασχολούνται στη λειτουργία του έργου πάνω από 120 εργαζόμενοι.

Για περισσότερα στοιχεία για τη ΜΕΑ Κοζάνης πατήστε: https://diadyma.gr/sdit/

Διατήρηση της ανακύκλωσης ανεξάρτητα από τη νέα μονάδα

Οι ποσότητες προς επεξεργασία στο εργοστάσιο δεν σχετίζονται με τις ποσότητες που ανακτώνται με τα προγράμματα ΔσΠ. Η ΔΙΑΔΥΜΑ εξακολουθεί και με το νέο σχήμα να διατηρεί την ανακύκλωση, ανεξάρτητα από την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας. Συνεχίζει, επίσης, να διεκδικεί την πρωτοπορία στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, αναπτύσσοντας τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων. Επίσης, έχει δημιουργήσει Δίκτυο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (πριν αυτά καταστούν απόβλητα) με τουλάχιστον:

 • 10 Πράσινα Σημεία
 • 5 Κέντρα Επαναχρησιμοποίησης εντός των Σταθμών Μεταφόρτωσης των 5 μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας
 • Οnline καταγραφή των αντικειμένων/υλικών προς επαναχρησιμοποίηση και άλλα.

Επιπλέον, η ΔΙΑΔΥΜΑ έχει ήδη προετοιμαστεί για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων σε μια προνομιακή περιοχή, όπως η Κοζάνη, με εξοφλημένα λιγνιτωρυχεία ή ορυχεία μεταλλευμάτων.

Ένα κομπόστ διαφορετικό από τα άλλα

Ένα ακόμα σημαντικό σημείο κλειδί για την παραπέρα οικονομική επιτυχία της ΜΕΑ Κοζάνης, που διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας εκεί. Πρόκειται για το παραγόμενο κομπόστ, που με βάση τις επιτρεπόμενες χρήσεις της ΚΥΑ 56366/2014 (ΦΕΚ3339/Β/2014) θα αξιοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό.

Φτυάρι το οποίο σκάβει στο χώμα, κομπόστ σε φυσικό τοπίο
Ένα κομπόστ διαφορετικό από τα άλλα για διάφορες εναλλακτικές χρήσεις. Μπορεί να προκύψει
μετά από ειδική επεξεργασία στη μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κοζάνης

Στην αρχική φάση δεν προβλέπονταν έσοδα για τον ΙΦΣ από την αξιοποίησή του. Τι θα γίνει όμως στην πορεία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί το κομπόστ προσφέρεται στις παρακάτω εναλλακτικές χρήσεις:

 • Ως υλικό αποκατάστασης των εξαντλημένων λιγνιτωρυχείων
 • Για καύσιμο υλικό στις μονάδες της ΔΕΗ
 • Ως αξιοποιήσιμο υλικό από πλήθος λατομείων της περιοχής
 • Σαν μέσον τροφοδοσίας των δικτύων τηλεθέρμανσης των ενεργειακών δήμων, ακόμα και με την μετατροπή του σε λίπασμα κατάλληλο για την ανάπτυξη ενεργειακών και αρωματικών φυτών.

Σε κάθε περίπτωση, αγορά κομπόστ αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχει.

Από το πρώτο έργο ΣΔΙΤ Επεξεργασίας Απορριμμάτων…

Δεν θα σας κουράσουμε με άλλες τεχνικές και οικονομικές πληροφορίες που συγκεντρώσαμε σε αυτό το οδοιπορικό. Θέλουμε, όμως, να μοιραστούμε μαζί σας το δέος που αισθανθήκαμε διαπιστώνοντας και από κοντά την ιστορική πρόκληση της απολιγνιτοποίησης.

Τα 180.000 χιλιάδες στρέμματα προς αποκατάσταση από τις εκσκαφές της ΔΕΗ, που διαθέτει η περιοχή, αποτελούν μέρος μόνον της πρόκλησης.

Η ΔΙΑΔΥΜΑ, σχεδιάζει ήδη τα νέα της έργα και για την μεταλιγνιτική εποχή.

Σημερινός πρόεδρος του Δ.Σ. του φορέα είναι ο κ. Παναγιώτης Πλακεντάς, Δήμαρχος Εορδαίας, ενώ στο ΔΣ μετέχει και ο κ. Λάζαρος Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης.

…στο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας

Το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε την δημιουργία ενός Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, το οποίο θα συγκεντρώσει δραστηριότητες ανάκτησης, ανακύκλωσης και παραγωγής νέων προϊόντων. Κύρια μονάδα του Πάρκου θα είναι αυτή της ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων ή/και δευτερογενών καυσίμων. Παράλληλα, έχει ήδη συζητηθεί με ενδιαφερόμενους φορείς η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων.

Ανάμεσα σε αυτές:

 • Κατασκευή μονάδας εξευγενισμού πλαστικών
 • Κατασκευή μονάδων ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών
 • Παραγωγή ίνας από ανακύκλωση ρούχων
 • Παραγωγή υδρογόνου (H2) από την λυματολάσπη των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων και τα βρώσιμα έλαια
 • Μονάδα βιοδιυλιστηρίου για την επεξεργασία του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων, για την αναβάθμιση της ΜΕΑ με παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Αντί επιλόγου: Πίσω και πέρα από την κατασκευή και λειτουργία ενός έργου

Οι δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας ομονοώντας και επιμένοντας, δεν κατάφεραν μόνον να υλοποιήσουν ένα έργο. Κατάφεραν παράλληλα να στρέψουν το ενδιαφέρον μιας ολόκληρης περιοχής προς μια νέα κατεύθυνση. Είδαν την ανάπτυξη και την απασχόληση με καινοτόμο βλέμμα. Έτσι, κατάφεραν να ξεκολλήσουν από την ασφάλεια του παρελθόντος, όταν μοναδικός σχεδόν εργοδότης και τροφοδότης της περιοχής ήταν η ΔΕΗ.

Το οδοιπορικό αυτό εμάς μας γέμισε αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας μας. Εσάς;

Γυναίκα με κόκκινο φόρεμα μπροστά σε μεγάλο κτίριο με ανέμελα μαλλιά και χαμόγελο. Πρόκειται για τη δημοσιογράφο - αρθρογράφο Άντα Σεϊμανίδη

ΠΗΓΗ: 

Τα περιεχόμενα της στήλης πρωτότυπα οδοιπορικά, προέρχονται   από συγγραφική εργασία της δημοσιογράφου-αρθρογράφου Άντας Σεϊμανίδη και δημιουργού της Επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α-Energy, για βιβλίο της που αφορά τις σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα και θα εκδοθεί μέσα στο 2022.

Οι απόψεις που διατυπώνονται στο κείμενο είναι προσωπικές.