Πώς φτάσαμε στο πρώτο ΣΔΙΤ ιατροβιολογικών ερευνών

You are currently viewing Πώς  φτάσαμε στο πρώτο  ΣΔΙΤ ιατροβιολογικών ερευνών

Έως τώρα, ο όρος ΣΔΙΤ ιατροβιολογικών ερευνών ήταν άγνωστος. Το ευρύτερο κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τα δύο τελευταία χρόνια τον κ. Δημήτρη Θάνο, Ακαδημαϊκό και Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών λόγω της covid-19.

Tο εργαστήριο του οποίου προΐσταται, είναι στην ουσία ο «ναός» της ανίχνευσης των μεταλλάξεων στην Ελλάδα. Όλοι προστρέχουν στις διαπιστώσεις του ιδίου και της ομάδας του σχετικά με την παραλλαγή της Δέλτα. Ακόμα πιο πρόσφατα και με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. Κύριο ζητούμενο το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία το προσεχές διάστημα.

Γνωρίσαμε καλύτερα τον κ. Θάνο λόγω των …ΣΔΙΤ ιατροβιολογικών ερευνών

Εμείς, πάντως, γνωρίσαμε τον κ. Θάνο και τον ακούσαμε να μιλά για ένα θέμα, που μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό όσο ο κορονοϊός, είναι όμως ζωτικό για το μέλλον του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών – ΙΙΒΕΑΑ.

Πρόκειται για το νέο κέντρο εξατομικευμένης ιατρικής, απαραίτητο για τους στόχους του Ιδρύματος, το οποίο θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ.

καυκάσιος ναδρας ευτραφής με γυαλια και κουστουμι γραβάτα. μιλάει στο βήμα του συνδρίου για το εργο ΣΔΙΤ ιατροβιολογικών ερευνών
Ο κ. Δημήτρης Θάνος, Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου
του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

«Στο κέντρο αυτό θα παρέχονται όλες οι δυνατότητες άμεσης συνεργασίας με μεταφορά τεχνογνωσίας και χρήση συγχρόνων υποδομών στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και επίσης σε νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον βιοϊατρικό χώρο»,

μας είπε ο κ. Θάνος, στο 3ο Συνέδριο ΣΔΙΤ της επενδυτικής πρωτοβουλίας Α- ENERGΥ.
Για να προσθέσει:

«Παράλληλα, ελπίζουμε ότι θα συμβάλλουμε στη μείωση του ιδιαίτερα ανησυχητικού φαινομένου που είναι γνωστό ως brain drain, δηλαδή της μαζικής αποδημίας Ελλήνων επιστημόνων προς το εξωτερικό. Ευχαριστούμε εκ μέρους της Ακαδημίας Αθηνών όλους όσους μας εμπιστεύθηκαν και επιπλέον την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την βοήθειά της στη δημοπράτηση του έργου σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές».

Όταν το μεγαλύτερο Σχολείο Βιοϊατρικής Έρευνας αντιμετώπισε πρόβλημα χώρων

μεγάλο κτίριο με ανοιχτή είσοδο απεικονίζει το ερευνητικό κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών ΙΙΒΕΑΑ
Το ΙΙΒΕΑΑ ανήκει στην Ακαδημία Αθηνών, ιδρύθηκε από τον αείμνηστο ακαδημαϊκό Γρηγόρη Σκαλκέα και μέσα στα χρόνια εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο Σχολείο Βιοϊατρικής Έρευνας στην Ελλάδα και σε ένα από τα πρώτα Ευρωπαϊκά κέντρα Μεταφραστικής Έρευνας, με 450 ερευνητές όλων των βαθμίδων

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το ΙΙΒΕΑΑ είναι το μεγαλύτερο Σχολείο Βιοϊατρικής Έρευνας στην Ελλάδα και από τα πρώτα Ευρωπαϊκά κέντρα Μεταφραστικής Έρευνας. Εκεί, περισσότεροι από 450 ερευνητές όλων των βαθμίδων, ασκούν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες με την υποστήριξη από 52 διοικητικούς υπαλλήλους.

Βασικός στόχος του Ιδρύματος είναι η επίτευξη Αριστείας στις βιοϊατρικές επιστήμες μέσω της απασχόλησης και της συνεργασίας ερευνητών, οι οποίοι διεξάγουν προηγμένη βασική και «μεταφραστική» έρευνα, καθώς και η εκπαίδευση νέων επιστημόνων. Επίσης στο ΙΙΒΕΑΑ, διεξάγονται έξι Μεταπτυχιακά Προγράμματα εξειδίκευσης για 150-200 μεταπτυχιακούς φοιτητές κατ’ έτος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Λόγω της μεγάλης ανάπτυξης του Ιδρύματος, οι αρχικές εγκαταστάσεις του δεν επαρκούσαν προκειμένου να ανταποκριθεί αυτό στους υψηλούς του στόχους. Οι χώροι, πλήρως κορεσμένοι τα τελευταία χρόνια, δεν μπορούσαν να καλύψουν μεγαλύτερο αριθμό επιστημόνων, ενώ προέκυψαν και αυξημένες ανάγκες αναβάθμισης του υπάρχοντος επιστημονικού εξοπλισμού.

Η έγκριση του έργου

Ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος

Προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες νέες εγκαταστάσεις με τον απαραίτητο εξοπλισμό, απαιτείτο ένα σημαντικό ποσό που ήταν αδύνατον να εξευρεθεί από αμιγώς δημόσιους πόρους. Τότε, προέκυψε η ιδέα να χρηματοδοτηθούν αυτές με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Το έργο εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου.

καυκάσιος με γυαλιά φοράει το χαρακτηριστικό έμβλημα της ακαδημίας αθηνών. πρόεκειται για τον κ. Σκαλκέα που ξεκίνησε το σδιτ ιατροβιολογικών ερευνών.
Ο αείμνηστος Ιδρυτής του ΙΙΒΕΑΑ, καθηγητής Γρηγόρης Σκαλκέας, πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

Η προετοιμασία της πρότασης για την υλοποίησή του, έγινε, υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου καθηγητή Γρηγόρη Σκαλκέα, πρώην Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών και ιδρυτή του ΙΙΒΕΑΑ και του στενότατου συνεργάτη του, επίσης ακαδημαϊκού κ. Αντώνη Κουνάδη, σε στενή συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ.

Οι δύο «πρωτιές»

Το έργο, διεκδικεί δυο «πρωτιές»: Είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στη χώρα στον τομέα των ιατροβιολογικών ερευνών και της υγείας. Παράλληλα είναι και το πρώτο ελληνικό έργο ΣΔΙΤ το οποίο συνδράμει με την τεχνική της υποστήριξη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανοικοδόμησης – EBRD.

Η συνεργασία αφορά στην τεχνική υποστήριξη της EBRD ως προς την προετοιμασία και διενέργεια του διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ, ακολουθώντας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Η σχετική συμφωνία υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2018, ανάμεσα στην EBRD και το ΙΙΒΕΑΑ.

Ποιο είναι όμως το φυσικό αντικείμενο του έργου; Και ποιος ο Προϋπολογισμός του;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Θάνος στο 3ο ΣΔΙΤ φόρουμ, αυτό, περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και την προμήθεια εξοπλισμού του νέου κτιρίου του ΙΙΒΕΑΑ, για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής.

μακέτα κτηρίου έργου σδιτ ιατροβιολογικών ερευνών
Μακέτα του έργου

Οι εγκαταστάσεις θα στεγάσουν τις πλέον σύγχρονες εργαστηριακές υποδομές, για την ανάπτυξη και προσφορά απολύτως εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής, σε συνεργασία με διάφορους φορείς, όπως: πανεπιστήμια, πανεπιστημιακές κλινικές, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία – θεραπευτήρια, φαρμακοβιομηχανίες, διαγνωστικά κέντρα, και εταιρείες πληροφορικής στον χώρο της υγείας.

Πέρα από τις σύγχρονες εργαστηριακές υποδομές που θα διαθέτει, ο χώρος των κτιρίων θα προσφέρεται προς εγκατάσταση νεοφυών (start-ups) και άλλων καινοτόμων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της βιοτεχνολογίας, διαγνωστικής και ιατρικών εφαρμογών. Οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις ερευνητικές υποδομές και τη μοναδική ευκαιρία διαδραστικής επικοινωνίας με το επιστημονικό προσωπικό.

Αναμένεται, ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα διπλασιάσουν τις ερευνητικές θέσεις που παρέχονται σήμερα από το Ίδρυμα. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ύψος των 71,8 εκατ ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.

Σε φάση ανταγωνιστικού διαλόγου

Ο διαγωνισμός για την επιλογή του ιδιώτη αναδόχου του έργου, ξεκίνησε σχετικά έγκαιρα και στις 30 Ιουλίου του 2020 ολοκληρώθηκε η προεπιλογή των ενδιαφερόμενων. Στη συνέχεια, προέκυψαν θέματα που σχετίζονται με την αναγκαίο εξοπλισμό με αποτέλεσμα να καθυστερήσει το δεύτερο στάδιο, δηλαδή η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, η οποία συνεχίστηκε εκ νέου από τις αρχές Νοεμβρίου 2021.

Οι εταιρίες που έχουν προεπιλεγεί και συμμετέχουν στην δεύτερη αυτή φάση του διαγωνισμού είναι οι: ΑΒΑΞ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Από την περαιτέρω διαδικασία του διαγωνισμού αποκλείστηκε η Ένωση Οικονομικών Φορέων ΕΡΕΤΒΟ – ΕΚΤΕΡ. Τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, προετοίμασαν οι σύμβουλοι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Επόμενο βήμα θα είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών με την ημερομηνία να μην έχει ακόμα οριστεί καθώς πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το στάδιο του διαλόγου.

Τι θα αναλάβει ο ανάδοχος του ΣΔΙΤ ιατροβιολογικών ερευνών

Ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή υπερσύγχρονου κτιρίου παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής, με ενδεικτικό εμβαδό 23.000 τ.μ., που θα ανεγερθεί σε έκταση γειτονική με αυτή όπου βρίσκεται σήμερα το ΙΙΒΕΑΑ. Η κατασκευή θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε τρία περίπου χρόνια.

Λομβέρδειο κτίριο σε κατάσταση εγκατάληψης που θα αναζογωωνηθεί με το ΣΔΙΤ ιατροβιολογικών ερευνών.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει και την ανακατασκευή του Λομβέρδειου κτιρίου (φωτογραφία)
που έχει παραχωρηθεί στο ΙΙΒΕΑΑ από την Περιφερειακή Διοίκηση της Υγείας

Επίσης, θα αναλάβει τον εξοπλισμό του κτιρίου και την ανακατασκευή του Λοβέρδειου κτίριου που βρίσκεται στο νοσοκομείο Σωτηρία και έχει παραχωρηθεί στο ΙΙΒΕΑΑ από την Περιφερειακή Διοίκηση της Υγείας, για τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμάκων, συνολικού εμβαδού 555 τ.μ.

Ο ανάδοχος θα εξασφαλίσει επίσης τη χρηματοδότηση του έργου και θα έχει, για διάστημα 24 ετών, τη συντήρηση και λειτουργία του κέντρου. Κατά την 24ετή φάση λειτουργίας, θα αποπληρώνεται από το Δημόσιο, με πληρωμές διαθεσιμότητας ύψους 71,8 εκατ. ευρώ, βάσει προκαθορισμένων προδιαγραφών αποτελέσματος.

Ποιος θα είναι ο …τυχερός που θα αναλάβει ένα τόσο αξιόλογο έργο; Θα το ξέρουμε σε λίγους μήνες.