Η κατασκευή νέων φοιτητικών ξενώνων αποτελεί πάντα ένα σημαντικό ακαδημαϊκό έργο. Στο ξεκίνημα του 2022, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ελπίζει στην όσο το δυνατό συντομότερη ανάθεση και υλοποίηση του σημαντικού έργου των 3.000 νέων φοιτητικών ξενώνων του.
Το γιατί η κατασκευή των ξενώνων αυτών είναι τόσο επείγουσα, το γνωρίζουν, έστω κι αν ποτέ δεν έχουν ακούσει για τις ΣΔΙΤ, χιλιάδες οικογένειες με παιδιά, που είτε σπουδάζουν ήδη στην Κρήτη, είτε ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο.
Η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων στην Κρήτη καθιστά συχνά απαγορευτική τη φοίτηση στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο για τις οικογένειες φοιτητών που δεν διαμένουν μόνιμα εκεί. Οι φοιτητικές εστίες που υπάρχουν είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες. Το Πανεπιστήμιο κάνει ότι είναι δυνατό, προκειμένου να διασφαλίσει μια άνετη και λογικού κόστους διαμονή των φοιτητών στον τόπο των σπουδών τους.
Στο πρόσφατο παρελθόν η Πρυτανεία έφτασε μάλιστα στο σημείο να καλέσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ρέθυμνο σε αυτοσυγκράτηση με δημόσια παρέμβασή της που δεν είχε προηγούμενο.
«Η σχέση του πανεπιστημίου Κρήτης και της πόλης του Ρεθύμνου δεν είναι σχέση ευκαιριακή. Είναι μια σχέση ισχυρή, σχέση ζωτική για την ευημερία της πόλης του Ρεθύμνου. Οι συμπολίτες μας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να σταθμίσουν τη συγκυρία. Οφείλουν να την αντιμετωπίσουν με τη δέουσα συγκράτηση και λογική. Ενθυμούμενοι ότι το υπερβολικό, το πέραν του μέτρου κέρδος, είναι ένα κέρδος πρόσκαιρο και κατά κυριολεξία φευγαλέο»,
υπενθύμιζε με νόημα σε σχετική δημόσια ανακοίνωση ο Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας.
Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο εντάχθηκε για πρώτη φορά στο σύστημα του Δήμου Ρεθύμνης, όπου καταχωρούνται διαθέσιμα προς ενοικίαση δωμάτια και έκανε βελτιωτικές παρεμβάσεις και επεκτάσεις στις υπάρχουσες φοιτητικές εστίες στο μέτρο του δυνατού. Στο σημείο όμως που έχει φτάσει το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, η μοναδική ξεκάθαρη και αποτελεσματική λύση είναι να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι νέοι φοιτητικοί ξενώνες.
Ο Θεός είναι μαζί μας και ο Θεός δεν χάνει ποτέ…
«Ο Θεός είναι μαζί μας και ο Θεός δεν χάνει ποτέ…», μας είχε πει ο Αντιπρύτανης Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Κρήτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, παρουσιάζοντας στο 3ο ΣΔΙΤ Φόρουμ, το σημαντικό αυτό έργο και με ποιο τρόπο θα γίνει.
Το sditforum.gr, ανταποκρινόμενο στη σημασία του έργου για τους πράγματι ιερούς σκοπούς ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος αυτής της εμβέλειας, εξηγεί στο ρεπορτάζ που ακολουθεί: Σε ποια φάση βρίσκεται το συγκεκριμένο έργο, τι περιλαμβάνει και πότε θα ολοκληρωθεί με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Σπανουδάκης στο φόρουμ, αλλά και από δική μας πρωτότυπη έρευνα.
3.000 ξενώνες που θα αλλάξουν το προφίλ του Πανεπιστημίου
Η κατασκευή 3.000 νέων υπερσύγχρονων φοιτητικών ξενώνων του Πανεπιστημίου Κρήτης και η συντήρησή τους για 27 χρόνια με τη μέθοδο ΣΔΙΤ δεν είναι απλώς το μεγαλύτερο έργο (αρχικός προϋπολογισμός 180 εκατ. ευρώ), στον τομέα αυτό.
Είναι ένα σημαντικό ακαδημαϊκό έργο που συνδέεται άμεσα με το μέλλον του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την αναβάθμιση της έρευνας , τη βελτίωση της ποιότητας ζωής διδασκόντων και φοιτητών, τη διεθνοποίηση του ιδρύματος και την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Η επιτυχία του θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία των αντίστοιχων έργων φοιτητικών εστιών με ΣΔΙΤ που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Λίγα λόγια για την ιστορία του έργου
Όπως και άλλα σημαντικά έργα που έπρεπε οπωσδήποτε να γίνουν χωρίς όμως να υπάρχουν οι απαραίτητοι δημόσιοι πόροι, το έργο εντάχθηκε στις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα- ΣΔΙΤ με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων στις 21 Μαϊου του 2019 επί προεδρίας Γιάννη Δραγασάκη, που ήταν τότε Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης.
Την αρχική πρόταση για υπαγωγή του συγκεκριμένου έργου στο νόμο για τις ΣΔΙΤ, είχε υποβάλλει το Πανεπιστήμιο στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ στις 18 Μαρτίου του 2013. Η Πρυτανεία εν μέσω της βαθιάς δημοσιονομικής κρίσης και κρίσης χρέους είχε διαβλέψει, ότι επαρκή κονδύλια για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου δεν επρόκειτο να βρεθούν και στράφηκε έτσι στις ΣΔΙΤ.
Περιμένοντας την ολοκλήρωση του διαγωνισμού
Στο κλείσιμο του 2021, το έργο βρίσκεται πλέον στη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους πέντε ενδιαφερόμενους επενδυτές και την αναθέτουσα Αρχή (Πανεπιστήμιο Κρήτης), να ελπίζει στην όσο το δυνατό συντομότερη ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Γιατί το συγκεκριμένο έργο αυτό είναι τόσο επείγον; Το γνωρίζουν με οδυνηρό μάλιστα τρόπο, χιλιάδες οικογένειες με παιδιά, που είτε ήδη σπουδάζουν στην Κρήτη, είτε ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο: Από το 2017 και μετά τα ενοίκια στην Κρήτη έχουν κατακόρυφα αυξηθεί. Στο μεν Ηράκλειο κατά 40%, στο δε Ρέθυμνο κατά 55%. Έτσι, η συντήρηση ενός μικρού διαμερίσματος καθίσταται συχνά απαγορευτική για τις οικογένειες φοιτητών που δεν διαμένουν μόνιμα στην Κρήτη.
Οι φοιτητικές εστίες που διαθέτει το Πανεπιστήμιο και θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες. Το όλο θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια με έντονες αντιδράσεις από πλευράς φοιτητών. Το Πανεπιστήμιο κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλίσει μια άνετη και λογικού κόστους διαμονή των φοιτητών στον τόπο των σπουδών τους.
Απαγορευτικά τα ενοίκια για τους φοιτητές
Όπως ανέφερε στο 3ο ΣΔΙΤ Φόρουμ ο Αντιπρύτανης Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Σπανουδάκης, είναι υποχρέωση του Πανεπιστημίου να δρομολογήσει εξελίξεις που θα λύσουν οριστικά το στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών.
Και επιπλέον να προστατεύσει με όλα τα μέσα που διαθέτει τα ζωτικά του συμφέροντα, τα οποία περιλαμβάνουν τη δυνατότητα των φοιτητών του για άνετη και έναντι λογικού κόστους διαμονή στον τόπο των σπουδών τους.
Τρία χρόνια η κατασκευή, 27 η λειτουργία για το έργο «Κατασκευή νέων φοιτητικών ξενώνων Πανεπιστημίου Κρήτης»
Το έργο, που αναμένεται ότι θα λύσει το πρόβλημα, αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση 3.000 φοιτητικών εστιών, από τις οποίες, οι 2.000 θα αναπτυχθούν στον Γάλλο Ρέθυμνο και οι υπόλοιπες 1.000 στις Βούτες Ηρακλείου. Επίσης, θα αποπερατωθεί και το αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου.
Το έργο καλύπτει περίοδο 30 ετών, από τα οποία, τα τρία έτη αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα 27 την περίοδο λειτουργίας. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είναι της τάξης των 180 εκ. ευρώ.
Παράλληλα με τις φοιτητικές εστίες θα δημιουργηθούν και κοινόχρηστοι χώροι:
- χώροι υποδοχής
- εστιατόρια
- σούπερ μάρκετ
- βιβλιοπωλεία
- κομμωτήρια
- κοινόχρηστες κουζίνες
- καθιστικά
- χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας
- αποθήκες
- πλυντήρια και στεγνωτήρια
Κατά συνέπεια, θα δημιουργηθούν κανονικές Πανεπιστημιουπόλεις. Tη μεγάλη διαφορά που θα κάνει για το Πανεπιστήμιο η ολοκλήρωση αυτού του έργου την συνόψισε εύστοχα ο κ. Σπανουδάκης σε μία φράση: Από τη φοιτητική κατοικία στο Campus.
Από τους φοιτητικούς ξενώνες, στο Campus
Σήμερα ο αριθμός των φοιτητών που φιλοξενούνται σε φοιτητικές εστίες είναι συνολικά 336 άτομα, ενώ το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών και των υπ. διδακτόρων, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα είναι άνω των 22.000 ατόμων. Συγκεκριμένα το 2018, οι εγγεγραμμένοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέρχονταν σε: 12913 στο Ρέθυμνο, 8969 στο Ηράκλειο και 21882 στο σύνολο. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο εμφανίζει έλλειμμα στις υφιστάμενες υποδομές στέγασης ως προς τη διαχείριση και τη συντήρηση και λειτουργία τους.
Από το 2017 μέχρι σήμερα, η επιδείνωση του στεγαστικού προβλήματος στο Παν/μιο Κρήτης υπήρξε ραγδαία για μια σειρά από λόγους: Της ύφεσης στην οικοδομική δραστηριότητα, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση στις τιμές ενοικίασης ακινήτων. Της αύξησης του αριθμού των εισακτέων. Της αλματώδους ανάπτυξης νέων μορφών βραχυχρόνιας ενοικίασης ακινήτων, αλλά και του οικιστικού προβλήματος της πόλης του Ρεθύμνου.
Είναι λοιπόν παραπάνω από προφανείς οι λόγοι για την άμεση υλοποίηση του έργου. Πέρα όμως από την άμεση αντιμετώπιση του τρέχοντος προβλήματος της στέγασης των φοιτητών και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται κυρίως από ασθενή στρώματα, οι υποδομές στέγασης έχουν και άλλο όφελος: Αποτελούν σημαντικό πόρο για την εξασφάλιση της στέγασης και των επιστημονικών συνεργατών και συμμετεχόντων σε θερινά σχολεία, συνέδρια και λοιπές επιστημονικές διοργανώσεις που απαιτούν κινητικότητα. Η δυνατότητα παροχής φιλοξενίας φοιτητών από τρίτες χώρες θα συμβάλει στη διεθνοποίηση του ιδρύματος και στην τόνωση της οικονομίας για την τοπική κοινωνία και την χώρα.
Μέσω της αναβάθμισης των ερευνητικών υποδομών αναβαθμίζεται επίσης και η ποιότητα της έρευνας, αφού οι υψηλής ποιότητας υποδομές θα διατίθενται για έρευνα στους συμμετέχοντες φορείς αλλά και σε συνεργάτες από όλο τον κόσμο στο πλαίσιο κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων.
10 συν 1 οφέλη της μεθόδου ΣΔΙΤ για την κατασκευή νέων φοιτητικών ξενώνων
Γιατί όμως επιλέχθηκε η μέθοδος ΣΔΙΤ; Και ποια τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα για το συγκεκριμένο έργο; Ιδού πώς συνόψισε ο κ. Σπανουδάκης τα οφέλη του συγκεκριμένου έργου ΣΔΙΤ των Φοιτητικών Κατοικιών Πανεπιστημίου Κρήτης, σε σχέση με αν αυτό γινόταν με τη διαδικασία ενός κλασσικού δημοσίου έργου:
• δίνεται κίνητρο για επιμελημένη κατασκευή
• διασφαλίζεται παροχή συντήρησης, καθαριότητας, φύλαξης και ασφάλισης για μακρό χρονικό διάστημα
• επιτυγχάνεται προσέλκυση καλύτερων φοιτητών
• επιτυγχάνεται προσέλκυση καλύτερων καθηγητών
• επιτυγχάνεται εξωστρέφεια με την προσέλκυση φοιτητών Erasmus, επισκεπτών καθηγητών, ανάπτυξη θερινών και χειμερινών σχολείων, προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων
• προωθείται συνεδριακός τουρισμός επιπέδου με τη λειτουργία του Μεγάλου Αμφιθεάτρου
• εκπληρώνεται η κοινωνική αποστολή του Πανεπιστημίου Κρήτης
• αναπτύσσεται υποτροφιακή πολιτική για πρώτη φορά
• εξορθολογίζονται οι τιμές μίσθωσης ακινήτων ειδικά στο Ρέθυμνο
• δημιουργούνται δεκάδες μόνιμες θέσεις εργασίας
• το κυριότερο όμως; Πραγματοποιείται αλλαγή σύλληψης με τη στροφή από τη Φοιτητική Κατοικία στο campus.
Αντίθετα, η υλοποίησή του ως Δημόσιο έργο θα εμπεριείχε κατά τον κ. Σπανουδάκη τους εξής κινδύνους:
• μεγάλη έκπτωση, άρα ποιοτικά αμφίβολη κατασκευή
• συντήρηση μόνον μέχρι 15 μήνες
• αβεβαιότητα ως προς τις βασικές παροχές προς τους ένοικους
• αδυναμία χρηματοδότησης σε ευρεία κλίμακα
Οι νέες εστίες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο
Παραθέτουμε εδώ και τα ενδιαφέροντα κτιριολογικά προγράμματα που κατέθεσε ο κ. Σπανουδάκης στο 3ο ΣΔΙΤ Φόρουμ:
ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Χώροι διαμονής φοιτητών
- Μονόκλινα/Δίκλινα 1797
- Μονόκλινα/Δίκλινα ΑμεΑ 43
- Τρίκλινα/Τετράκλινα Διαμερίσματα 130
- Τρίκλινα/Τετράκλινα Διαμερίσματα 30
Συνολικό εμβαδόν 2000 δωματίων: 51.658,00 τ.μ.
Υπόλοιποι χώροι:
Θυρωρεία – Χώρος Υποδοχής – Αναψυκτήρια – Γραμματεία, Εστιατόριο, Κουζίνα εστιατορίων, κουζίνα δωματίων, καθιστικά δωματίων, αναψυκτήρια – χώροι ψυχαγωγίας, βοηθητικοί χώροι, στεγνωτήρια, αποθήκες πλυντήρια, χώροι κυκλοφορίας – κλιμακοστάσια, στάθμευση
Συνολικό εμβαδόν υπόλοιπων χώρων: 25.000 τμ
Συνολικό εμβαδόν: 76.658,00 τ.μ.
ΚΤΙΡΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Χώροι διαμονής φοιτητών
- Μονόκλινα/Δίκλινα 700
- Μονόκλινα / Δίκλινα ΑμεΑ 23
- Τρίκλινα/Τετράκλινα Διαμερίσματα 250
- Τρίκλινα/Τετράκλινα Διαμερίσματα 30
Συνολικό εμβαδόν 1003 δωματίων: 30.328,50 τ.μ.
Υπόλοιποι χώροι
Θυρωρεία – Χώρος Υποδοχής – Αναψυκτήρια – Γραμματεία, Εστιατόριο, Κουζίνα εστιατορίων, κουζίνα δωματίων, καθιστικά δωματίων, αναψυκτήρια-χώροι ψυχαγωγίας, βοηθητικοί χώροι, στεγνωτήρια, αποθήκες πλυντήρια, χώροι κυκλοφορίας-κλιμακοστάσια, στάθμευση
Συνολικό εμβαδόν υπόλοιπων χώρων: 12.500 τ.μ.
Συνολικό εμβαδόν: 42.828,50 τ.μ.
Πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή των νέων φοιτητικών ξενώνων
Έπειτα από δύο και πλέον χρόνια έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους, ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Άβαξ, Ιντρακάτ και Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ και ξεκινά η δεύτερη που περιλαμβάνει τις επιτόπιες επισκέψεις. Στη συνέχεια θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές ώστε να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος. Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές ελπίζουν ότι μέσα στο 2022 θα μπουν οι μπουλντόζες για να ξεκινήσουν οι φοιτητικές εστίες.
Ένα ευρύ πανεπιστημιακό φάσμα
Για την πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το ευρύ φάσμα σπουδών που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Κρήτης κλείνουμε αυτό το ρεπορτάζ με μία σύντομη παρουσίαση της Ακαδημαϊκής του δομής. Αυτή συντίθεται από τις παρακάτω σχολές:
Τη ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ στο Ρέθυμνο, που ιδρύθηκε το 1983 και περιλαμβάνει:
- Τμήμα Φιλολογίας
- Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
- Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών
Τη ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ στο Ηράκλειο που περιλαμβάνει:
- Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (1977)
- Τμήμα Φυσικής (1978)
- Τμήμα Χημείας (1985)
- Τμήμα Βιολογίας (1984)
- Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών (1983)
- Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (2001)
Την ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ στο Ηράκλειο, που ιδρύθηκε το 1984.
Τη ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ στο Ρέθυμνο που περιλαμβάνει:
- Τμήμα Κοινωνιολογίας (1987)
- Τμήμα Ψυχολογίας (1987)
- Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (1987)
- Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης (1999)
Τη ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ στο Ρέθυμνο, που περιλαμβάνει:
- Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (1984)
- Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης (1987)
Δεν ξέρουμε για το δικό σας συμπέρασμα στο κλείσιμο αυτού του ρεπορτάζ. Πάντως εμείς, η ομάδα της A~Energy και του ΣΔΙΤ Forum πειστήκαμε από όσα καταγράφηκαν, ότι έργα που «έχουν ψυχή» και υπηρετούν τόσο άμεσα τον πολίτη, πρέπει να προχωρούν κατά προτεραιότητα.