Άμεση αναγνώριση διπλωμάτων, διευκόλυνση διακρατικών διαδικασιών η λύση για το τεχνικό προσωπικό
Κινδυνεύουμε να χάσουμε το τρένο του Ταμείου Ανάκαμψης, επεσήμανε ο Μάνος Βράϊλας, Αντιπρόεδρος του ΣΤΕΑΤ (Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων), που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες ελληνικές τεχνικές εταιρείες, στην εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) με θέμα τις Δημόσιες Συμβάσεις με Σύμπραξη Δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα.
Ο κ. Βράϊλας, σε σύντομη τοποθέτηση και σχετική ερώτηση που απηύθυνε στον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης Νίκο Παπαθανάση, Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, περιέγραψε με μελανά χρώματα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μεγάλες αλλά και οι μικρότερες κατασκευαστικές εταιρείες προκειμένου να διασφαλίσουν το απαραίτητο εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό για να υλοποιηθούν τα έργα. Ιδιαίτερα τα έργα που χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο έχει ασφυκτικές προθεσμίες, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση είναι τα πιο επισφαλή.
Ο Αντιπρόεδρος του ΣΤΕΑΤ, πρότεινε να δοθεί άμεση λύση στο επίμαχο θέμα της αναγνώρισης των διπλωμάτων αλλοδαπών εργαζομένων που θα εργάζονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Λόγου χάριν στην Αγγλία, υπάρχει μηχανισμός άμεσης αναγνώρισης ειδικοτήτων, λόγου χάριν χειριστής, μηχανημάτων, εργοδηγός κλπ σε αντίθεση με την χώρα μας η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καμία τέτοια δυνατότητα. Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών υποδοχής εργαζομένων σε διακρατικό επίπεδο.
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Παπαθανάσης, τόνισε ότι θα εξετάσει το θέμα και ότι επίκειται σύντομα η ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου.
Οι προτάσεις του ΤΕΕ
Στο πρόβλημα έλλειψης εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού αναφέρθηκε μετ΄επιτάσεως και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός. Για να προσθέσει ότι, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, έχει αναλάβει τη σύνταξη και κατάθεση μίας πρότασης για τη δημιουργία νέων και ταχύτερων διαδικασιών στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών ανταλλαγής εργατικού δυναμικού. Ο κ. Στασινός δήλωσε έτοιμος να λάβει προτάσεις από τις τεχνικές και επαγγελματικές ενώσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν στον σχεδιασμό όλες οι προτάσεις και προβληματισμοί της αγοράς. Στόχος είναι η ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους των διαδικασιών που απαιτούνται έως σήμερα, η εισαγωγή «φίλτρων» κατά την υποδοχή των σχετικών αιτήσεων και η πιο άμεση επαφή με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την απορρόφηση προσωπικού.
Υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα του προβλήματος για τον τεχνικό κόσμο αλλά και για την ολοκλήρωση των έργων, ο κ. Στασινός αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έκανε το ΤΕΕ πριν από 2,5 χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τεχνικές υπηρεσίες που να απευθύνεται στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην χώρα μας ήδη. Έτσι, όπως είπε, θα μπορούσε να υπάρξει και ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία, αλλά και να δοθεί μία λύση στο ζήτημα της έλλειψης «χεριών» στην ελληνική αγορά. Απόπειρα που, όπως είπε, δεν ευδοκίμησε καθώς παρά τις προσπάθειες ακόμα αναμένονται σχετικές προτάσεις από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Εντούτοις, πέραν της εισαγωγής εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες που θα μπορούσε να αποτελέσει λύση σε κενά σε διάφορους τομείς, όπως ο αγροτικός ή ο τουριστικός, στις τεχνικές εργασίες παραμένει ανοιχτή μία ακόμα «τρύπα» στη διαδικασία. Τα πτυχία των εργαζομένων από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα των χειριστών μηχανημάτων, όχι μόνο δεν αναγνωρίζονται εδώ, αλλά δεν υπάρχει και κάποια σχετική προβλεπόμενη διαδικασία.