Παγκρήτια: η πρώτη ελληνική συνεταιριστική τράπεζα που χρηματοδοτεί έργο ΣΔΙΤ

You are currently viewing Παγκρήτια: η πρώτη ελληνική συνεταιριστική τράπεζα που χρηματοδοτεί έργο ΣΔΙΤ
O Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκρήτιας Τράπεζας, κ. Αντώνης Βαρθολομαίος.

Με 15,9 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί τη νέα μαρίνα Ναυπλίου, το πρώτο ΣΔΙΤ που αφορά μαρίνα

Η Παγκρήτια, είναι η η πρώτη ελληνική συνεταιριστική τράπεζα που χρηματοδοτεί έργο με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Επιπλέον, το έργο που θα χρηματοδοτήσει με 15,9 εκ. ευρώ διαθέτει και αυτό μια «πρωτιά», καθώς είναι το πρώτο ΣΔΙΤ που αφορά μαρίνα και συγκεκριμένα τη Μαρίνα Ναυπλίου. Όπως μάλιστα προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Παγκρήτιας Τράπεζας, κ. Αντώνη Βαρθολομαίου, έπεται συνέχεια, καθώς η Τράπεζα φιλοδοξεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση παρόμοιων αναπτυξιακών έργων.

Ειδικότερα: Η Παγκρήτια Τράπεζα είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης της κατασκευής της νέας Μαρίνας Ναυπλίου, που αποσκοπεί στην αναμόρφωση της πόλης του Ναυπλίου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Το έργο, ύψους 25 εκατ. ευρώ, είναι ένα μικρό έργο για τα δεδομένα των ΣΔΙΤ, πλην όμως σημαντικό για την τοπική ανάπτυξη και τον τουρισμό καθώς αποτελεί την πρώτη Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που αφορά σε μαρίνα. Υλοποιείται με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου και της αναδόχου εταιρείας ΤΕΚΑΛ Α.Ε. Αντώνης Βαρθολομαίος: Θα χρηματοδοτήσουμε και άλλα έργα υποδομής

Η συμμετοχή της τράπεζας στο έργο, ανέρχεται σε 15,9 εκατ. Ευρώ, μέσω ομολογιακού δανείου, διάρκειας 15 ετών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκρήτιας Τράπεζας, κ. Αντώνης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην απόφαση της τράπεζας να χρηματοδοτήσει το έργο, επεσήμανε ότι πρόκειται για μια σύνθετη χρηματοδότηση, που οργάνωσαν και θα διαχειριστούν στελέχη της Παγκρήτιας, η οποία φιλοδοξεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση παρόμοιων αναπτυξιακών έργων. Το έργο της νέας Μαρίνας Ναυπλίου αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για την τοπική οικονομία και κοινωνία, όσο και για το σύνολο της ευρύτερης περιοχής, σε ότι αφορά τη μέθοδο ΣΔΙΤ, τόνισε ότι είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για τη διαχείριση υποδομών.

Διεκδίκηση της θέσης της 5ης μεγαλύτερης τράπεζας

Υπενθυμίζεται, ότι στόχος της διοίκησης της τράπεζας, είναι να την καταστήσει την τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ένα δίκτυο καταστημάτων που θα ξεπερνά τα 60 καταστήματα πανελλαδικά στο τέλος του 2023 και να διεκδικήσει τη θέση της 5ης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα. Η διοίκηση της τράπεζας έχει εντοπίσει περίπου 200 χιλιάδες εταιρείες, που ενώ άντεξαν στην κρίση με ίδιες δυνάμεις, και δεν είναι ζημιογόνες αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης στον δανεισμό. Οι επιχειρήσεις αυτές δραστηριοποιούνται κυρίως στον τουρισμό, στην παροχή υπηρεσιών, στον βιοτεχνικό και αγροδιατροφικό τομέα. Το γεγονός ότι η τράπεζα από το φθινόπωρο του 2022 ενισχύεται συνεχώς με νέα κεφάλαια από ισχυρούς επιχειρηματίες και εφοπλιστές, συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που ποντάρουν στις προοπτικές της Παγκρήτιας Τράπεζας, είναι οι κκ Ευτύχης Βασιλάκης, Γιώργος Μουνδρέας, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αλλά και εφοπλιστές.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Σε ότι αφορά το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που αναλαμβάνει η Παγκρήτια, περιλαμβάνει την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, τεχνική διαχείριση και εκμετάλλευση του τουριστικού λιμένα της αργολικής πρωτεύουσας, χωρητικότητας 210 θέσεων, 500 μέτρα βόρεια από το υπάρχον λιμάνι του Ναυπλίου, με δυνατότητα σε αυτή ελλιμενισμού σκαφών μήκους 8 έως 12 μέτρα.

Οι υποδομές θα κατασκευαστούν τόσο στη θαλάσσια όσο και στη χερσαία ζώνη του τουριστικού λιμένα Ναυπλίου, θα αφορούν δε στη λειτουργία και διαχείριση των θέσεων ελλιμενισμού μόνιμων, διερχόμενων σκαφών, των βασικών και πρόσθετων υπηρεσιών των εμπορικών χρήσεων που θα αναπτυχθούν στην χερσαία περιοχή, καθώς και του αντίστοιχου χώρου στάθμευσης.

Όσον αφορά στις κτιριακές εγκαταστάσεις, η μέγιστη συνολική δόμηση ανέρχεται σε 3.014 τετραγωνικά μέτρα, που περιλαμβάνουν το κτίριο της σχολής ναυταθλητισμού, υποδομές εστίασης και αναψυχής, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, ναυτικό όμιλο, σούπερ μάρκετ, καθώς επίσης και γραφεία διοίκησης και πύργο ελέγχου της Μαρίνας. Προβλέπονται επίσης εκτεταμένοι χώροι πρασίνου, κοινόχρηστοι χώροι και χώροι αθλοπαιδιών.